Poll

'Interstellar' vs. 'Inception': welke kies jij?

De twee sci-fi films van Christopher Nolan.

door Bram de Groot om 20:01 in Poll
Regisseur Christopher Nolan wist door te breken met Memento uit 2000 en ging daarna al vrij snel aan de slag met de Dark Knight-trilogie. Maar hij maakte natuurlijk ook vele andere grote films. In deze POLL kijken we naar zijn twee grote sci-fi films.

Hieronder als eerste de POLL. Je moet kiezen uit Interstellar uit 2014 of Interstellar uit 2014 en je mag op de gebruikelijke plaats je mening achterlaten!


Inception
Na The Dark Knight uit 2008 maakte Nolan de scifi-misdaadfilm Inception (2010), met rollen voor onder meer Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Joseph Gordon-Levitt en Cillian Murphy. Een sterrencast! De film rond het infiltreren van dromen die zowat eindigde in een limbo werd een succes en won maar liefst vier Oscars in de technische hoek.


Interstellar
Daarna verscheen het afrondende The Dark Knight Rises (2012) en vervolgens ging Nolan aan de slag met Interstellar uit 2014, met namen als Matthew McConaughey, Anne Hathaway en Michael Caine. Het ruimte-avontuur dat zowat eindigde in een boekenkast pakte één Oscar.


Binnenkort: Tenet
Hopelijk verschijnt nog deze zomer Nolans volgende. Deze heet Tenet en opnieuw zit er een tijdelement verweven in de film die rollen biedt voor onder meer John David Washington, Robert Pattinson en Elizabeth Debicki. Vooralsnog staat Tenet gepland voor 16 juli dit jaar.50 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Sietzet

Avatar

Lastige, maar ik ga toch voor interstellar. Voor mij is interstellar absoluut de beste film allertijden met inception op een tweede plaats (en ja, dark knight op de derde plek). Het concept time space continuem heb ik sowieso altijd al interessant gevonden en hoe Christopher Nolan dat in deze film heeft neergezet... Tuurlijk heeft de film wel wat flaws maar overall... Zo, zo, zo goed in elkaar. Met fantastische beelden. De scène waarin Matthew McConaughey moet aandocken met behulp van T.A.R.S, dat is voor mij tot op heden nog steeds het meest spannende moment in de filmgeschiedenis. Na 10x kijken zit ik nog steeds met zweetdruppels tussen m'n crack. Die muziek.... Mijn god, kippenvel

drsentertainment

Avatar

Eigenlijk weet ik niet te kiezen....echt niet!

Rutherford

Avatar

Heel moeilijk. Beide hebben een uitstekende soundtrack. Ga toch voor Inception. Heeft net dat tikkeltje meer originaliteit en een mooier einde.

Maac

Avatar

Makkelijke keuze, Inception.
Interstellar zit bomvol fouten en onlogische karakterkeuzes en motivaties. Visueel sterk, maar helaas met afstand de slechtste van Nolan.

Rutherford

Avatar

^ wat vond je dan van The Dark Knight Rises? Die vond ik echt niet goed. Voelde wel heel erg als een verplicht nummertje aan. Het verhaal, tja. Heel veel rare en onlogische dingen. 1 dag spelen met mijn kids en mijn rug is een week om zeep. Bruce Waynes gebroken rug was dan weer op 1, 2, 3 genezen. En hoe komt hij zo makkelijk Gotham terug binnen? Anyway, elke regisseur heeft wel eens een mindere.

David Mills

Avatar

Beide top films maar toch is deze keuze makkelijk.... Inception. Het einde van Interstellar is mij net iets te wazig met de boekenkast. Visueel zijn ze beide fantastisch

Maac

Avatar

@Rutherford
The Dark Knight vond ik ook niet bijzonder, redelijk in lijn met de eerste twee. Hele consistente trilogie en binnen het superheldengenre zelfs zeer goed, maar ik zou de beste van de drie nog geen acht geven.

