'X-Men: Dark Phoenix' mede geflopt door macht James Cameron?

De filmmaker zou zich flink hebben bemoeid met de releasedatum.

Is succesregisseur James Cameron, de grote man achter kaskrakers als Avatar (2009) en Titanic (1997), medeschuldig aan het floppen van X-Men: Dark Phoenix? Volgens The Hollywood Reporter heeft Cameron flink lopen drammen bij filmstudio Fox voor een minder gunstige releasedatum voor Dark Phoenix.

Dark Phoenix is geen succes. De laatste mutantenfilm van Fox werd neergesabeld door de critici en weet tot nu toe ook geen indruk te maken aan de bioscoopkassa's. Dit falen kan mede worden toegeschreven aan de machtspositie van James Cameron, zo meldt The Hollywood Reporter na gesprekken met diverse insiders.

Bekijk de afbeelding
Cameron krijgt zijn zin
Zij vertellen namelijk dat Cameron druk heeft uitgeoefend om de release van Dark Phoenix te verplaatsen naar juni, ten gunste van het door hem geproduceerde Alita: Battle Angel. Cameron zou de oorspronkelijke releasedatum van Alita in december te riskant hebben gevonden vanwege de sterke concurrentie in die maand.

Cameron kon rekenen op de steun van Stacey Snider, voormalig studiobaas van 20th Century Fox. Alita kreeg de februariplek van Dark Phoenix, die doorschoof naar juni. Dit tot groot ongenoegen van een groep andere producenten, waaronder regisseur Simon Kinberg. "Ze hebben haar gesmeekt om het niet te doen", vertelt een bron.

Bekijk de afbeelding
Geen zomerfilm
Wat is het probleem? Een belangrijk argument van Kinberg en zijn medestanders was dat Dark Phoenix nooit ontworpen was al blockbuster voor in de zomermaanden, zo vertellen de insiders. Dark Phoenix moest totaal anders worden dan de vorige X-Men-film, het tevens geflopte Apocalypse uit 2016.

Dark Phoenix moest juist kleiner, met minder spektakel. "De film was te groot voor buiten het seizoen, maar te klein voor de zomer", legt een van de insiders uit. Iedereen was ervan overtuigd dat dit de juiste richting was voor de franchise. "We hadden het mis", concludeert iemand. En zo sluit de X-Men-reeks helaas af met een grote domper.

NieuwsFilm

meest populair