Featured

4 films om de #JusticeForGeorgeFloyd-situatie te begrijpen

Films die eerder keken naar racisme en gelijke rechten in de States.

door Bram de Groot om 16:04 in Featured
Aan de andere kant van de wereld, maar ook steeds meer in Europese steden, heeft #JusticeForGeorgeFloyd een enorme impact. Ondanks alle coronamaatregelen trekken mensen de straat op om korte metten te maken met racisme en politiegeweld tegen mensen met een donkere huiskleur.

Het enorme geweld dat vrijkomt door de protesten valt volgens velen niet goed te praten en het is te hopen dat het snel plaats maakt voor verstand en dialoog. Maar het geweld valt ook te verklaren. Om de ernst van de situatie in te zien (voor zover dat al niet duidelijk is), zijn onderstaande films duidelijke tips. Ondanks dat drie van de films in de jaren 60 en 70 van vorige eeuw afspelen, laten deze de nog steeds aanwezige issues rond racisme in de Amerikaanse samenleving zien.

Fruitvale Station (2013)

Regie: Ryan Coogler | Hoofdrollen: Michael B. Jordan, Octavia Spencer en Chad Michael Murray

Deze film gaat over Oscar Grant, een jongen die daadwerkelijk op nieuwjaarsdag 2009 wordt neergeschoten door een agent. De film volgt het dagelijks leven van de 22 jarige Oscar. En zijn leven is duidelijk niet makkelijk, maar door een confrontatie in een trein en op het perron wordt hij onder schokkende omstandigheden neergeschoten.Selma (2014)

Regie: Ava DuVernay | Hoofdrollen: David Oyelowo, Tom Wilkinson, Carmen Ejogo, Tim Roth en Common

Tijdens en sinds de slavernij, sinds 1865 in heel de VS afgeschaft, vechten vele mensen tegen racisme en voor gelijken kansen en rechten voor iedereen. Dit historische drama van Ava DuVernay, ook bekend van haar documentaire 13th uit 2016, grijpt terug op de strijd die Martin Luther King Jr. jarenlang voerde en laat zien hoe onmenselijk de protestmars van Selma naar Montgomery in 1964 verliep.Detroit (2017)

Regie: Kathryn Bigelow | Hoofdrollen: Anthony Mackie, John Boyega, John Krasinski en Will Poulter

Deze film kijkt terug op het drama dat zich afspeelde tijdens de '12th Street Riot' in Detroit in 1967. Net als in Selma staat de politie recht tegenover de protestanten. De focus ligt op hoe de racistische politie-agenten hun macht misbruiken en ermee weg willen komen.BlacKkKlansman (2018)

Regie: Spike Lee | Hoofdrollen: John David Washington, Adam Driver, Laura Harrier en Topher Grace

Met films als Do the Right Thing en Malcolm X maakte Spike Lee al mooie en confronterende films. BlacKkKlansman bekijkt de situatie doorgaans luchtig, door de ogen van een jonge agent die komt te werken bij een politiekorps in Colorado Springs. Het einde van de film maakt de boodschap glashelder.50 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Mav Damian

Avatar

Fruitvale Station vind ik persoonlijk een zeer sterke film dan alle drie hierboven.

Bram

Avatar

@Mav: toegevoegd!

Hyenas

Avatar

O jee... here we go

Rafael11

Avatar

@Bram, and what about 'Just Mercy'?

Mav Damian

Avatar

Bram "toegevoegd!"
Oh tof! ThanksSmiley face

Bram

Avatar

@Rafael11: een volgende keer ;)

Frietgezicht

Avatar

Erg triest wat er ‘weer’ gebeurd is in Amerika en ik begrijp de rellen wel.
Het land is zo racistisch als de pest.

Artificialis

Avatar

Na de dood van Eric Garner had ik niet verwacht dat er ooit nog beelden van een arrestatie online zouden verschijnen met de tekst ''I can't breath''.

PRIME

Avatar

A time to kill is ook érg goed.

