Blu-ray

Blu-ray review 'The Lion King' - Zelfde Simba-avontuur, maar dan levensecht!

Een waanzinnig succes in de Nederlandse bioscoopzalen.

door Bram de Groot om 18:02 in Blu-ray
Regie: Jon Favreau | Cast (stemmen): JD McCrary (jonge Simba), James Earl Jones (Mufasa), Chiwetel Ejiofor (Scar), Shahadi Wright Joseph (jonge Nala), Donald Glover (volwassen Simba), Beyoncé (volwassen Nala), Seth Rogen (Pumbaa), Billy Eichner (Timon), e.a. | Speelduur: 118 minuten | Bioscooprelease: 17.07.2019 | FilmTotaal Recensie: 3 sterren

Het jaar 2019 zal voor Walt Disney de boeken ingaan als een recordjaar als het gaat om de box office-omzet. Op alle fronten zullen Pixar, Marvel en Lucasfilm monsterscores hebben laten zien, en ook de films uit eigen stal zijn bijzonder succesvol. Het bij de critici wisselend ontvangen The Lion King bleek alle verwachtingen te overtreffen als het gaat om het wereldwijde bioscoopbezoek. In Nederland zette de visuele pracht van Jon Favreau (The Mandalorian) een recordscore neer.

In de States startte het $260 miljoen kostende The Lion King met een uiterst sterke $191,8 miljoen en eindigde wereldwijd op ruim $1,65 miljard. In Nederland werd er maar liefst $34,5 miljoen opgehaald! En dat in voor Nederlandse begrippen enorm. De ontvangst was wat wisselend, aangezien de Disney-animatiefilm tot slechts 52% op Rotten Tomatoes kwam, met een 6/10 als gemiddelde beoordeling.


Bekend, maar visueel prachtig avontuur!

In The Lion King zien we de Afrikaanse savanne waar een toekomstige koning is geboren. Simba adoreert zijn vader, koning Mufasa, en neemt zijn eigen koninklijke bestemming ter harte. Maar niet iedereen in het koninkrijk viert de komst van de nieuwe welp. Scar, Mufasa's broer - en voormalig erfgenaam van de troon - heeft zijn eigen plannen. De strijd om Pride Rock wordt geteisterd door verraad, tragedie en drama, wat uiteindelijk resulteert in Simba's verbanning. Met de hulp van een paar nieuwsgierige nieuwe vrienden zal Simba moeten uitzoeken hoe hij kan opgroeien en terugnemen wat hem rechtmatig toekomt.

Blu-ray: The Lion King

Discs: | 1 x Blu-ray | Release: november 2019 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.78 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD MA 7.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands | EAN: 8717418556990 | Met dank aan: Walt Disney Home Video

De schijf van deze Blu-ray uitgave van The Lion King zit vastgeklikt in de standaard blauwe Blu-ray keepcase. Op de voorkant vader en zoon en de achterkant lijkt slechts een beperkt aantal extra's te voorspellen. De leeftijd: 9 jaar.

Beeld & geluid

De visuele effecten in deze "animatiefilm" zijn van een bijzonder hoog niveau. En logisch, aangezien Disney zichzelf als opdracht heeft meegegeven een zo realistische savanne neer te zetten. En dit is dus gelukt, al wordt het daardoor misschien niet voor iedereen zo logisch dat de dieren kunnen praten. Dit was in de vrolijkere tekenfilm toch iets anders. In High Definition pakt het geheel overigens uitstekend uit.

De beeldvullende weergave is - zoals te verwachten bij schijven van Disney - haarscherp en de kleuren zijn voortreffelijk. Meteen vanaf de grootse openingsscène is het een genot om naar te kijken en de dieren lijken vaak zo uit een Disneynature-film te komen, van close-up tot shots in actie. De VFX is dus echt van topniveau, en duidelijk materiaal om bij te watertanden.

Het geluid komt via een DTS-HD 7.1 MA track en die doet uitstekende zijn best en dat is uiteraard fijn, want de muziek van Hans Zimmer is geweldig, uiteraard in combinatie met de zang en de soundtrack met onder meer Beyoncé. Er is ook een 4K-schijf beschikbaar.

Bonusmateriaal

Er staan een aantal featurettes op de schijf. Zo kun je kijken naar The Journey to The Lion King, met de drie losse video's The Music, The Magic en The Timeless Tale. Deze video's duren gezamenlijk al bijna een uur en zijn de voornaamste extra's op de schijf. Daarnaast is er in More to Be Scene een blik op de drie scènes "Circle of Life", "I Just Can't Wait To Be King" en "Hakuna Matata" en is er een korte ntro van Favreau aan te zetten.

De hoofdfilm zelf is af te spelen in meerdere versies. Uiteraard is er de bioscoopversie, maar daarnaast is er de versie met audiocommentaar van de regisseur en een Sing Along with the Movie-versie.

Wat vind jij van Disney's live-action The Lion King?

Al gezien? Zo ja, ben je van plan om deze film nog een keer te kijken? Laat het weten op de gebruikelijke plaats!

