Boycot voor Disney's 'Mulan' dreigt

Boycot voor Disney's 'Mulan' dreigt

Groots Disney-sprookje mogelijk in de problemen.

Niet altijd is het handig als een bekend gezicht zich uitlaat over politiek of andere zaken uit het dagelijks leven. Eén verkeerde uitspraak kan bijvoorbeeld een aankomende film van de persoon in een heel ander daglicht zetten. Het lijkt erop dat Disney nu flink moeite zal hebben met de uitlatingen van de hoofdrolspeler uit de 2020-sprookjesfilm Mulan.

Het blijkt namelijk dat de Chinese actrice Liu Yifei zich positief heeft uitgelaten over de wijze waarop de Chinese politie hardhandig afrekende met prosterende mensen in Hong Kong. Op Weibo - het Chinese Twitter - schreef Liu Yifei dat ze achter de politie staat. Afgelopen zondag gingen weer 1,7 miljoen mensen naar verluidt vredig de straat op om te demonstreren voor meer democratie en tegen Carrie Lam, de bestuurder in Hong Kong.

#BoycottMulan
Uiteraard werd het bericht snel opgepikt. Het gevolg was de hashtag #BoycottMulan, dit uiteraard vooral om de actrice flink terug te pakken. De vraag is uiteraard welke impact de oproep tot de boycot zal hebben. Vooralsnog ziet de website Deadline weinig aanwijzingen dat het grote publiek de film langs zal laten liggen.

Ondanks dat Deadline om een reactie heeft gevraagd, kijkt Disney de situatie voorlopig nog even stilzwijgend aan. De onrust wordt ongetwijfeld intern bekeken.

Eerder onder vuur
Vanaf 27 maart 2020 moet Mulan in de Nederlandse bioscoopzalen te zien zijn. De onderstaande verder prachtige trailer kwam overigens al eerder vuur. Deze zou een onjuist beeld geven van de geschiedenis van China.



NieuwsFilm

meest populair