Rick Dalton

Avatar

Fruitvale Station staat nog steeds op mijn lijstje.

Maac

Avatar

Frietgezicht "Erg triest wat er ‘weer’ gebeurd is in Amerika en ik begrijp de rellen wel.
Het land is zo racistisch als de pest."
Ik vind juist dat de enorme impact in de vorm van steun en protest aangeeft dat het land helemaal niet zo racistisch is. Deze gruweldaad wordt door iedereen verafschuwd en veroordeeld en zowel de dader als de betrokken collega's zijn gearresteerd door een juridisch systeem dat gelijkheid borgt, geen racisme. Daarmee zeg ik natuurlijk niet dat er geen racisme is in Amerika, want daar zijn er ook plekken waar het zeer prominent aanwezig is.

Bovendien is het helemaal niet duidelijk dat de motieven van Chauvin gebaseerd waren op het ras van Floyd. Als de agent óf het slachtoffer Aziatisch was geweest, durf ik te wedden dat de hele situatie anders werd ontvangen. Als de motieven wél racistisch van aard zijn, is dit een simpel voorbeeld van racisme; vreselijk triest, maar niet systematisch.

STYD

Avatar

@Maac, kom op man. Dit kan je echt nu niet meer zeggen. Ook al maak je er een uitgebreid verhaal van. Wil je nou zeggen dat Amerika niet racistisch is?

Of je kijkt geen tv, weet niet wie de president in Amerika is of je doet niets met Social media.

Dit gebeurd gewoon zovaak, en dan hebben we het niet eens over alle gevallen die niet de CNN halen of niet toevallig opgenomen worden.

Dit moet gewoon stoppen. Politie hoort alle burgers te beschermen en niet te vermoorden.

Aziatisch?? Wat zeg je allemaal. Over de hele wereld lopen mensen de demonstreren en jij zegt het is niet racistisch

Maac

Avatar

STYD "Wil je nou zeggen dat Amerika niet racistisch is?"
Ja, dat zeg ik. Dat er racisme in Amerika is, wil niet zeggen dat er sprake is van systematisch racisme. Ik ben niet bereid een hele bevolking over één kam te scheren.

STYD "Of je kijkt geen tv, weet niet wie de president in Amerika is of je doet niets met Social media."
Ik weet wie de president van Amerika is. Weet jij wie de vorige was?
En ja, ik kijk het nieuws en ik zit op social media. Toch denken we er anders over.

STYD "Aziatisch?? Wat zeg je allemaal. Over de hele wereld lopen mensen de demonstreren en jij zegt het is niet racistisch"
Ik zei dat als de motieven racistisch zijn er inderdaad sprake is van racisme. Ik geloof alleen niet dat wanneer blank persoon een donker persoon doodt, het altijd met ras te maken heeft. Motief is een belangrijk onderdeel van juridische vervolging en moet worden aangetoond. Ik snap niet waarom we een rechtssysteem zouden moeten aanpassen omdat we met zijn allen denken te weten wat er in het hoofd omging van één persoon.
En als je denkt dat het verdraaien van mijn woorden je gaat helpen kan je de rest van het gesprek in je eentje gaan voeren.

Maar goed, misschien kan je me dit uitleggen: als Amerika een racistisch land is, waarom is het dan in rep en roer om de dood van een zwarte man?

shellghost

Avatar

@maac:

Interessant artikel: https://nos.nl/artikel/2335841-amerikaanse-politie-reageert-gewelddadig-racisme-onvermogen-en-militaire-aanpak.html

Maac

Avatar

@shellghost
Bedankt, gelezen. Nu jij:
https://www.reviewjournal.com/opinion/opinion-columns/victor-joecks/victor-joecks-george-floyds-death-isnt-indicative-of-widespread-racism-2039874/

STYD

Avatar

@maac, ik weet serieus niet hoe ik op jouw moet reageren. Ik schaam mij er bijna voor. Geloof wat je wil geloven. Vorige president? Wat heeft Obama er mee te maken dan, ooo omdat ie donker is vond je het nodig om te vermelden.

