Algemeen

'X-Men: Dark Phoenix' mede geflopt door macht James Cameron?

De filmmaker zou zich flink hebben bemoeid met de releasedatum.

door Jeffrey Kouters om 22:30 in Algemeen
Is succesregisseur James Cameron, de grote man achter kaskrakers als Avatar (2009) en Titanic (1997), medeschuldig aan het floppen van X-Men: Dark Phoenix? Volgens The Hollywood Reporter heeft Cameron flink lopen drammen bij filmstudio Fox voor een minder gunstige releasedatum voor Dark Phoenix.

Dark Phoenix is geen succes. De laatste mutantenfilm van Fox werd neergesabeld door de critici en weet tot nu toe ook geen indruk te maken aan de bioscoopkassa's. Dit falen kan mede worden toegeschreven aan de machtspositie van James Cameron, zo meldt The Hollywood Reporter na gesprekken met diverse insiders.


Cameron krijgt zijn zin
Zij vertellen namelijk dat Cameron druk heeft uitgeoefend om de release van Dark Phoenix te verplaatsen naar juni, ten gunste van het door hem geproduceerde Alita: Battle Angel. Cameron zou de oorspronkelijke releasedatum van Alita in december te riskant hebben gevonden vanwege de sterke concurrentie in die maand.

Cameron kon rekenen op de steun van Stacey Snider, voormalig studiobaas van 20th Century Fox. Alita kreeg de februariplek van Dark Phoenix, die doorschoof naar juni. Dit tot groot ongenoegen van een groep andere producenten, waaronder regisseur Simon Kinberg. "Ze hebben haar gesmeekt om het niet te doen", vertelt een bron.


Geen zomerfilm
Wat is het probleem? Een belangrijk argument van Kinberg en zijn medestanders was dat Dark Phoenix nooit ontworpen was al blockbuster voor in de zomermaanden, zo vertellen de insiders. Dark Phoenix moest totaal anders worden dan de vorige X-Men-film, het tevens geflopte Apocalypse uit 2016.

Dark Phoenix moest juist kleiner, met minder spektakel. "De film was te groot voor buiten het seizoen, maar te klein voor de zomer", legt een van de insiders uit. Iedereen was ervan overtuigd dat dit de juiste richting was voor de franchise. "We hadden het mis", concludeert iemand. En zo sluit de X-Men-reeks helaas af met een grote domper.

14 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

SunChaser

Avatar

Neehoor ook in februari was dit geflopt.

PRIME

Avatar

Hahahahahhaha, een kut film blijft een kut film, ongeacht welke maand je hem laat uit komen.

(Overigens Dark Phoenix nog niet gezien, ben benieuwd of het echt zo erg is!)

Frietgezicht

Avatar

Las ergens dat de schrijvers en makers van de (geslaagde) X-Men cartoon uit de jaren 90 ‘zelf’ aangeboden hebben aan Disney om op het Disney kanaal dat eraan komt een vervolg te geven aan die serie en verder te gaan waar die stopte met dezelfde toon enz.
Dat lijkt mij erg interessant hoewel ik natuurlijk wat ouder ben dan in de jaren 90.

Chrischzz

Avatar

Een goed vervolg op de jaren 90 tekenfilm serie zou heeeeel koel zijn Friet..

SunChaser

Avatar

Dark Phoenix hadden ze beter X Men Handgebaren kunnen noemen.

Master Of Films

Avatar

Alsof JC verantwoordelijk was voor deze flop. Daarnaast is het een smoes te zeggen dat Dark Phoenix een blockbuster dat niet geschikt is voor de zomer. Nee, het begon al met de problemen achter de schermen.

Oorspronkelijk zou de Dark Phoenix-verhaallijn uit twee films bestaan, maar Fox dwong Simon Kinberg om er één film van te maken.

Ook aan het einde werd (naar verluidt) veel gesleuteld. Het testpubliek zou namelijk niet positief hebben gereageerd op een versie waarin Jean Grey de pijp aan Maarten zou gaan geven.
In die versie zou Jean, Cyclops en Charles Xavier het opnenem tegen het personage van Jessica Chastain. Maar het zeikerige testpubliek wilde een grootschalige confrontatie met alle X-Men.

Artificialis

Avatar

Een betere film dan Captain Marvel wat mij betreft. In tegenstelling tot Brie Larson heeft Sophie Turner wel charisma in huis.

Goku32

Avatar

Het is gewoon een kut film je kan iedereen de schuld geven. Maar dat is echt de grootste onzin. Het is zo een saaie borring slechte film. Nu heb ik me top 5 alles slechtste films ooit

1 dragonball evolution
2 x men dark redhead
3 super Mario film
4 alle Transformers films
5 after earth Poehhh poep

Goku32

Avatar

Waar heb je dat gelezen friet, want dat zou voor mij een reden zijn om een abbo te gaan nemen op dat Disney kanaal. Want ik keek altijd toen ik klein was

Civilian Supreme

Avatar

Januari/februari waren toch altijd de dumpmaanden voor films waar weinig vertrouwen in was?

Sunspot

Avatar

Hoe zo is de film niet geschikt voor de zomer dan

RobzZ01

Avatar

@Civilian Supreme

Normaal gesproken wel maar de laatste jaren toch steeds minder. Happy Death Day, Glass en uiteindelijk Alita bijv. geven toch weer een beetje impuls aan die maanden.

Voor Alita is t ook alleen maar een slimme keuze geweest. In December had die met Aquaman, Bumblebee en Mary Poppins geen schijn van kans gehad. Nu heeft t nog een verdienstelijke box office opgehaald. Sterker nog: één van de sterkere cijfers van dit jaar. Beter dan Dumbo, Shazam, Godzilla en waarschijnlijk Dark Phoenix bijv.

Thiver

Avatar

Goku32 "Waar heb je dat gelezen friet"

Waarschijnlijk op SerieTotaal. Smiley face

Jeroen Pasman

Avatar

Ik snap dat de release-maand mede bepalend kan zijn voor een succes of een flop. Maar als een film gewoon goed is, dan zouden deze factoren niet moeten overheersen.

Ze zijn nu een zondebok aan het zoeken, en geven Cameron de schuld. Lekker makkelijk !

nieuwslaatste nieuws

meest populair