Algemeen

Luister naar Bruce Springsteens afgewezen nummer voor 'Harry Potter'!

Wat The Boss bedacht had in 2001 duikt nu weer op.

door Corneel Vanfleteren om 12:20 in Algemeen
Er komt een nieuwe film met nummers van Bruce Springsteen in de bioscoop, Blinded by the Light. Nu is dat op zich niet zo bijzonder, maar de nummers van The Boss in die film zijn dat wel. Zo zit er een lied in de film dat eigenlijk bedoeld was voor Harry Potter.

Springsteen schreef het nummer, dat "I'll Stand By You" heet, voor zijn zoon. En met de bedoeling om het voor te dragen als keuze voor de allereerste Harry Potter-film, De Steen Der Wijzen in 2001. Maar om onbekende redenen wezen de producenten het voorstel af, en verdween het nummer in de archieven van Springsteen. Om er dus nu weer uitgehaald te worden voor Blinded By The Light. Beluister het nummer hieronder:Griezelig juiste voorspelling
En hoewel het nummer geen directe verwijzingen naar Harry Potter bevat, zijn er duidelijk parallellen te vinden in de teksten. Springsteen zingt "Ik wou dat ik een verhaal kon vertellen/En alle geesten kon wegjagen/Die je binnenin je hebt", wat we kunnen opvatten als een jonge Harry die het verlies van zijn ouders verwerkt als hij hun verschijningen ziet in de Spiegel van Neregeb.

Ook andere stukken tekst snijden belangrijke Potter-thema's aan zoals vriendschap en strijden voor het goede: "We zullen hier samen vechten/Tot de overwinning is behaald", horen we. Het refrein, "I'll stand by you always, always, always" voorspelt griezelig juist een cruciale scène uit Relieken van de Dood, waar Sneep zegt "Altijd" of "Always" van Lily te hebben gehouden. En dat 6 jaar voordat J.K. Rowling het opschreef!

Kinderfilm
Bruce Springsteen zelf had altijd de hoop gehad dat het nummer ooit nog eens in een kinderfilm zou worden gebruikt. Dat is het dus niet geworden, maar door Blinded By The Light hebben we ten minste wel een opnieuw opgenomen studioversie van een nummer dat anders stof was blijven verzamelen.

Blinded By The Light zie je vanaf 22 augustus in de bioscoop. Harry Potterfans spitsen dus maar beter goed hun oren!

2 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

MarkieMarrk

Avatar

Harry Potter ademt één en al Engeland het is daarom ook niet gek waarom ze het nummer van Bruce er niet in willen.

CorneelVf

Avatar

@MarkieMarrk
Maar Nick Cave mocht dan weer wel... Smiley face

NieuwsFilm

meest populair