Bij Interstellar waren mijn verwachtingen ook zeer hoog, veel hoger dan bij de Batman-films, dat geef ik toe. Daar leefde ik dat jaar echt naar toe en dus was de teleurstelling groter.

Monojaxx

Avatar

Lastig, vind ze allebei wel goed. Maar mijn voorkeur gaat toch uit naar Interstellar. Het verhaal vind ik goed en het is toch een soort van sci-fi, wat mijn meest favoriete film genre is. Buiten dat natuurlijk spectaculaire FX, maar dat laatste heeft Inception ook.

Monojaxx

Avatar

@Maac

Welke fouten bedoel je?

Movieman2018

Avatar

@Sietzet. Ik hoe eigenlijk niks te schrijven sinds dat wij blijkbaar dezelfde mening hebben ;)

Christopher Nolan is een genie in zijn vak. One of a kind.

Robbepost

Avatar

Voor mij Inception.
Interstellar ook erg goed, maar wat trager en qua (sub)genre minder mijn ding dan Inception.

TearsinRain

Avatar

In Interstellar komt eigenlijk alles samen wat ik intrigerend vind, deze film staat in mijn Top 10 films allertijden!

Rohieth

Avatar

Inception is mijn favoriete Nolan film.
Het enige mindere aan deze film, is het constante expositie.. de rest is pure perfectie.

Daarna:
- Memento
- The Prestige
- The Dark Knight trilogy
- Dunkirk
- Interstellar
- Insomnia
- Following

Mav Damian

Avatar

Eens met Maac! Ik ga ook voor Inception. Intersteller is een van zijn overgewaardeerde werken. Zeker geen slechte film.

tk1989

Avatar

Geen moeilijke keuze voor mij, Interstellar zag er prachtig uit maar het verhaal maakt weinig sense als je er even over nadenkt, terwijl Inception een van de meest iconische Sci-Fi films is misschien wel ooit. Die laatste heeft actie/sci-fi toch wel veranderd net zoals The Dark Knight dat deed voor superheldenfilms. Interstellar heeft die impact zeker niet gehad.

Pronk47

Avatar

Pff moelijk toch maar Interstellar,eigenlijke het enige storende,maar dat geld voor veel films van Nolan,de muziek is hard.
alle Batman`s zijn gewoon top maar hoe hij dan praat met die brom stem,ja je moet er van houden.

007

Avatar

zijn beide 10x niks

Civilian Supreme

Avatar

Vind toch Interstellar de beste van Nolan, de hele filmervaring met acteerwerk, muziek was geweldig.
Dit had ik bij Inception niet echt, gezien en gelijk weer vergeten.
Als we het dan over zijn slechtste hebben is dat voor mij met ruime afstand The Dark Knight Rises, wat was die slecht zeg.

Master Of Films

Avatar

Makkelijk. Inception. Alhoewel The Prestige de allerbeste Nolan is.

Interstellar is zijn minste film. Deze is veels te overgewaarderd imho. Ik hekel aan die exposities dat onderlinge wetenschappers naar zich uitdragen wat eigenlijk bedoeld is voor de kijker. Verder ben ik het ook eens met Maac mbt onlogische karakterkeuzes en motivaties. Soundtrack van Zimmer is ook crap. Maar goed Zimmer is een overgewaarde paard geworden dat behoorlijk op autopilot is gegaan.

Wat er wel zo goed is aan Interstellar. Dat het zwarte gat behoorlijk accuraat in beeld is gebracht. Dankzij een foto van een zwarte gat, die de International Event Horizon Telescope Collaboration had genomen, weten we nu echt hoe een zwarte gat eruit ziet. De foto was trouwens 5 jaar genomen. Goed gedaan Kip Thorne.

Rutherford

Avatar

Haha MoF, wetenschappers die de wereld moeten redden, moeten wel ff aan elkaar uitleggen hoe een wormgat werkt. Was idd best vreemd.