8 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Master Of Films

Avatar

Het 25 jarige jubileum van the Lion King en de verwende millennials en diens opvolgers GenZ kregen deze crap. En blij dat ze zijn met "echte" cinema. Ook bij Di$n€¥, daar stroomde geld binnen alsof het een oorkaan was in Florida. Goed gedaan Di$n€¥, gewoon nostalgieprikkels te geven om een film te maken. Uiteraard zijn de poezen van Halle Berry & Brie Larson

De ontvangst was wat wisselend, aangezien de Disney-animatiefilm tot slechts 52% op Rotten Tomatoes kwam, met een 6/10 als gemiddelde beoordeling.
Prima cijfers, maar dan eigenlijk bedoeld voor het visuele aspect. Echter eén zwaluw maakt geen zomer. Als het letterlijke copy/paste gemak voor een remake/reboot de standaard gaat worden in Hollywood, dan vrees ik niet alleen het ergste. Vraagt men zich niet af wat is dan het nut als je een film kopieert met enkel een CGI update? Verbeteringen en/of grote verschillen maken een remake juist toch een "eigen" versie. Soms zelfs beter dan het orgineel. Scarface (1932) vs Scarface (1983). The Thing from Another World (1951) vs The Thing (1982). Suspiria (1977) vs Suspiria (2018).

The Lion King moet voor Favreau wel de gemakkelijkste klus zijn geweest. Hij deed meer zijn best in The Jungle Book, die eigenlijk zelfs beter is dan wat Walt voor ogen had in de jaren 60. Ik snap Favreau echt niet. Zo levert hij leuke werken af zoals Chef, The Jungle Book, Iron Man, The Mandalorian en ja zelfs Elf (leuke kerstfilm niet dan ja toch). Maar dan speelt hij de corporate Disney shill zoals bij Iron Man 2 en The Lion King. De huur en zijn schoonmaakster moet immers ook worden betaald, dus creativiteit gaat de deur uit.

Gelukkig is het orgineel nog te bewonderen. Met het orgineel bedoel ik de 1994 versie, niet de Kimba the White Lion Smiley face Al heeft de 1994 versie ook zijn/haar gebreken. Het wint met gemak. En dat begint al met de stemmencast Rowan Atkinson, Jeremy Irons, Cheech Marin, Whoopi Goldberg. Daarnaast is er ook nog African Cats. Niemand die film kent, want hier zitten geen filmliefhebbers. Smiley face

Coola

Avatar

Heerlijke film net zo goed als z'n geanimeerde voorganger.

Rutherford

Avatar

The Lion King en een reactie van MOF, er zijn nog zekerheden in het leven. Maar je hebt helemaal gelijk. Visueel prachtig, maar geen meerwaarde. Een 6je met goede wil.

EKA

Avatar

Dit was voor mij een "live-action" remake die ze niet hadden moeten doen!

Heel gek misschien, maar bij combinatie van de liedjes (o.a. Hakuna Matata, The Circle Of Life, e.d.) en live-action animatie...hmmm...hier klopt iets niet!

Nee...doe mij maar de tekenfilm versie van The Lion King!

reporterdavid91

Avatar

Heb ervan genoten in de bios. Met Nederlandse versies van o.a. Tommie Tie (jonge Simba) , Jonathan Vroege (oudere Simba - beide in de musical te zien) en Shirma Rouse die het openingsnummer zingt. Nederlandse stemmencast deed het goed en Timon en Pumba leken zwaar op het orgineel, maar waren toch verschillend. Wat ik zou willen zien is de making of... hoe hebben ze deze film weten te maken (incl het echte stukje film dat aan het begin zit..).

Civilian Supreme

Avatar

Aardig om weg te kijken maar eigenlijk was alles minder dan de tekenfilm.
De muziek, de emotie en de sfeer halen bij lange na niet dat niveau. Ook had er van mij wel iets meer lef in mogen zitten, het viel mij tegen dat het echt scene voor scene een kopie is.
Hierdoor niet echt een toegevoegde waarde. Bij Jungle book had ik dat wel, de tekenfilm daarvan vind ik niet veel aan maar de film is erg vermakelijk.

Frietgezicht

Avatar

Op zich prima verfilming maar idd te makkelijk qua verhaal, een kopie.
Net als in het origineel is de 2e helft van de film(nadat Simba vlucht) zwakker. Daar hadden ze iets nieuws kunnen brengen. Waarom niet een badguy die de schrik is van het gebied waar Pumba en Timon leven? Alles is daar perfect, beetje lachen en eten, had wat spanning bijgekund, nieuw karakter en ook een wat andere finale.

En waarom hebben alle dieren een stem en iq maar die gnoes die Musafa doden is er geen eentje van die Simba ziet en helpt? Opeens geen iq. En waarom dood Scar niet Simba als die de kans heeft? Ach ja...

Kamajiisama

Avatar

Visueel mooi gemaakt , helaas zonder b@llen !????

NieuwsFilm

meest populair