Celebrity

Speelt je nationaliteit een rol in het geloofwaardig neerzetten van een filmpersonage?

David Oyelowo reageert op kritiek die de film Harriet krijgt te verduren.

door Wouter Drummen om 15:54 in Celebrity
David Oyelowo, o.a. bekend van Selma, reageert op de kritiek die de film Harriet momenteel krijgt te verduren. In de film speelt de Britse actrice Cynthia Erivo namelijk de legendarische Amerikaanse Harriet Tubman, een slavin die ontsnapt en een wereldberoemde abolitionist wordt. Meerdere mensen vinden dat een Britse actrice niet een Amerikaanse zou kunnen spelen, iets waar Oyelowo zich nu over uitlaat.

Zo gaf hij als voorbeeld zijn eigen rol als Martin Luther King in Selma, waar hij geen kritiek op kreeg, terwijl Oyelowo tevens Brits is: ''Mijn rol als acteur is een personage te incarneren en die persoon zo overtuigend mogelijk neerzetten. Ik moet je ervan proberen te overtuigen dat ik die persoon ben. Dat is acteren''.

Onnodige kritiek
Oyelowo noemt ook andere voorbeelden: ''Rami Malek had dan ook niet Freddie Mercury moeten spelen. Malek is namelijk Amerikaans, maar Mercury was ook een Brit. En Meryl Streep speelde toch ook Margaret Thatcher in The Iron Lady? Dat is hetzelfde verhaal. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Christian Bale heeft ook geen kritiek gehad op zijn rol als Dick Cheney, of Daniel Day Lewis als Lincoln''

''Het echte probleem is dat zwarte acteurs weinig kansen krijgen aangeboden in de filmwereld en zo blijven er voor ons vaak alleen de kruimeltjes over. Toch is de filmwereld langzaam maar zeker positief aan het veranderen. We zijn een andere weg ingeslagen waar er genoeg is voor iedereen, maar daar moeten we wel allemaal samenwerken''.

9 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

LeonardoPacino

Avatar

Man, man, man. Dit gezeik wordt echt steeds gekker. Het laatste wat die acteurs moeten doen, is er zo veel aandacht aan besteden. Lekker laten gaan.

Pepej

Avatar

Ik zeg ja..
Ik vind t toch vaak moeilijk om Nederlanders geloofwaardig te vinden in hun acteren, enkele uitzonderingen daar gelaten...
Goed, onzin natuurlijk, in het artikel staan al genoeg voorbeelden die het tegendeel bewijzen.
Ik zou zeggen kijk eens naar de Amerikaanse rollen van Gary Oldman..
JFK bijvoorbeeld speelt hij oswald
True Romance speelt hij een blanke pooier die denkt dat ie zwart is
State of grace.. een of andere gestoorde crimineel
Maar goed Christian Bale is ook een goed voorbeeld..
Zoveel eigenlijk, dat t idd onzinnig is hierover te discussiëren

Frietgezicht

Avatar

^ Idd de discussie en het artikel niet eens waard dit gezeik

Rafael11

Avatar

Het meest belangrijke om een personage neer te zetten van een bepaalde nationaliteit zou denk ik je accent moeten zijn.

KeesjeNL

Avatar

Mja, als de nieuwe film over George Washington wordt gespeeld door een Indiër...dán maakt nationaliteit dus wél uit.

Sunspot

Avatar

Zolang het uiterlijk 'past', accent en zo, dan is er niks aand e hand.

chefry1983

Avatar

Wat een onzin. Net zo als dat een hetero geen homo kan spelen in een film

Devenace

Avatar

Freddy Mercury was een Iraniër qua genetische oorsprong en was Brits van nationaliteit, Malek Egyptenaars van genetische oorsprong maar Amerikaans van nationaliteit, een man uit het Midden Oosten speelden een homosexuele man/artiest uit Azië.
Als er iets is dat deze hele discussie omlegt is het wel Rami Malek die Mercury speelt. Gezien vanuit dit oogpunt van kritiek.
Maar begrip heb ik er wel voor, zelfde als dat een Nederlander wordt gespeelt in een Amerikaanse film en het is een Zweed die geen woord Nederlands kan, dan neemt de krediet ook af.
Chinese en Japanse acteurs zullen dat netzo ervaren.
Kritiek rechtvaardig? Ja tot een bepaalde hoogte, maar van een acteur wordt verwacht dat hij/zij zich op zn best voorbereid op de rol, of je dan Darth Vader speelt of Kunta Kinte je wilt die impact overbrengen.

nieuwslaatste nieuws

meest populair