David Mills

Avatar

@ monojaxx... reizen door een zwart gat is natuurlijk absurd, de krachten zijn er zo groot, volstrekt onmogelijk om dit te overleven. bekijk dit artikel van filmtotaal: https://www.filmtotaal.nl/nieuws/71287

Mothercopper

Avatar

@Maac, het valt mee met de natuurkundige fouten. Er zitten speculaties in de film, maar dat mag. Ik heb zelf natuurkunde gestudeerd en heb mij kostelijk vermaakt bij interstellar

Monojaxx

Avatar

@David Mills

Ach ja...iets wat nog zo onbekend is voor ons als mensen kun je wel makkelijk vergelijken met onze natuurlijke wetten, maar we weten nog zo weinig. Sinds kort pas de eerste foto van een zwart gat bekend gemaakt. Het blijven allemaal theorieën. Natuurlijk is Interstellar puur sci-fi, maar om nou gelijk te zeggen dat het onmogelijk is? Net als buitenaards leven. We gaan we altijd maar vanuit dat leven elders óók uit koolstof gebaseerde levensvormen gaat zoals op Aarde. Maar wie zegt dat leven elders niet uit andere basis stoffen bestaat, of misschien wel uit energie. Mogelijk zelfs meerdere andere dimensies die wij niet eens waar zouden kunnen nemen met ons beperkte brein en zintuigen. We weten ook dat ultraviolet en infrarood licht bestaan, maar waarnemen kunnen we niet met onze zintuigen. Er is nog zo veel wat we niet weten of kunnen waarnemen. The truth is out there!

Maac

Avatar

@Monojaxx
Een paar frustraties die ik heb ervaren tijdens Interstellar:
De film flirt met het idee van een menselijk offer om de wereld te redden en trekt dan zijn keutel in (zoals in die periode ook Oblivion dat deed). De donkere wolk die boven het hoofd van de hoofdrolspeler (en dat van de kijker!) hangt is dat er een keuze gemaakt zal moeten worden omwille van de mensheid en dat blijkt na de hele film dus helemaal niet het geval te zijn geweest.
Ook dreigen alle gewassen op aarde op te raken en op het einde van de film hebben ze al datzelfde spul mee naar de ruimte genomen. Lopen ze daar dan niet tegen dezelfde problemen aan? Leg uit!
Mijn geheugen laat me in de steek, maar ik kan me herinneren dat de verhaallijn van die dochter me ook gruwelijk dwarszat. Zij gaat dan heel convenient voor NASA werken en ondanks haar wetenschappelijke studie-en werkrichting lijkt zij totaal niet sceptisch tegenover het idee dat haar vader een soort 'geest' is die haar vanuit haar slaapkamer via een horloge probeert te contacten. Dat vind ik na twee hele sterke aktes echt een onvergeeflijk eind. En wat was nou ook alweer die conclusie over liefde? Heel sneu allemaal. Er is nog veel meer, maar ik moet de film echt nog een keertje kijken om mijn argumenten wat duidelijker op een rijtje te zetten. En geloof me, ik hoopte bij deze film oprecht op een meesterwerk.

Wat betreft de natuurkunde sta ik best open voor wat vrije interpretatie, vooral bij sci-fi films (al vind ik het dan niet onbelangrijk wat Neil deGrasse Tyson erover te zeggen heeft), maar wanneer iemand een zwart in gaat en in de slaapkamer van zijn dochter belandt krap ik toch een keer achter mijn oren.
Dat iets mogelijk zou kunnen zijn betekent niet dat het plausibel is.

Nog steeds een prachtige film om naar te kijken en als de derde akte anders was geweest had ik het waarschijnlijk direct een toppertje gevonden, maar Nolan heeft zich met deze film echt laten verleiden door wat het publiek wilt zien (en da's dus niet de implosie van Matthew McConaughey). Misschien door de reacties op een testscreening? Ik weet het niet, maar het is niets voor mij. Overigens prima dat een ander hier volop van kan genieten, more power to you!

