4 films om de #JusticeForGeorgeFloyd-situatie te begrijpen

Films die eerder keken naar racisme en gelijke rechten in de States.

Aan de andere kant van de wereld, maar ook steeds meer in Europese steden, heeft #JusticeForGeorgeFloyd een enorme impact. Ondanks alle coronamaatregelen trekken mensen de straat op om korte metten te maken met racisme en politiegeweld tegen mensen met een donkere huiskleur.

Het enorme geweld dat vrijkomt door de protesten valt volgens velen niet goed te praten en het is te hopen dat het snel plaats maakt voor verstand en dialoog. Maar het geweld valt ook te verklaren. Om de ernst van de situatie in te zien (voor zover dat al niet duidelijk is), zijn onderstaande films duidelijke tips. Ondanks dat drie van de films in de jaren 60 en 70 van vorige eeuw afspelen, laten deze de nog steeds aanwezige issues rond racisme in de Amerikaanse samenleving zien.

Fruitvale Station (2013)

Regie: Ryan Coogler | Hoofdrollen: Michael B. Jordan, Octavia Spencer en Chad Michael Murray

Deze film gaat over Oscar Grant, een jongen die daadwerkelijk op nieuwjaarsdag 2009 wordt neergeschoten door een agent. De film volgt het dagelijks leven van de 22 jarige Oscar. En zijn leven is duidelijk niet makkelijk, maar door een confrontatie in een trein en op het perron wordt hij onder schokkende omstandigheden neergeschoten.



Selma (2014)

Regie: Ava DuVernay | Hoofdrollen: David Oyelowo, Tom Wilkinson, Carmen Ejogo, Tim Roth en Common

Tijdens en sinds de slavernij, sinds 1865 in heel de VS afgeschaft, vechten vele mensen tegen racisme en voor gelijken kansen en rechten voor iedereen. Dit historische drama van Ava DuVernay, ook bekend van haar documentaire 13th uit 2016, grijpt terug op de strijd die Martin Luther King Jr. jarenlang voerde en laat zien hoe onmenselijk de protestmars van Selma naar Montgomery in 1964 verliep.



Detroit (2017)

Regie: Kathryn Bigelow | Hoofdrollen: Anthony Mackie, John Boyega, John Krasinski en Will Poulter

Deze film kijkt terug op het drama dat zich afspeelde tijdens de '12th Street Riot' in Detroit in 1967. Net als in Selma staat de politie recht tegenover de protestanten. De focus ligt op hoe de racistische politie-agenten hun macht misbruiken en ermee weg willen komen.



BlacKkKlansman (2018)

Regie: Spike Lee | Hoofdrollen: John David Washington, Adam Driver, Laura Harrier en Topher Grace

Met films als Do the Right Thing en Malcolm X maakte Spike Lee al mooie en confronterende films. BlacKkKlansman bekijkt de situatie doorgaans luchtig, door de ogen van een jonge agent die komt te werken bij een politiekorps in Colorado Springs. Het einde van de film maakt de boodschap glashelder.



NieuwsFilm

meest populair