Een heel land, wat zeg je allemaal?? Lees je wel eerst wat je typt voordat je het post?

Sunspot

Avatar

Volgens mij best veel racisme in Amerika, en agenten lijken meer triggerhappy tegen zwarten, van wat ik heb gezien.

Maar aan andere kant moeten de zwarten ook wat beter doen misschien, hoewel ik ook veel docu's heb gezien waar veel zwarten gewoon geen eerlijke kans krijgen, het moeilijker is om echt verder te komen, in de pauperwijken zeg maar, jammer.

Sowieso, Amerika is nog steeds verrot in veel opzichten, soms zelfs een 3ewereld land haha.

Maac

Avatar

@STYD
Helaas kan ik niet veel met je reactie.
Het is een interessant onderwerp om over te converseren, maar als er geen inhoudelijke argumenten of weerleggingen worden gepresenteerd, dan houdt het voor mij op.
De mate waarin jij je schaamt of verontwaardigd bent is voor mij geen aanleiding om ergens anders over te denken.

Ik heb mijn vorige comment afgesloten met een vraag die voor jou niet zo moeilijk te beantwoorden zou moeten zijn.

eltorro

Avatar

@STYD: Maac voert anders heel netjes discussie en onderbouwd zijn argumenten goed. Beetje makkelijk om hem op zijn argumenten aan te vallen die je zelf ook gebruikt (Obama/trump).

En inderdaad wat Maac zegt, het grootste gevaar juist in deze tijd is om een volk over één kam te scheren.

STYD

Avatar

Wat onderbouwt die precies dan. Welk land op de wereld is voor de volledige 100% racistisch?? Dat is toch geen argument, je kan toch niet zeggen omdat er demonstraties zijn kan het land nooit racistisch zijn. Het is altijd zo makkelijk praten, je moest eens weten wat de Afro-amerikaan in Amerika mee maakt. We zitten in 2020 en nog steeds is er een onderscheid tussen blank en donker. Hoe is dit mogelijk??

@ Eltorro, heb jij Obama ooit iets racistisch horen zeggen of tweeten? Je kan mij toch niet vertellen dat wat Trump zegt en roept alleen maar positief kan zijn voor de wereldvrede en het samenbrengen van alle religies en bevolkingsgroepen?

Dus dat hele onderbouwen gebeuren snap ik niet helemaal. Er is hier letterlijk een onschuldige man vermoord door de politie en het is live opgenomen en dat weerhield hem er niet van om te stoppen. Ik stop er nu ook maar mee want ik begin mij nu zwaar te irriteren. Elke keer als zoiets gebeurd hoor je wel een groep die zegt dat het allemaal wel meevalt.

David Mills

Avatar

Ik had zelf heel veel moeite met de film Detroit, goede film maar moeilijk om naar te kijken. Deze film geeft je een heel ongemakkelijk gevoel en haal het bloed onder je nagels vandaan.

ridjieddo

Avatar

Maac zegt niet dat er geen racisme is in de VS; hij maakt slechts onderscheid tussen racisme en systematisch racisme. En misschien zou Maac dat tweede nog meer kunnen belichten. Ik denk namelijk dat er wel degelijk systematisch racisme tegenover zwarten bestaat en al een lange tijd. Echter niet in de klassieke zin dat de regering en overheidsinstanties zwarten 'opzettelijk' discrimineert. Het juridisch systeem zou gelijkheid moeten borgen, maar de gevangenissen lopen vol met voornamelijk zwarten en niet-blanken. Zwarten worden vaker gearresteerd dan welke ras dan ook en hebben het meeste last van racial profiling. De politie blijft excessief geweld gebruiken en ondanks een paar ontslagen en veroordelingen lijkt er nauwelijks tot niks te veranderen in de politie zelf. En zwarten worden hiermee het meest benadeeld. Enerzijds door kapitalisme dat van zwarten de 'losers' maakt zoals Sunspot aangeeft en anderszijds door echte onderbuikgevoelens onder de 'ignorant' white people (en dat zijn er heel veel) die zwart gelijk linken met gevaarlijk, tegendraads, crimineel, etc.
Edit: OT BlackKKklansman saaie film, de rest ga ik zeker binnenkort 'uitchecken'
Edit2: En het posten van links is niet zo boeiend want A) voor elke link over con systematisch racisme zijn er evenveel pro systematisch racisme en B) helpt de discussie niet vooruit.

