Algemeen

DC-film 'Joker' nu meest winstgevende comicfilm ooit!

Dus zelfs winstgevender dan Avengers: Endgame.

door Bram de Groot om 22:30 in Algemeen
Met een opbrengst van zo'n $2,8 miljard staat Avengers: Endgame bovenaan de lijst met films die het meeste geld hebben opgehaald aan de wereldwijde bioscoopkassa's. Opvallend genoeg blijkt de recente kaskraker Joker winstgevender.

Tot op heden heeft Joker van The Hangover-regisseur Todd Phillips maar liefst $960 miljoen opgehaald aan de wereldwijde bioscoopkassa's. Dit is een kleine $1,9 miljard minder dan de eindscore van Endgame. Er zijn meerdere factoren die ervoor zorgen dat Joker toch winstgevender is, volgens Forbes.

Budget en andere kosten zijn bepalend
Met een productiebudget van zo'n $356 miljoen kostte Endgame zo'n $300 miljoen meer om te maken dan Joker. Daarnaast zijn de marketing- en distributiekosten voor de Marvel-film ongetwijfeld een stuk hoger geweest en zijn er hoogstwaarschijnlijk aantrekkelijke winstuitkeringen afgesproken met de cast en crew. Bij het "risico-project" Joker liggen die kosten ongetwijfeld fors lager.

Recent wisten ook Deadpool (2016) en Venom (2018) een hoge omzet te halen bij een beperkter productiebudget. Mocht Joker de $1 miljardgrens passeren, dan wordt het de veruit goedkoopste film die dit ooit gehaald heeft.

17 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Popcultuurfreak

Avatar

Warner Bros. zal wel denken.
Hadden wij maar meer geïnvesteerd!

nooffencetaken

Avatar

Dit is fantastisch voor de film industrie. Zo zie je maar dat mega budgetten niet nodig zijn om een fantastische film neer te zetten. Ik hoop dat regisseurs en producenten hierdoor weer de ruimte nemen om met weinig budget de juiste creatieve vrijheid te gebruiken.

eltorro

Avatar

In dit artikel wordt gesugereerd dat Joker meer geld heeft opgehaald dan Avengers 4, dat is niet waar het artikel van Forbes over ging.

In dat artikel ging het om budget versus wereldwijde box office en dan alleen gericht op comic films. Eerst stond daarbij The Mask op nummer 1 en die is nu van de gestoten door de Joker. The Mask had een budget van 23 miljoen en een opbrengst van 350 miljoen.

GreenHornet

Avatar

WB weet totaal niet wat leeft onder de fans

Oboema

Avatar

Ben benieuwd wat Scorsese van Joker vindt

Coola

Avatar

^ Als producent van de film denk ik dat Scorsese heel erg positief is over deze film.

HK_84

Avatar

Lekker toch, geweldige film!

horizon

Avatar

Eltoro.

Winst is iets anders dan opbrengst.

Endgame heeft met afstand hoogste opbrengst.
Maar ook een hoog budget.

Dus het winst percentage zal bij Joker hoger kunnen zijn. Want stuk lager budget.

Blair Witch had ook een mooi winst percentage.

eltorro

Avatar

@horizon: Winst is inderdaad iets anders dan opbrengst. Vorige week werd nog aangeven door analisten dat Joker waarschijnlijk net zoveel winst gaat ophalen als Avengers 3. Het lijkt me sterk dat Joker nu al meer 'winst' heeft opgehaald dan Avengers 4.

Maar in het Filmtotaal artikel wordt verwezen naar een artikel van Forbes (bron onderaan het Filmtotaal artikel). In dat artikel wordt duidelijk uitgelegd dat het om de budget versus totaal opbrengst gaat, dus niet winst. In dat artikel wordt Avengers Endgame ook niet aangehaald.

Frietgezicht

Avatar

En opeens is het helemaal stil rond de film. De tegenstanders die zoveel kritiek hadden hebben natuurlijk enorm bijgedragen aan dit succes want het was een prima promotie en iedereen wilde zien waar de film over ging. Zoveel succes, geen incidenten, duidelijke winnaar.

GreenHornet

Avatar

Tegenstanders zijn zelf belachelijk gemaakt.

Sunspot

Avatar

@Nooffencetaken

Idd, alleen maar goed, hoeft niet altijd maar groot, dik CGI en alles.

Mr-Monkey

Avatar

Wat maak dat nu uit. Volgens mij gaat het er om wat je er zelf persoonlijk van film of series vindt wat de kosten daar van ook zijn mag.

gbfan

Avatar

En nu droppen alle cijfers want hij staat op het WWW

Dean

Avatar

Probeer maar niet te liegen tegen de menen want joker heeft bij lange na niet de meeste winst van de comicfilms, want Avengers Endgame heeft 2,7miljard opbrengst en de film koste 600miljoen om te maken dat maakt 2,1 miljard winst misschien gaat er nog wat vanaf maar dan is Joker niet de comicfilm met de meeste winst

eltorro

Avatar

@Dean: Je berekening is niet goed. Je kan de winst pas berekenen over het geld wat er naar de filmstudio's terug gaat. Bijvoorbeeld:

Avengers Endgame heeft een groot gedeelte opgehaald in China, waardoor 'waarschijnlijk' minder dan de helft van 2,7 terug gaat naar de studio. Van de 1,3 miljard gaat nog 600 af, waardoor ze 700 miljoen overhouden.

Joker heeft het grootste gedeelte van zijn opbrengst in europa en Noord Amerika opgehaald, waardoor 'waarschijnlijk' meer dan de helft van 1 miljard terug gaat naar de studio. Van de 550 miljoen gaat misschien nog 100 miljoen af, waardoor ze 450 over houden.

Dit is nu trouwens puur natte vinger werk, maar zo loopt die berekening ongeveer. De echte analisten hadden het er bijvoorbeeld over dat de Joker meer dan 500 miljoen dollar aan winst zou ophalen.

DCMarvel

Avatar

De film op zich was goed, maar er had een onbekend persoon ipv the Joker ingevuld moeten worden. Deze persoon lijkt niet het berekende meesterbrein te kunnen worden zoals we the Joker kennen. Daarnaast wordt hij Batman's aartsvijand, Bruce wordt Batman pas op laat middelbare leeftijd. The Joker treft nu een zeer jonge Bruce. Dan zou hij minimaal 75 jaar zijn wanneer Bruce verandert in Batman. Door dit soort "fouten" verliest een film zijn geloofwaardigheid, maar blijkbaar stoort het niet veel mensen.

NieuwsFilm

meest populair