Wie heeft het gedaan in 'Knives Out'? Nog 5 'whodunits' met diezelfde hamvraag!

Een filmgenre waar de kijker geacht wordt mee te zoeken naar de moordenaar.

Een liefst afgelegen locatie, een moord, een vasthoudende onderzoeker, een hele hoop verdachten met een motief en een verrassende ontknoping; de basis van iedere whodunit. Meestal wordt voor zo'n moordmysterie gebruik gemaakt van een ware ensemblecast. Dat is met Daniel Craig, Chris Evans, Christopher Plummer, Jamie Lee Curtis en Ana de Armas in Knives Out niet anders. Daarom bekijken we deze week vijf andere klassieke whodunits.




Bekijk de afbeelding
Scream
Hoewel Scream bekend staat als slasher, heeft de film meer raakvlakken met whodunits. Anders dan in bijvoorbeeld The Texas Chain Saw Massacre of Halloween is hier de killer niet direct bekend en gaat het verhaal juist om de zoektocht naar de dader. Is dit het vriendje, de horrorfanaat, de dommige sheriff of misschien de jonge maagd zelf? Het antwoord op die vraag wist destijds de bioscoopbezoeker van zijn stoel te blazen met een heerlijke twist.




Bekijk de afbeelding
Gosford Park
In Gosford Park wordt een klassiek moordmysterie gekruist met een kostuumdrama vol intriges. Wanneer een rijke industrieel na een feest wordt vermoord, mag niemand het huis verlaten. Al snel blijkt dat de man niet zo geliefd was als men dacht. Meerdere gasten hebben een motief voor de moord. In een landhuis vol aristocraten en hun bedienden zal het niet makkelijk zijn de dader te vinden.




Bekijk de afbeelding
Murder by Death
Bijna ieder filmgenre is inmiddels wel 'slachtoffer' geworden van een parodie. In het spannende, maar tegelijkertijd grappige Murder by Death duiken persiflages van bekende speurders op. Charlie Chan wordt Sidney Wang, Hercule Poirot wordt Milo Perrier, enzovoorts. Een rijke zonderling biedt diverse speurders een miljoen dollar als zij een moord weten op te lossen die om twaalf uur zal plaatsvinden. Wat volgt is een rivaliteit tussen de aanwezigen, waardoor zij de belangrijkste informatie lijken te missen. Murder by Death geeft hier en daar leuke knipogen en plaagstootjes naar het genre.




Bekijk de afbeelding
And Then There Were None
Schrijfster Agatha Christie is de ongekroonde koningin van de whodunit. Zij bracht tientallen verhalen uit waarin de zoektocht naar een moordenaar centraal staat. Veel daarvan werden ook verfilmd. Eén van de eerste was And Then There Were None en die heeft precies de juiste ingrediënten. Op een afgelegen eiland zijn tien mensen gestrand. Zij leggen één voor één het loodje en het lijkt er op dat de moordenaar zich onder hen bevindt. Andere bekende moordmysteries van Agatha Christie zijn bijvoorbeeld Witness for the Prosecution en Murder on the Orient Express. Daarnaast verzon zij Miss Marple en Hercule Poirot die in tal van films en series hun entree maakten.




Bekijk de afbeelding
Clue
Een goede film maken van een bordspel, kan dat? Gebaseerd op Battleship zou je denken van niet, maar Clue bewees dat het wel degelijk mogelijk is. Men blijft verrassend dicht bij het spel, inclusief een belangrijke rol voor de wapens. In een landhuis wordt een moord gepleegd en het is aan de aanwezigen - waaronder Colonel Mustard, Mrs. Peacock en Professor Plum - om de schuldige in hun gelederen te vinden, terwijl de moorden gewoon doorgaan. Met fantastische rollen van Tim Curry en Christopher Lloyd is dit tegelijkertijd een parodie op als een ode aan het genre. Baanbrekend origineel was Clue ook nog! Er werden namelijk drie verschillende eindes geschoten, die willekeurig naar bioscopen werden verstuurd. Net als in het bordspel kon de uitkomst dus anders zijn dan de vorige keer.

Welke whodunit - al dan niet uit deze lijst - vind jij de beste?

NieuwsFilm

meest populair