Celebrity

Speelt je nationaliteit een rol in het geloofwaardig neerzetten van een filmpersonage?

David Oyelowo reageert op kritiek die de film Harriet krijgt te verduren.

door FilmTotaal om 15:54 in Celebrity
David Oyelowo, o.a. bekend van Selma, reageert op de kritiek die de film Harriet momenteel krijgt te verduren. In de film speelt de Britse actrice Cynthia Erivo namelijk de legendarische Amerikaanse Harriet Tubman, een slavin die ontsnapt en een wereldberoemde abolitionist wordt. Meerdere mensen vinden dat een Britse actrice niet een Amerikaanse zou kunnen spelen, iets waar Oyelowo zich nu over uitlaat.

Zo gaf hij als voorbeeld zijn eigen rol als Martin Luther King in Selma, waar hij geen kritiek op kreeg, terwijl Oyelowo tevens Brits is: ''Mijn rol als acteur is een personage te incarneren en die persoon zo overtuigend mogelijk neerzetten. Ik moet je ervan proberen te overtuigen dat ik die persoon ben. Dat is acteren''.

Onnodige kritiek
Oyelowo noemt ook andere voorbeelden: ''Rami Malek had dan ook niet Freddie Mercury moeten spelen. Malek is namelijk Amerikaans, maar Mercury was ook een Brit. En Meryl Streep speelde toch ook Margaret Thatcher in The Iron Lady? Dat is hetzelfde verhaal. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Christian Bale heeft ook geen kritiek gehad op zijn rol als Dick Cheney, of Daniel Day Lewis als Lincoln''

''Het echte probleem is dat zwarte acteurs weinig kansen krijgen aangeboden in de filmwereld en zo blijven er voor ons vaak alleen de kruimeltjes over. Toch is de filmwereld langzaam maar zeker positief aan het veranderen. We zijn een andere weg ingeslagen waar er genoeg is voor iedereen, maar daar moeten we wel allemaal samenwerken''.

NieuwsFilm

meest populair