David Mills

Avatar

@ monojaxx... ik krijg plotseling zin in de X-files haha

Monojaxx

Avatar

@Maac

"Wat betreft de natuurkunde sta ik best open voor wat vrije interpretatie...."

Dat zijn dochter hem als geest zag, kan heel goed verklaarbaar zijn als je in parallelle dimensies denkt, waar tijd niet bestaat, of compleet anders loopt. Het zwarte gat zou je kunnen zien als een portaal naar deze andere dimensie. Het is wat ver gezocht misschien, maar in die aflevering van DWDD-University over dimensies kon je ook al zien dat het zeker mogelijk is. Zie ook Stephen Hawkings lezingen over dit onderwerp.

MARB-LES

Avatar

Inception, alles is goed aan deze film, een geweldige cast, super cinematografie, een briljant slot.
Bij interstellar loop ik me toch een beetje te ergeren aan de Anne Hathaway, helaas een minpuntje in voor de rest een topfilm.

Mijn Nolan top 5:
1 inception
2 the dark knight
3 the prestige
4 interstellar
5 memento

evilvermins

Avatar

@Maac

Gelukkig is Inception een foutloze film waarin alles logisch is.

Kom op zeg....

Maac

Avatar

@Monojaxx
Hm, en hoe denk je over de manier van communiceren (morsecode via een uurwijzer) van de ene naar de andere dimensie? Want parallelle dimensies, prima, maar dat is toch echt net een brug te ver voor me.
En de rest van mijn punten? Die zijn vrij persoonlijk, ik kan me goed voorstellen dat je je daar niet aan stoort.

@evilvermins
Ik vind niet dat Inception dezelfde pretentie heeft als Interstellar, maar de film houdt zich vrij aardig aan de regels die worden opgesteld.
Maar misschien heb jij een inhoudelijke bijdrage die je wilt delen? Voor alles een eerste keer, de deur staat open.

neo123

Avatar

Inception natuurlijk , instellar heb ik in de bios gezien en ik viel bijna in slaap. Werkte totaal niet voor me...

Movieman2018

Avatar

Ik wil nog eens benadrukken dat geen enkele Nolan film overgewaardeerd is... Er zijn veel bekende en goeie regisseurs in America (Tarantino, Spielberg, James Cameron, Scorsese, del toro etc...), Maar niet 1 weet sinds zijn eerste film alleen maar meesterwerken te creëren.. De meeste regisseurs hebben hier en daar slechte films, of gewoonweg saai. Nolan on the other hand pakt elke project meesterlijk aan. Inception is een meesterwerk en weet geen enkele moment te vervelen. Persoonlijk vind ik interstellar op alle vlakken een phenomenaal film. Cinematografie, regie, soundtrack, acting... Gewoon out of this world.

BillySavastano

Avatar

Ik weet dat dit schandalig klinkt maar ik heb interstellar nog nooit gezien tenminste kan me hem zo niet herinneren want een vriend heeft me wel een keer gezegd deze te gaan kijken... inception is een van mn favoriete films dus ben nu toch wel nieuwsgierig naar interstellar

MARB-LES

Avatar

Ik ben ook wel erg benieuwd naar Tenet, ik hoop dat deze echt waanzinnig wordt.

Frietgezicht

Avatar

@ Maac, idd zou de 1ste keer zijn dat evilvermins inhoudelijk iets te zeggen heeft. Gewoon vragen naar een lijstje van fouten waar hij op doelt, dan zwijgt die wel Smiley face

Jamal M

Avatar

Inception *****
Interstellar ****
Interstellar: zeer goed maar Inception deed het hem gewoon! De film een aantal keren gezien en het bleef een topper en boeien. Snel, hard, vernieuwd en was ook toegankelijk voor bijna alle filmkijkers. Interstellar heb ik sinds de bioscoop screening niet meer gezien. Vaak op tv geweest, maar dan was de film al op het eind op bijna afgelopen.

