Algemeen

Regisseur Marvel-film 'Shang-Chi' wil einde maken aan Aziatische stereotypen

Destin Daniel Cretton is klar met het beeld dat veel mensen hebben van de Aziatische gemeenschap.

door Zilko Tarici om 22:30 in Algemeen
Met de nieuwe, onlangs aangekondigde, Marvel-productie Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings, zorgt regisseur Destin Daniel Cretton voor de eerste MCU-film met een Aziatische hoofdrolspeler en voornamelijk Aziatische cast. Cretton begrijpt maar al te goed hoe groot zijn verantwoordelijkheid is om de productie in goede banen te leiden. Daarnaast hoopt hij dat hij met de film een positief licht kan werpen op de Aziatische gemeenschap en dat bepaalde stereotypes ongedaan kunnen worden gemaakt.

Cretton nam een korte pauze van de pre-productie van de grootse Marvel-film om zich te richten op de promotie van de film Just Mercy. Die film, waarin Michael B. Jordan, Brie Larson en Jamie Foxx de hoofdrollen spelen, werd voor het eerst vertoond tijdens het Toronto International Film Festival. Tijdens zijn persronde sprak Cretton ook met Indiewire, waar hij zijn hoop uitsprak dat mensen na Shang-Chi meer begrip zullen hebben voor de Aziatische wereld. Hij zei er het volgende over:

"We hebben meer films en meer verhalen nodig om personages met verschillende culturele achtergronden te tonen op manieren die we niet eerder hebben gezien. We proberen met Shang-Chi iets neer te zetten dat de ervaringen van Aziatisch-Amerikanen en Aziaten in de moderne wereld reflecteert. Er zijn veel stereotypes waar we met deze film korte metten wilen maken."

Shang-Chi bereikt in februari 2021 wereldwijd de bioscopen.

11 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Mav Damian

Avatar

Je hebt de dag van vandaag nog steeds stereotypen bij iedere afkomst en is iets waar je niet direct een einde aan kunt maken.

Master Of Films

Avatar

Ja tuurlijk. Bij Marvel zijn ze zulke goeie wereldverbeteraars. Stelletje huichelaars dat zijn ze. The Ancient One is in de comics een man uit Tibet. Maar de film Dr. Strange werd gefinancierd door Chinees geld. Dag meneer (of mevrouw) Ancient One uit Tibet.

Uiteraard is Shang-Chi ook een Chinees. Eigenlijk een half bloedje in de comics. Zijn moeder was een blanke Amerikaanse. Zal mij zeer verbazen dat Marvel zich aanhoud aan zijn comic ouders. Zijn Chinese vader is one bad dude, tevens een echte stereotype Chinees (because comics).

We proberen met Shang-Chi iets neer te zetten dat de ervaringen van Aziatisch-Amerikanen en Aziaten in de moderne wereld reflecteert
Kortom Marvel gaat Crazy Rich Asians achterna. Niet geheel toevallig dat Nora Lum (van Crazy Rich Asians ) is gecast.

Ook eens met Mav trouwens.

Ang3l

Avatar

Dus je maakt een film zonder Aziatische stereotypes, maar t wordt wel een martial arts kunstenaar? Ok. Sure. Zo hebben we een Aziaat idd nog nooit gezien in films!

Ang3l

Avatar

En stereotypes........ *kuch Spiderman far frome home Nederland kuch*

Sparrow_LW

Avatar

korte metten maken met stereotypes?... ach hou toch op... stereotypes zullen we altijd houden en meestal kloppen ze ook nog eens.... zolang je maar onthoudt dat er altijd uitzonderingen op de regel zijn en niemand vanwege stereotypering uitsluit of discrimineert, is er niets mis met stereotypering.... mijn inziens..... er zijn altijd wel mensen die zicht beledigd voelen, je kunt nooit iedereen tevreden stellen....

Master Of Films

Avatar

Ang3l "En stereotypes........ *kuch Spiderman far frome home Nederland kuch*"
Tja westers en blank Smiley face
Maar er werden wel Nederlanders gecast (o.a. Jeroen van Koningsbrugge) en de Nederlands taal werd niet misbruikt als een Duiste taal.

Neem b.v. Assassins, geschreven door zusters Wachowski, met Sylvester Stallone & Antonio Banderas. In die film praat een Nederlandse paar gewoon Duits met elkaar. Smiley face

SciFiFanaat

Avatar

Lol MoF, dat ze Nederlands spraken was het enige positieve aan die scene. Hollywood denkt geloof ik dat buiten Amsterdam Nederland bestaat uit tulpenvelden, molens en mensen die op klompen lopen.

kokosnoot

Avatar

Of te wel Shang Chi wordt geen kung fu specialist, das immers stereotyperend, nee hij wordt een badass MMA specialist! Leuk plan xD

Zo lang er stand up comedians bestaan met humor zal je ook stereotypen houden.

Sunspot

Avatar

Hoe zo, Aziaten zijn juist chill, misschien wel robots en op zichzelf, maar ze veroorzaken geen problemen.

Aziaten zijn gewoon iets anders, cultuur, niks mis mee en nogmaals, ze doen gewoon hun ding.

Chinezen zijn misschien een bedreiging, maar ja, ze doen het gewoon goed economisch.

Maar verder zie ik het probleem niet eigenlijk.

Of gaan ze ook weer fantasiewereldje maken als bij Black Panther, totaal ongeloofwaardig haha.

Zou juist een belediging zijn denk

Arnold_FF7

Avatar

Hmm als je zo graag stereotypen uit de wereld wil helpen heb ik er nog genoeg voor je.

Trouwens de meest bekende stereotype van azie zou ik niet graag de wereld uit helpen als ik hun was.

Arnold_FF7

Avatar

@Master of film

Voor een hooligan van oranje. Volgens mij staat het oranje legion niet zo bekend vanwege dat. Had een ajax ,feyenoord of ado fan moeten zijn

NieuwsFilm

meest populair