Algemeen

James Cameron is blij dat 'Avengers: Endgame' de recordopbrengst van 'Avatar' heeft verbroken

De filmmaker geeft een uitgebreide reactie.

door Corneel Vanfleteren om 22:30 in Algemeen
Inmiddels weten we allemaal dat Avengers: Endgame de grootste bioscoopopbrengst ooit heeft binnengehaald, inflatie niet meegerekend. Maar hoe reageert de vorige recordhouder, James Cameron, op dat nieuws? Met opluchting, blijkbaar.

Cameron is het record dat hij in 2009 met Avatar behaalde kwijt, maar toch reageert hij niet bitter. "Het geeft me veel hoop. Endgame is het aantoonbare bewijs dat mensen nog altijd naar de bioscoop willen gaan. Wat me het meest beangstigde tijdens het maken van Avatar 2 en Avatar 3 is dat de markt misschien zo verschoven zou zijn, dat het gewoonweg onmogelijk zou zijn om mensen enthousiast te krijgen over het gaan naar en zitten in een donkere kamer met een boel vreemden om naar iets te kijken.", legt hij uit.

Doemscenario
Cameron is dus vooral blij dat films op groot scherm nog een doel hebben. Welk toekomstbeeld heeft hij voor zijn eigen films? "Of Avatar 2 en 3 opnieuw die successen kunnen halen? Wie weet. We zijn het aan het proberen. Misschien lukt het, misschien niet. Maar het punt is, het is nog altijd mogelijk.", geeft hij aan.

Cameron gaat verder: "Ik ben blij dat te zien. In tegenstelling tot het alternatief scenario waar, met de snelle beschikbaarheid en op maat gemaakte ervaringen die iedereen voor zichzelf kan creëren met streamingsdiensten en alle andere verschillende platformen, het potentieel van de bioscoop misschien niet meer had bestaan." En dat, volgens Cameron, allemaal dankzij Avengers: Endgame.

Nog veel vervolgen
Afwachten dus of de bioscoopgangers ook zo warm lopen voor Avatar 2, zoals nu met Endgame het geval was. Aan de gedrevenheid van James Cameron zal het niet liggen. Want die heeft nog heel wat gepland. We zullen het merken wanneer Avatar 2 in de bioscoop komt, op 17 december 2021. Deel 3 verschijnt in december 2023, en er zijn plannen voor deel 4 en 5 in respectievelijk 2024 en 2027. Maar of die allemaal records gaan breken...

8 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Ang3l

Avatar

Ik denk idd dat dat soort grote blockbusters wel goed zijn voor t voortbestaan van traditionele cinema. Want arthouse en kleinere films lenen zich beter voor thuis. Spektakel leent zich beter voor grotere zalen.

Sunspot

Avatar

@KeesjeNL

INderdaad, zeer geoie film was dat, goed verhaal, setting en vette ontknoping, die scene ook bij die camper, waar schietpartij begint, zo vet goed en spannend gedaan!

Dit soort films ook meer, was toch wel een verfrissing

ultraThijs

Avatar

Ik denk zelf niet dat avatar 2 weer zo goed gaat scoren. Maximaal 1.3 miljard maar niet hoger

KeesjeNL

Avatar

Niet helemaal met je eens. Zo heb ik laats de film Wind River gezien, een vrij klein opgezette film, met zeer fraaie uitgestrekte landschappen. Zo'n film leent zich uitstekend voor op het grote doek.

Master Of Films

Avatar

Mooi voorbeeld heb je gegeven KeesjeNL. Ik heb Wind River ook in de bios gezien. Er moet ook ruimte zijn voor kleinere films in de bioscoop.

Ang3l "Ik denk idd dat dat soort grote blockbusters wel goed zijn voor t voortbestaan van traditionele cinema."
Probleem is tegenwoordig dat er zelden een goeie grote blockbuster worden gemaakt die tot een klassieker kan benoemen. Zo een als The Godfather of Terminator 2: Judgement Day (opvolger Dark Fate gaat het moeilijk krijgen).