KeesjeNL

Avatar

Interstellar, want Inception ging eigenlijk alleen maar over een mislukte bedrijfshack. Interstellar ging daarentegen over de toekomst van de mensheid.

Angelo1979

Avatar

Inception.

Alleen al de soundtrack van deze film is
gewoon goed, dus laat staan de film zelf.

McGraig

Avatar

Met sprongen Inception. Interstellar was te pretentieus en het moest een soort 2001 worden wat bij lange na niet gelukt is. Zolang Nolan gewoon een spannende thriller maakt is het de moeite waard. In tegenstelling tot velen vind ik hem lang geen Kubrick of Spielberg.

Robbepost

Avatar

KeesjeNL is voor jou de grootsheid van het verhaal bepalend hoe goed je een film vind???
Dan raad ik je Fantastic 4: rise of the silver surfer aan.

Rutherford

Avatar

Ze staan op 4 stemmen na gelijk. Straf

Frietgezicht

Avatar

@ Robbepost, Keesje zou ook 2012 en X-Men Apocalypse verkiezen boven The Shawshank Redemption & The Shining. Smiley face

Blablazer

Avatar

Interstellar veel interessanter.

Civilian Supreme

Avatar

@Maac
Op zich ben ik het wel met je eens wat betreft de 3e akte. Na het zien van Interstellar in de bios kwam ik tot de conclusie dat ik de film tot aan het zwarte gat echt 10/10 vond.
Het laatste gedeelte kon ik niet echt accepteren, ook had ik gezien de emotionele lading wat betreft zijn dochter een wat bevredigender einde verwacht. De hereniging was erg koeltjes.
Toch heb ik dat redelijk losgelaten en behoort deze wel tot 1 van mijn favorieten terwijl Inception mij weinig doet.
Interstellar was wel uitermate geschikt geweest voor een serie of meerdere films, het reizen naar verschillende planeten met die tijdsverschillen en zo was erg interessant.

David Mills

Avatar

@ Movieman2018.... Dunkirk vind ik eigenlijk oersaai!!

akketa

Avatar

Inception
Voor mij een moderne klassieker.
Geweldig verhaal, dat een heistmovie combineert met scifi, met veel vaart, actie en spanning vertelt. Een energieke DiCaprio met fijne ondersteuning van de rest. De geweldige vechtscene in het hotel.
Ik kan de film wel 100 keer kijken.

De film deed me ook denken aan het fantastische spel Psychonauts waarin de hoofdrolspeler ook verschillende onderbewustzijn binnen gaat. Ook daarin wordt er teruggevochten tegen indringers.

Interstellar was ook erg mooi, maar ook het einde deed het voor mij niet helemaal. Vooral die paradox die er gecreëerd werd. Cooper geeft zichzelf signalen om de reis te starten, maar als hij niet naar de ruimte ging kon hij ook die signalen niet geven. Dat had de film voor mij niet nodig gehad.

KeesjeNL

Avatar

Robbepost Nee, maar het hele verhaal van Interstellar maakte meer indruk op me dan Inception. Er zat een betere motivatie in Interstellar. Ik moet ook zeggen dat ik na de trailers van Inception te hebben gezien een behoorlijk andere film had verwacht.

Frietgezicht Jajajajajaja ;)..

SteefL

Avatar

Ik ben niet zo'n Inception fan, kon niet in het verhaal komen, omdat je niet weet wat ie echt meemaakt en wat niet. Da's de hele punt van de film, maar ik kan er dan niet volledig in 'verdwijnen'. Interstellar vind ik daarom fijner kijken, hoewel daar ook niet alles me in aansprak. Ik lijk echt een zeurpiet nu, want t zijn allebei kwaliteitsfilms. Maar dat is hoe ik het beleefde.

NieuwsFilm