FBI waarschuwt voor schietpartijen bij voorstellingen 'Joker'

FBI waarschuwt voor schietpartijen bij voorstellingen 'Joker'

De inlichtingendiensten hebben op het dark web verontrustende signalen gevonden.

Het Amerikaanse leger heeft zijn militairen gewaarschuwd voor mogelijke schietpartijen bij bioscoopvoorstellingen van Joker, een film over de bekende Batman-schurk met zeer realistische en expliciete geweldsuitingen. De FBI houdt zelfs rekening met een aanslag. Het is niet bekend of Warner Bros. de film terugtrekt.

De legerleiding roept zijn personeel op om 'alert' te blijven bij vertoningen van Joker. Militairen zijn geïnstrueerd om 'twee vluchtroutes in kaart te brengen' als zij de bioscoop binnentreden en in het geval van een schietpartij 'te vluchten, zich te verstoppen en indien nodig, terug te vechten'. Een woordvoerder van het leger heeft tegenover io9 gezegd 'vaker dit soort waarschuwingen te versturen in het belang van zijn medewerkers'.

Hoewel het Amerikaanse leger geen informatie heeft ontvangen over een specifiek doelwit, heeft de FBI 'verontrustende berichten op het dark web ontdekt over een ophanden zijnde aanval op een onbekende bioscoop tijdens de première'. In een statement roept de FBI burgers op om 'verdachte activiteiten te melden'. "De FBI staat in contact met de politie en private partijen over de berichten die online zijn verschenen", aldus een woordvoerder.

Joker ligt de afgelopen weken onder vuur omdat critici menen dat de film medelijden probeert op te wekken voor het wrede titelfiguur. "Deze mannen idoliseren het Joker-personage, de gewelddadige clown uit de Batman-franchise, en bewonderen het feit dat hij een man is die moet doen alsof hij gelukkig is, maar uiteindelijk terugvecht tegen zijn pestkoppen", aldus de Amerikaanse legerleiding in de verspreide memo.

In 2012 opende een man het vuur op een menigte bezoekers van de première van The Dark Knight Rises in Aurora, Colorado. De schutter had zijn haar rood geverfd en noemde zichzelf volgens een politiechef 'The Joker' (al weigerde de politie dat later te bevestigen). De nabestaanden vinden het verwerpelijk dat Warner Bros. een nieuwe film uitbrengt over de schurk. Het filmtheater waar deze aanslag plaatsvond heeft eerder al aangegeven de Joker niet te zullen tonen.

Met al deze verontrustende signalen en aanhoudende kritiek zou het niet vreemd zijn als Warner Bros. besluit af te zien van een bioscooprelease. Joker verschijnt vooralsnog op 3 oktober in de Nederlandse bioscopen.

NieuwsFilm

meest populair