De 5 films met meeste impact in dit decennium (2010 - 2020)

De meest opvallende titels tussen 2010 en 2020.

Over een paar dagen zetten we een punt achter 2019 en start 2020. Dit is ook de start van een nieuw decennium. Hieronder zetten we vijf films op een rij die veel invloed hadden in de afgelopen tien jaar!

Uiteraard verschenen er tussen 2010 en 2020 duizenden films en waren er nog veel meer films die flink wat invloed uitoefenden op bijvoorbeeld het publiek. Mis jij een bepaalde titel? Laat het weten op de gebruikelijke plaats!



The Avengers (2012)

Regie: Joss Whedon | Hoofdrollen: Robert Downey Jr., Samuel L. Jackson en Chris Evans

Deze grootse Marvel-film betekende niet alleen het einde van Phase I van het Marvel Cinematic Universe. Het was met de introductie van Thanos ook de echte start van wat nog zou komen en zou eindigen met Avengers: Endgame: De Infinity Saga van Marvel Studios. The Avengers is in vele opzichten dé film van het decennium.



Moonlight (2016)

Regie: Barry Jenkins | Hoofdrollen: Naomie Harris, Mahershala Ali en André Holland

Dit drama betekende veel voor homoseksuele mensen, ook in de achterwijken in de States. De harde wereld wordt in de kleine indiefilm mooi uiteengezet. De film kwam ook groots in het nieuws door het Oscar-debacle in 2017. La La Land werd uitgeroepen tot Beste film, maar dit werd enkele tellen later toch Moonlight.



Roma (2018)

Regie: Alfonso Cuarón | Hoofdrollen: Yalitza Aparicio, Marina de Tavira en Daniela Demesa

Ondanks dat er al meerdere succesvolle films op de streamingreus Netflix waren verschenen, was Roma de eerste serieuze kanshebber op een Oscar voor Beste film. Deze werd niet gewonnen, maar regisseur Cuarón werd wel de Beste regisseur (én cameraman). Ook won het de BAFTA en Golden Globe voor Best film. Volgens de Academy was Green Book de betere film.



Bridesmaids (2011)

Regie: Paul Feig | Hoofdrollen: Kristen Wiig, Maya Rudolph en Rose Byrne

Misschien een beetje een onverwachte titel, maar deze komedie van Paul Feig en met onder meer Kristen Wiig wordt gezien als een belangrijke stap in de emancipatie van vrouwen in Hollywoodfilms. Er waren Oscarnominaties en Bridesmaids wordt gezien als het bewijs dat "chick flick" heel wat meer te bieden kunnen hebben.



Star Wars: The Force Awakens (2015)

Regie: J.J. Abrams | Hoofdrollen: Daisy Ridley, John Boyega en Harrison Ford

Walt Disney bracht personages als Han Solo, Princess Leia en Luke Skywalker terug naar het witte doek en zorgde ervoor dat er dan toch een Star Wars-vervolgtrilogie kwam. Iets waar veel fans al jaren op hoopten. Het bleek ook de start van misschien wel de meest bekritiseerde trilogie ooit, recent afgerond met The Rise of Skywalker. De Skywalker Saga is definitief afgerond sinds de aftrap in 1977.




NieuwsFilm

meest populair