De meeste van tegenwoordig zijn alleen van die CGI fabriekfilms geworden. In de jaren 80 en 90 had je b.v. veel meer echte blockbusters dat meteen tot klassieker werd benoemd. Ja ook troep was er natuurlijk, die blijf je altijd wel houden in elk jaar. Toch is het raar. Ze smijten met 200 tot 300 mil, maar er komt alleen maar meer diarree uit.

Waar blijven de Lord of the Rings, Dark Knights. The Matrixen 1999...e.d. Krijgen we de magie van Star Wars:The Empire Strikes Back & Raiders of the Lost Ark nog terug?

Ik wil nog Avengers: Infinity War nog als een epic film zien, dat durf ik nog wel aan. Wat is mij nog meer bij geblijven in 2018. Mission: Impossible – Fallout. Kan ik meteen een brug maken naar 2015. Mission Impossible: Rogue Nation & Mad Max: Fury Road. Er zullen weinig echte blockbuster klassiekers overblijven uit de periode van de laatste paar jaar. Je hoeft maar 1 hand te hebben, om ze te tellen. Trieste ontwikkeling dat films zoals Endgame & The Lion King zoveel geld binnen harken. Dat zijn toch van die vergeetbare films.

Ik snap JC enigzins wel. Het smartphone publiek, veelal SJW millennials, is veranderd en vooral dommer aan het worden. Denkend aan die NL Youtubers en hun Area 51 stunt. Voor dat soort publiek maakt JC nu zijn films. Hij kan geen films zoals The Terminator maken. OMG! Geen enkele CGI shot. Of een True Lies want Arabische terroristen. Of een Abyss veels te ingewikkeld.

Chrischzz

Avatar

Een blockbuster uit de jaren 90 of eerder is amper te vergelijken met 1 uit deze tijd.

Technisch was het vroeger gewoon veel moeilijker om bepaalde dingen te maken. en dus was de "wow" factor veel groter. De T1000 uit T2 had een grotere wow factor dan bv alle CGI die nu uit de computer komt rollen omdat het als normaal beschouwd wordt.

Wat dat betreft zijn we nu gewoon heel erg verwend op dat gebied.

Dat maakt de films ook niet per definitie slechter, alleen voelen films wel heel anders aan.

Master Of Films

Avatar

Chrischzz "Een blockbuster uit de jaren 90 of eerder is amper te vergelijken met 1 uit deze tijd."
Klopt, want die blockbuster films zijn in het algemeen veel beter. Men had niet de computers, dus moet je veel meer creatiever zijn. Niets is tegenwoordig meer te gek.
De huidige projecten van Jon Favreau zoals The Mandalorian en The Lion King, hebben een 360 virtuele set van een Unreal Engine 4 engine. In die VR wereld heeft Favreau in zitten te regiseren. Epic films zoals Cleopatra 1963 hadden echte sets. Door beperkingen worden echte filmmakers creatiever. Met als gevolg, een kans op een betere film.

Chrischzz "De T1000 uit T2 had een grotere wow factor dan bv alle CGI die nu uit de computer komt rollen omdat het als normaal beschouwd wordt."
Maar die wow factor maakte van T2 niet het meesterwerk c.q. de klassieker. T2 had voor een blockbuster meer veel aandacht dan alleen het visuele aspect. De T1000 mag nu wel zijn wow factor verloren hebben. De film staat nog steeds als een kasteel midden in het filmlandschap. Menig nieuwe film uit deze generatie zijn al gesloopd.

Chrischzz "Wat dat betreft zijn we nu gewoon heel erg verwend op dat gebied."
Daar maken non talentvolle filmmakers gewoon misbruik van. Je kan een drol mooi polijsten, maar het blijft een drol. CGI is slechts een gereedschap en moet niet als een hoofdrol worden gebruikt om een film te gaan maken. Balans van dollars (box office 1ste weekend) en creatief zijn is totaal scheef getrokken.

Rickb

Avatar

Avatar was nooit zo'n succes geworden zonder dat het de eerste real 3d film was. Want het verhaal was flinterdun de cgi was ook niet zo sterk. Dus waarom er een deel 2 ,3, 4 en 5 moeten komen. En nu zelfs ook een beetje klaar met mcu alle spektakels gezien vond sommige films al wat tegen vallen.

NieuwsFilm

meest populair