Featured

20 feiten over de 'The Matrix'-trilogie die je moet weten

We hebben weer een paar mooie feiten voor je gevonden.

door Jim Pedd om 06:00 in Featured
Er wordt hard gewerkt aan The Matrix 4. Maar het duurt nog wel even voordat de film van Lana Wachowski er is. Voor die tijd zetten we dus heel wat feiten op een rij die je moet weten over de eerste trilogie - die Lana met haar zus Lilly Wachowski maakte.

1. Het bedrijf waar Neo voor werkt in de eerste film heet MetaCortex. De naam is afgeleid van meta (iets transcenderen) en cortex (de buitenste laag van grijze massa die de hersenen omringen). MetaCortex betekent dus het transcenderen van de limieten van het brein. Laat dat nou precies zijn wat Neo doet.
2. De Wachowskis wilden een budget van 80 miljoen dollar van Warner Bros. om de eerste film te maken. Ze kregen slechts 10 miljoen dollar. Dat budget ging zitten in de opnames van de openingsscène met Trinity. Ze lieten de beelden zien en kregen de rest van de 80 miljoen dollar.
3. De Matrix heeft een groene tint in de films. De echte wereld is blauw. De trainingsstrijd tussen Neo en Morpheus is geel, omdat deze zich niet in de Matrix en niet in de echte wereld afspeelt.
4. Als Neo in de eerste film op een vensterbank op de 34ste verdieping van een wolkenkrabber staat, zie je daar echt acteur Keanu Reeves. Het is niet gefaked en je ziet geen stuntman.
5. Acteur Will Smith kreeg de rol van Neo aangeboden. Hij wees hem af omdat hij het script niet begreep.
6. Voor Bullet Time, de gave visual waarin het beeld om Neo en Agent Smith heen draait, werden 120 digitale fotocamera's en twee filmcamera's gebruikt.
7. Samuel L. Jackson kreeg de rol van Morpheus aangeboden.
8. Choreograaf Yuen Woo-ping wilde helemaal niet meewerken aan de film. Dus vroeg hij een exorbitant hoog salaris. Daar gingen de Wachowski's mee akkoord. Hij eiste daarom ook volledige controle over alle vechtscènes en vier maanden tijd om de acteurs te trainen. Weer gingen ze akkoord. En dus bedacht hij enkele van de meest creatieve en gave actiescènes in de filmgeschiedenis.
9. De S&M-club in de eerste film bestaat echt. Het is de Hellfire Club in Sydney. De Wachowski's vroegen simpelweg van de vaste klanten om langs te komen en hun gewone kleren aan te doen.
10. De rave in The Matrix Reloaded toont je meer dan 1.000 figuranten.
11. Het megagevecht waarin Neo het opneemt tegen tachtig klonen van Agent Smith, is gefilmd met een boel figuranten die leken op Hugo Weaving. Zijn hoofd is achteraf digitaal op elk van hen geplakt.
12. Jet Li was de eerste keuze voor Seraph. Maar hij wilde een salaris dat net zo hoog was als dat van Keanu Reeves.
13. GM doneerde 300 auto's om te gebruiken tijdens de productie van The Matrix Reloaded. Geen daarvan overleefde de opnames.
14. De snelweg in The Matrix Reloaded bestaat niet echt. Het is een stuk snelweg van dik twee kilometer dat speciaal voor de opnames aangelegd werd.
15. Je ziet in The Matrix Revolutions helemaal geen regen vallen tijdens het eindgevecht. Het is code die laat zien dat de Matrix onstabiel is geworden.
16. De cast moest heel wat filosofie lezen voordat ze in de film te zien waren. Deze drie werken stonden op het leeslijstje: Simulacra and Simulation van Jean Baudrillard, Out of Control van Kevin Kelly en Introducing Evolutionairy Psychology van Dylan Evans en Oscar Zarate.
17. De schietpartij in de lobby in The Matrix duurt maar drie minuten. Maar de opnames duurden tien dagen!
18. De helikopterscène in The Matrix zorgde er bijna voor dat de opnames stil kwamen te liggen. Die helikopter mocht daar namelijk helemaal niet vliegen. De lokale wetgeving van New South Wales werd aangepast om het toch mogelijk te maken.
19. De Wachowski's werkten 5,5 jaar aan hun film. Ze maakten 14 versies van het scenario en 500 storyboards.
20. Keanu Reeves heeft maar 80 regels dialoog in de eerste 45 minuten van de film. Daarvan bestaat de helft uit vragen.


5 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Appie Asbak

Avatar

Leuk om te lezen! Dank je wel????

Steve-O

Avatar

5. Moesten ze de film niet aan Will Smith aanbieden van WB? De Wachowski's wilde Smith helemaal niet voor Neo.

CAPE OF GOOD FILMS

Avatar

Jet li en Samuel L Jackson hadden graag in gemogen, maar komiek will Smith zou Matrix op tilt doen staan.

SuperRolo2011

Avatar

Klopt Thomas Anderson, inderdaad baanbrekende film.

NieuwsFilm