4 keiharde politiefilms over foute én goede agenten om nu te kijken

4 keiharde politiefilms over foute én goede agenten om nu te kijken

Welke films geven een blik op het werk van politieagenten in de States?

Om een politieagent te zijn in de Verenigde Staten lijkt op dit moment het zwaarste beroep dat je kunt hebben. Protestanten vragen agenten om een knieval te maken tegen racisme, op een moment dat de situatie vanuit beide kanten kan escaleren met heel veel geweld tot gevolg.

De #BlackLivesMatter-beweging richt zich op de complete politie aangezien er onder de politie agenten zijn die op basis van racistische beweegredenen mensen met een donkere huidskleur onterecht staande houden of arresteren, soms ook met onnodig geweld. Een paar dagen geleden leidde politiegeweld opnieuw tot de dood van een persoon.

Een paar dagen geleden keken we naar vier films die inzicht geven in de situatie in de Verenigde Staten. Nu vier films over zowel goede als foute agenten.

Training Day (2001)

Regie: Antoine Fuqua | Hoofdrollen: Denzel Washington, Ethan Hawke en Eva Mendes

Dit harde misdaaddrama draait om een corrupte politiedetective die op vele manieren misbruik maakt van zijn ogenschijnlijk onaantastbare positie. Washington won een Oscar voor zijn rol en Hawke werd genomineerd. De film is bikkelhard en laat de grimmige kant van het leven in de arme wijken in de States zien, maar ook de oprechtheid waarmee een politieagent de straat opgaat.



Cop Land (1997)

Regie: James Mangold | Hoofdrollen: Sylvester Stallone, Robert De Niro, Ray Liotta en Harvey Keitel

Een duidelijker oudere film in het rijtje, maar wel een film die gaat over de corruptie binnen een politiecorps in New Yersey. Het is het personage van Sylvester Stallone dat in opstand komt tegen de situatie en dat is niet eenvoudig voor iemand die er grotendeels in zijn eentje voorstaat.



Colors (1988)

Regie: Dennis Hopper | Hoofdrollen: Sean Penn, Robert Duvall en Don Cheadle

Deze film komt uit 1988 en volgt twee agenten die werken in buurten met veel gangs. Ze trachten iets te doen tegen het geweld tussen onder meer de Bloods en de Crips. De film geeft vooral een blik op de relatie tussen de agenten, maar werpt ook een blik op de situatie in de achterbuurten. Duidelijk een oudere film, ook met issues die nog steeds spelen.



End of Watch (2012)

Regie: David Ayer | Hoofdrollen: Jake Gyllenhaal, Anna Kendrick, Frank Grillo en David Harbour

David Ayer is ondertussen een doorgaans succesvol regisseur. Hij schreef ook het script voor het eerder genoemde Training Day. Met het bikkelharde End of Watch, vooral daarom niet bij iedereen geliefd, geeft Ayer een blik op het werk van twee agenten die oprecht misdaad willen bevechten in de arme wijken in de States. Dit was ook het doel van Ayer bij het maken van de film.



NieuwsFilm

meest populair