Team achter CGI-James Dean wil nog meer overleden Hollywoodsterren laten 'herrijzen'

Team achter CGI-James Dean wil nog meer overleden Hollywoodsterren laten 'herrijzen'

Onethisch of niet, de bedrijven zien enkel gigantisch veel potentieel.

De digitale 'comeback' van overleden acteur James Dean maakte heel wat los, vooral in negatieve zin. De bedrijven die zich ermee bezighielden, zien het probleem niet. Sterker nog, ze willen het ook toepassen op andere beroemdheden.

CMG Worldwide, een bedrijf dat de rechten op vele beroemdheden bezit, vormt nu samen met digitale content-maker Observe Media een nieuw bedrijf. Dat bedrijf heet Worldwide XR, en heeft als doel "digitale mensen naar de traditionele film te brengen, maar ook naar augmented en virtual reality." James Dean terugbrengen in Finding Jack, een film over de Vietnamoorlog, is slechts de eerste stap.

Legendes gaan nooit dood
Door het al bestaande portfolio van Worldwide XR zouden ook acteurs als Burt Reynolds, André the Giant, Bettie Page en Lana Turner weer tot leven kunnen worden gebracht, en weer in films en VR-spellen kunnen 'meespelen'. Ook andere beroemdheden zoals schrijfster Maya Angelou en activist Malcolm X zouden zo zonder problemen weer digitaal kunnen verschijnen.

"Influencers zullen komen en gaan, maar legendes gaan nooit dood." was de ietwat ongelukkige reactie van de CEO van Worldwide XR. Toch moest ook hij erkennen dat "het verstorend is. Sommige mensen houden er niet van." Maar toch beloofde hij dat we nóg meer zullen zien van de digitale James Dean: Zie het als James Dean 2.0, er komt nog heel wat aan voor hem".

Digitaal en lookalikes
De werkwijze van Worldwide XR is verschillend: er kan volledig digitaal worden gewerkt, waarbij een acteur wordt vormgegeven aan de hand van referentiemateriaal zoals foto's en video's, maar ook een combinatie van al bestaande beelden met een lookalike is denkbaar. Het zou afhangen van hoe herkenbaar de beroemdheid in kwestie is.

Ondanks protesten van andere bekendheden ziet het bedrijf er weinig graten in om acteurs digitaal een tweede leven te geven. Ze hopen om de rechten van meer sterren in handen te krijgen. Benieuwd of de erven én de filmkijkers dit een goed idee vinden...

NieuwsFilm

meest populair