'Birds of Prey' gemaakt met hulp van 'Wonder Woman'-regisseur Patty Jenkins

Cathy Yan levert met 'Birds of Prey' haar eerste blockbuster af.

Cathy Yan had de eer om Birds of Prey, een passieproject van actrice Margot Robbie, naar het witte doek te brengen. De film is haar eerste grote klus. Een spannende ervaring, zo vertelt Yan in een mooi interview met filmvakblad Variety.

Bekijk de afbeelding
Cathy Yan boekte in 2018 succes met haar debuutfilm Dead Pigs op het Sundance Film Festival. Daarna werd ze ingehuurd door Warner Bros. voor de regie van de DC-film Birds of Prey, haar eerste blockbuster. Dat was een spannende taak, maar gelukkig stond Yan er niet alleen voor. "Intern heb ik vanaf het begin veel ondersteuning gekregen", vertelt ze aan Variety. "Toch maakte ik iedere dag zorgen, omdat ik nog nooit eerder een film van zo'n omvang heb gemaakt".

De meeste steun kreeg ze van haar collega Patty Jenkins, de vrouw achter onder meer Wonder Woman (2017) en de aankomende sequel Wonder Woman 84. "Tijdens de voorbereidingen heb ik Patty opgebeld en haar gevraagd wat ik eigenlijk aan het doen was. Ze zei me dat ik me moest realiseren dat niemand de film zo goed kent als ik. Dat maakt je een regisseur", zegt Yan. "Haar woorden hebben me echt geholpen".

Meer vrouwen aan het roer
Yans klus bewijst ook dat er grote veranderingen op het gebied van inclusiviteit gaande zijn achter de schermen van superheldenfilms. Dit jaar staan er zelfs vier superheldenfilms op de planning die geregisseerd zijn door vrouwen. Natuurlijk hoopt Yan dat deze ontwikkeling zich de komende tijd doorzet. "Dat is echt fantastisch", reageert Yan. "Hopelijk bewijst dit dat vrouwelijke regisseurs ook in staat zijn om films op deze schaal te maken".

"Ik herinner me nog dat er tegen mij werd gezegd toen ik net begon dat studio's wel op zoek waren naar vrouwelijke regisseurs, maar dat zij simpelweg niet geïnteresseerd waren in actiefilms", vervolgt de Amerikaans-Chinese filmmaakster. "Ik dacht meteen dat het me fantastisch leek om een actiefilm te maken. Vrouwen kunnen dat namelijk heus wel", concludeert Yan.

Dit bericht bekijken op Instagram

👯‍♀️

Een bericht gedeeld door CATHY YAN (@cathyyan) op


In het kort
In Birds of Prey nemen Harley Quinn (Robbie) en haar meidenteam, bestaande uit Black Canary (Jurnee Smollett-Bell), Huntress (Mary Elizabeth Winstead) en Renee Montoya (Rosie Perez) het op tegen de knotsgekke gangster Roman Sionis alias Black Mask (Ewan McGregor). Hij heeft het gemunt op Cassandra Cain (Ella Jay Basco), een tiener die een diamant met gevoelige informatie van hem heeft gestolen. De film haalt volgens de voorspellingen zo'n 50 miljoen op in zijn openingsweekend.


Birds of Prey is vanaf 6 februari in de Nederlandse bioscopen te zien!

NieuwsFilm

meest populair