De Losers Club krijgt digitale verjongingskuur voor 'IT: Chapter Two'

Films maken met kindacteurs is lastig...

Als straks IT: Chapter Two in de zalen loopt, speelt het verhaal zich 30 jaar later af ten opzichte van de eerste film. We zien dus de Losers Club als volwassenen. Toch keren ook de kindacteurs uit IT terug, en die terugkeer bezorgt de filmmakers de nodige kopzorgen.

Want aangezien het verhaal hoofdzakelijk rond volwassenen draait, wil dat zeggen dat de stukken met de Losers Club als kinderen flashbacks zullen zijn. Hoever we teruggaan in de tijd weten we niet, maar het lijkt erop dat de flashbacks zich niet afspelen tussen IT en IT: Chapter Two, maar vóór of tijdens de eerste film. De kindercast wordt immers digitaal verjongd, een proces dat tegenwoordig nog wel vaker wordt gebruikt.

Gepland vanaf het begin
Nu kennen we dat verjongingsproces vooral bij films met bekende, oudere acteurs. Bijvoorbeeld bij Samuel L. Jackson als Nick Fury in Captain Marvel of Arnold Schwarzenegger in Terminator Genisys. Maar het idee om het bij kinderen te doen, is nieuw, vooral ook omdat IT nog niet zo oud is, namelijk uit 2017. Daar staat tegenover dat kinderen natuurlijk veel veranderen in een paar jaar: ze kunnen er ineens een pak ouder uitzien of flink gegroeid zijn. Daarom dat men het nodig vond om de kindacteurs dus digitaal te verjongen.

Regisseur Andres Muschietti verdedigt de keuze: "We wisten al vanaf het begin dat dat een deel zou zijn van het budget, de visuele effecten om dat aan te pakken. Dus we gaan de kinderen jonger maken." Voor wie dacht dat dit nogal snel moet gebeuren, is het een geruststelling. Voor de verjonging is dus tijd en vooral geld uitgetrokken, om het er niet vreemd of onecht te laten uitzien.

Suspension of Disbelief
Uiteraard blijft de vraag of zoiets nodig is. Critici menen dat er ook nog zoiets is als Suspension of Disbelief, waarbij het publiek wel weet dat de acteurs ouder zijn dan de rol die ze spelen, maar dat voor het gemak aan de kant schuift tijdens het bekijken van de film, zodat het niet hinderlijk is. Denk bijvoorbeeld aan de Harry Potter-films: de kindacteurs zijn in de latere films enkele jaren ouder dan de personages die ze spelen, maar toch haalt dat het publiek niet uit de film. Zou dat voor IT: Chapter Two dan zo anders zijn?

Het valt af te wachten hoe dit alles uitpakt. De bloedstollende avonturen van Pennywise (Bill Skarsgård) en de volwassen Losers Club (met o.a. Jessica Chastain en James McAvoy zijn vanaf 5 september in de bioscoop te zien.



NieuwsFilm

meest populair