Algemeen

Team achter CGI-James Dean wil nog meer overleden Hollywoodsterren laten 'herrijzen'

Onethisch of niet, de bedrijven zien enkel gigantisch veel potentieel.

door Corneel Vanfleteren om 11:55 in Algemeen
De digitale 'comeback' van overleden acteur James Dean maakte heel wat los, vooral in negatieve zin. De bedrijven die zich ermee bezighielden, zien het probleem niet. Sterker nog, ze willen het ook toepassen op andere beroemdheden.

CMG Worldwide, een bedrijf dat de rechten op vele beroemdheden bezit, vormt nu samen met digitale content-maker Observe Media een nieuw bedrijf. Dat bedrijf heet Worldwide XR, en heeft als doel "digitale mensen naar de traditionele film te brengen, maar ook naar augmented en virtual reality." James Dean terugbrengen in Finding Jack, een film over de Vietnamoorlog, is slechts de eerste stap.

Legendes gaan nooit dood
Door het al bestaande portfolio van Worldwide XR zouden ook acteurs als Burt Reynolds, André the Giant, Bettie Page en Lana Turner weer tot leven kunnen worden gebracht, en weer in films en VR-spellen kunnen 'meespelen'. Ook andere beroemdheden zoals schrijfster Maya Angelou en activist Malcolm X zouden zo zonder problemen weer digitaal kunnen verschijnen.

"Influencers zullen komen en gaan, maar legendes gaan nooit dood." was de ietwat ongelukkige reactie van de CEO van Worldwide XR. Toch moest ook hij erkennen dat "het verstorend is. Sommige mensen houden er niet van." Maar toch beloofde hij dat we nóg meer zullen zien van de digitale James Dean: Zie het als James Dean 2.0, er komt nog heel wat aan voor hem".

Digitaal en lookalikes
De werkwijze van Worldwide XR is verschillend: er kan volledig digitaal worden gewerkt, waarbij een acteur wordt vormgegeven aan de hand van referentiemateriaal zoals foto's en video's, maar ook een combinatie van al bestaande beelden met een lookalike is denkbaar. Het zou afhangen van hoe herkenbaar de beroemdheid in kwestie is.

Ondanks protesten van andere bekendheden ziet het bedrijf er weinig graten in om acteurs digitaal een tweede leven te geven. Ze hopen om de rechten van meer sterren in handen te krijgen. Benieuwd of de erven én de filmkijkers dit een goed idee vinden...

18 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

GreenHornet

Avatar

Rutger Hauer dat zou geweldig zijn

Frietgezicht

Avatar

Ik hoop Antonie Kamerling als gtst dat kan betalen.

Sietzet

Avatar

Geniaal. Heel Hollywood valt over het idee om James Dean digitaal te laten herrijzen, iedereen spreekt hier op tegen en wat doen de makers.... Dikke middelvinger, we willen er nog meer maken. Fantastisch to h hoeveel schijt mensen aan commentaar kunnen hebben

nooffencetaken

Avatar

Dan krijg je biografie films van Johny Cash, Elvis, Martin Luther King, Tupac, Adolf Hitler en Jezus.

Ang3l

Avatar

Ik snap niet waarom je t zou willen?
Er zijn toch genoeg hedendaags goede acteurs?

Voor een cameo a la Forest Gump, sure. Voor een franchise gezicht dat gedurende die franchise overleed (carrie Fisher) is ook nog iets te zeggen. Maar een hele acteur digitaal laten herrijzen onwille van "t plaatje" en een computer hem laten acteren, vind ik echt te debiel voor woorden. Het IS hem niet.

Frietgezicht

Avatar

Als Will Smith nou een beetje snel de pijp uitgaat kunnen ze eindelijk Independence Day 2 maken met hem erin en deel 2 die er nu is negeren.

Master Of Films

Avatar

De werkwijze van Worldwide XR is verschillend: er kan volledig digitaal worden gewerkt, waarbij een acteur wordt vormgegeven aan de hand van referentiemateriaal zoals foto's en video's, maar ook een combinatie van al bestaande beelden met een lookalike is denkbaar.


Eerst waren Disney's CGI leeuwen in Lion King, en nu gaan we door met James Dean 2.0. Hierdoor is het mogelijk om een 1 op 1 remakes te maken van East of Eden & Rebel Without a Cause. Films met een "echte cinema" stempel.

Kortom, remakes/reboots worden nog gemakkelijker gemaakt. Spielberg had eigenlijk moeten wachten met zijn West Side Story. Ipv dat hij Rachel Zegler aan boord heeft gehaald, kon hij over Natalie Wood beschikken.

Ook goed nieuws voor Francis Ford Coppola. Hij kan opnieuw de beschikking krijgen van Brando. Dus kan hij gewoon een CGI remake van Apocalypse Now, The Final CGI cut in 8K gaan maken Smiley face Niks echte locaties, echte helicopters, echte levende/dode acteurs, echte explosies. Je kan het zo gek niet bedenken. Niks is meer te gek tegenwoordig. Zelfs eenvoudige apparatuur werd in CGI nagemaakt, zoals een jaren 90 pieper in Infinity War. De mensen van Marvel konden geen pieper vinden bij een pawn shop.

