Algemeen

Waarom Robert Downey Jr. een Oscar verdient voor 'Avengers: Endgame'

Vind jij dat ook: Iron Man een Oscar?

door Bram de Groot om 22:30 in Algemeen
Superhelden-/comicfilms winnen zelden Oscars. De meest opvallende Oscar voor het genre is waarschijnlijk die voor Heath Ledger die postuum het beeldje ontving voor zijn bijrol als de Joker in The Dark Knight uit 2008. Maar verdient nu Robert Downey Jr. ook een Oscar?

Als het aan de regisseurs van Avengers: Endgame ligt wel. De heren Anthony en Joe Russo zijn wel realistisch, aangezien ze weten dat de Academy doorgaans de grote blockbusters links laat liggen. Joe tegenover de Daily Beast:


"We maken de films niet voor prijzen. Ja, dit was buitengewoon moeilijk. We hebben de twee duurste films ooit back-to-back gemaakt. Maar er is één iets dat ik wel wil aanstippen, en dat is Robert Downey."

Downey Jr. Beste acteur
"Ik weet niet of ik ooit - in de filmgeschiedenis - een wereldwijd publiek heb gezien dat zo op een vertoning reageert zoals ze dat deden bij Robert Downey in die film," aldus Joe Russo. "Er waren mensen die in de bioscoop huilden, hyperventileren. Ik bedoel, het is een indrukwekkend optreden als je het publiek over de hele wereld in die mate kunt ontroeren. We hebben nog nooit zoiets gezien. Als dat niet Oscarwaardig is, dan weet ik niet wat wel."

Wat zeg jij? Downey Jr. de Oscar voor Beste acteur of zou een enkel nominatie volstaan? Of zou het raar zijn om een superheldenrol te nomineren?

23 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Stijnosso

Avatar

Zou ik zeker terecht vinden! Zoals ook al in het artikel over LOTR: The Return of the King uit de doeken werd gedaan hoe die film elf oscars kon winnen, zo zou je een eventuele nominatie voor Robert Downey Jr's rol in Avengers: Endgame ook moeten bekijken. Het is niet de acteerprestatie van alleen deze film, maar van de hele Infinity Saga bij elkaar die oscmrwaardig is, en dan is een nominatie in mijn ogen niet minder dan verdiend.

Maac

Avatar

De gebroeders Russo weten ons altijd weer te vermaken met hun onberispelijke objectiviteit.

Als Downey Jr. hier een beeldje voor krijgt kan je ze net zo goed uit gaan delen bij een kratje pils.

Benjaminben

Avatar

Hell no.

Zo lang hugh jackman voor logan geen oscar heeft verdient rdj hem niet

Robbepost

Avatar

^dat lijkt me wat overdreven Maac.

Hij heeft de toch een erg sterk karakter neergezet door de jaren heen.

tan85

Avatar

Oneens. Acteerwerk van Rdj komt mij oppervlakkig over, sarcastisch buitenlaag met hier en daar wat emotie. Hoort bij zijn karakter natuurlijk. Het is verder een goede acteur.

Ben het ook eens met benjamin, Hugh Jackman in Logan is voor mij eerder Oscar waardig, meester in het tonen van diep gewortelde emoties en frustraties als acteer werk.

Maac

Avatar

@Robbepost
Het is steeds hetzelfde trucje en het benodigde bereik van de rol is enorm beperkt. Ooit een interview met Downey Jr. gezien? Die gast hoeft alleen maar zichzelf te spelen.

Als we op een moment in cinema zijn beland waarop we na legendarische rollen van o.a. Tom Hanks, Jack Nicholson, Daniel Day-Lewis, Dustin Hoffman, Robert De Niro, Al Pacino, Anthony Hopkins, Jamie Foxx, Matthew McConaughey, Leonardo DiCaprio en Sean Penn de Oscar nu aan Iron Man geven vind ik niet dat ik overdrijf. Een krat pils halen kost meer moeite.

Robbepost

Avatar

Maac,
Ik snap dat (je vind dat) hij geen oscar voor de rol krijgt.
Ik lust zelf graag een pilsje en als ik daar een oscar voor krijg ipv RDJ vind ik dat enigzins onterecht.

Master Of Films

Avatar

Robert Downey Jr. kreeg in 1993 een Oscar nominatie voor Chaplin. Hij verloor tov Al Pacino voor zijn rol in Scent of a Woman. En dat was niet de meest gedenkwaardige rol van Pacino.

Maac

Avatar

@Robbepost
Maar vind je, even los van het kratje pils, oprecht dat zijn rol als Tony Stark tussen de grootheden hoort die ik heb opgesomd?
Dat was mijn punt namelijk, niet dat ik echt vind dat ik een Oscar verdien als ik een kratje pils afreken.

Robbepost

Avatar

Maac,
Nee uiteraard vind ik RDJ een veel minder getalenteerd acteur dan bv Di Caprio (dat is mijn favoriet).
Ik snap ook dat de rol in MCU films iedere keer hetzelfde is. Ik vind alleen dat je hem wel iets te kort doet.

Drogodracarys

Avatar

Ik zou eerder zeggen, Scarlett Johansson, de manier hoe ze Black widow neerzet is buitengewoon goed

Rickb

Avatar

Liam hensworth en Chris Evans dan ook die komen ook overal in de mcu voor. Zitten ook bij het kampvuur bij die krat pils van MAAC lol

Master Of Films

Avatar

Robbepost "Liam?"
Ja natuurlijk is dat Liam. Iedereen weet toch dat Chris Hemsworth bij The Hunger Games heeft gezeten. En de zoon van Chris & Liam Hemsworth heet Luke Hemsworth en die speelt in Westworld.

Sunspot

Avatar

WEet niet, kan, maar hij speelt 1 type zowat, zichzelf eigenlijk haha.

John Wayne

Avatar

Wat een gezever allemaal. RDJ heeft een ijzersterke rol neergezet en juist in de laatste film doet hij dit heel gelaagd. Wat mij betreft verdient hij een nominatie en het zou me niet verbazen als hij die ook daadwerkelijk krijgt.

CorneelVf

Avatar

Verdient-ie een nominatie of zelfs de Oscar? Misschien wel, ja. Maar ik kan me echt niet voorstellen dat RDJ een nominatie krijgt. Misschien zegt dat meer over de Academy dan over zijn acteerprestatie, maar c'est la vie.

Duck

Avatar

Houd allemaal je kutbek dicht!
Hij verdient het! Punt uit.

ridjieddo

Avatar

@Duck: heb je maandverband van mijn zusje nodig?

David Mills

Avatar

Ik heb in Once upon a time in Hollywood al 2 acteurs gezien die het meer verdienen en dan moeten de Oscarfilms van dit jaar nog uitkomen zoals the Irishman, Joker, Ad Astra. Kansloos

Maac

Avatar

Tom Hanks, Jack Nicholson en Daniel Day-Lewis zitten op de bank de Oscars 2019 te kijken.
Robert Downey Jr. ontvangt de Oscar voor Best Leading Actor.

*Tom Hanks, Jack Nicholson en Daniel Day-Lewis hebben de chat verlaten.*

hQuinn

Avatar

Less Than Zero en Chaplin waren misschien uitzonderingen, maar of je nu naar Sherlock Holmes, Due Date of Iron Man kijkt, het doet er niet toe: RDJ is in elke film precies hetzelfde. Dat maakt de films niet minder vermakelijk, maar Oscar-materiaal is het naar mijn mening zeker niet.

NieuwsFilm

meest populair