John Wayne

Avatar

Ik vind het ordinaire lijkenpikkerij. James Dean is dood, laat hem in ruste.

Symn

Avatar

Iets met portretrecht?? WTF.. schaamteloos en respectloos ten opzichte van de overledenen.

Laat de doden rusten.

TwinsA

Avatar

Ik zie er straks nog een Charlie Chaplin in een Terminator film????, indien er een film mee af te maken valt heb ik er niet echt een probleem mee, maar een film maken met een overleden acteur spreekt mij echt niet aan.

Wicher

Avatar

Ik snap de beroemde criticasters wel. We komen nu tenslotte op het punt dat ze niet meer nodig zijn. Films kunnen gemaakt worden zonder fysieke aanwezigheid van de sterren en hun sterallures. Ik geloof niet dat ze opkomen voor James Dean, voor zg. ethische waarden. Ze komen uiteindelijk enkel op voor eigenbelang.

neo123

Avatar

Ik ben er niet direct tegen maar ben ik de enige die vind dat het nog geen 1keer echt overtuigend gedaan is ?. De enige acteur die ik heb gezien en die ook echt overleden is is Peter Cushing en kon niet echt zeggen dat die nou volledig overtuigend was. Kan me niet voorstellen dat iemand aan het eind van Rogue One dacht was hij CG ? Voor de rest heb ik eigenlijk alleen de-aging gezien en dat is toch anders aangezien de acteur zelf daar gewoon nog in leven is.

Sunspot

Avatar

Moet niet te veel worden, dat ze gebracht gaan worden met totaal nieuwe rollen bijv.

Moeilijk dit, sowieso moeten acteurs het maar is standaard in contract zetten denk

Sunspot

Avatar

@Wicher

Ik denk dat dat wel meevalt, ik hoef geen films te zien waar acteurs vervangen worden door AI, is toch geen kunst meer.

Mensen zijn juist zo interessant als acteurs, vaak ook kunst.

Zal gewoon een mix worden, maar voornamelijk mensenwerk, wat ook zo moet blijven, als dat niet meer zo is, dan zijn we als mensheid te ver gegaan denk.

Maar denk dat het niet gaat gebeuren, niet zolang we mensen zijn Smiley face

Sunspot

Avatar

@Neo123

Vond het zeer overtuigend, maar waren ook meer 'rustige' beelden.

Maar idd, voro dat soort dingen oke, als extraatje, of om af te maken en wat Peter Cushing betreft, het was werkelijk voor het verhaal.

Maar daarom, acteurs moeten gewoon op schrift laten zetten of ze dit later willen, want kan me voorstellen dat veel acteurs juist kicken erop dat ze na hun dood alsnog in nieuwe films te zien zijn.

Wicher

Avatar

@Sunspot

Waarschijnlijk heb je gelijk. Maar ik denk dat het mij persoonlijk weinig zal uitmaken als het puur AI zou zijn. Zolang ik het verschil niet kan zien en de film goed is kan het me weinig schelen.

Ik denk dat er een serieuze kans bestaat waarin de grote filmstudio's meer zullen kiezen voor AI. Maar of het nu een mix zal worden of niet, de acteurs zullen sowieso stap terug moeten nemen, hun macht en "creatieve" invloed beperkt. Heeft een acteur sterallures en weigert hij/zij iets te doen? Dan doen de filmstudio het toch lekker zonder hem/haar. Ik kan me voorstellen dat acteurs doodsbang voor dit scenario zijn. Natuurlijk kunnen ze niet zeggen dat het eigenbelang is, vandaar het ethische argument.

Whatever. Ik vind het wel interessante ontwikkeling. Maar het zal idd wel een mix worden wat je zegt.

centr1no

Avatar

Afgezien van of dit wel of niet kan is het natuurlijk maar afwachten of het werkelijk allemaal zo'n vaart loopt met het massaal digitaal gebruiken van overleden bekendheden in films.
Afgezien van de noviteit is er voor mij geen enkele reden een film specifiek te gaan kijken omdat James Dean of eender welk overleden acteur er in zit.
Dat geld overigens ook voor levende acteurs.
Wie gaat hier nu nog naar de bioscoop puur voor die ene acteur/actrice? Misschien voor nog wat oudere filmsterren, maar naar mijn idee zijn er maar verdomd weinig jonge acteurs en actrices met genoeg star-power om massaal publiek te trekken.

Sunspot

Avatar

^

Het is ook fout, superfake. Als kijker weet je dat die persoon allang overleden is.

Maar bij een kleine rol, werkelijk voo rhet verhaal, of bij Carrie Fisher bijvoorbeeld, oke, waarom niet.

Maar ga ech tniet opeens kijken naar een film van Heath Ledger, totaal nieuwe film, waar zijn gezicht o.a. gebruikt wordt.

Zo fout gewoon en gewoon nee.

Kijk dan liever oude films van hem, van overleden personen, is ook veel mooier, hoe het leven is.

Vooral bij James DEan, waarom moet hij eigelijk nog in ee nfilm verschijnen, is het om iets af te maken bijv, maakt nogal verschil.

NieuwsFilm

meest populair