Frietgezicht

Avatar

Racisme zit natuurlijk diepgeworteld in de Amerikaanse cultuur maar we moeten natuurlijk nu niet doen alsof met racisme bedoeld wordt dat mensen graag zwarten ophangen en afknallen.
De zwarten worden als inferieur gezien(hoewel de meeste blanken dit zullen ontkennen)

Het is net als dat een grote groep
(zeker in het openbaar op tv) roept wat een schande Wilders is maar zelf hun dochter ook liever niet zien thuiskomen met een marokaan.
In cultuur, economie, het rechtssysteem en politiek is het in Amerika terug te vinden.
Een zwarte president gebruiken wordt door Trump al teniet gedaan. Bij Trump (dan durven ze het wel openbaar) zie je ook dat een groot deel hem het liefst ziet vertrekken. Een president is geen symbool voor waar een land voor staat.
Trump bewees wel dat het diepgeworteld zit. Door Trump is het racisme de afgelopen jaren veel meer aan de oppervlakte gekomen. De retoriek van de president is koren op de molen van gewelddadige racisten. In de counties waar tijdens de campagne van 2016 een bijeenkomst van Trump was, steeg het aantal hate crimes gemiddeld met meer dan 200 procent.

Demonstraties zeggen niks. Behalve dat het merendeel zwarte mensen zijn komen er ook relschoppers op af die hier op kicken en is het ook een samenkomst. Je ziet mensen worsten verkopen en samen aan de bbq tijdens zo’n demonstratie.

Maar met woorden het uitleggen is lastig. Behalve dat ik zelf ook niet alles weet en alle cijfers heb zijn er wel genoeg boeken, docu’s etc die er dieper op ingaan en het duidelijk maken.

Dat zwarten en blanken in vele steden in aparte buurten van elkaar leven, blanke Amerikanen tien keer zoveel bezit als zwarte Amerikanen hebben, en zwarte mensen meer kans hebben opgepakt te worden kun je ook niet negeren.

Niemand beweert dat mensen daar 100% racistisch is maar als iemand zegt dat in Afghanistan corruptie heerst is zeggen ‘je kunt niet iedereen over 1 kam scheren’ ook een dooddoener.

Ik ben geen expert, maak mij hier ook niet kwaad om andere meningen en geef gewoon de mijne. Voor mij is het duidelijk. Met alles wat ik al jaren zie valt voor mij het racisme dat in Amerika heerst niet te ontkennen.

Maac

Avatar

Ik vind het niet racistisch als je als ouder je dochter liever ziet thuiskomen met iemand met dezelfde huidskleur. Andersom is dat helemaal niet anders en de verklaring ligt niet per se bij een gevoel van superioriteit.

Als een president geen symbool is waar het land voor staat (waar ik het mee eens ben overigens) is Trump net zo min een reden om het land racistisch te noemen als dat Obama dat is om het land niet-racistisch te noemen. Daarom was dat ook niet mijn argument, maar dat van STYD.
Overigens is de werkgelegenheid voor zwarte Amerikanen onder Trump enorm gestegen en is er dus een grote groep zwarte Amerikanen die erg tevreden is over zijn presidentschap.

Dat er ongelijkheid is lijkt me duidelijk in een land waar de rassen niet in dezelfde hoeveelheden aanwezig zijn, maar dat de gevangenissen vollopen met zwarte Amerikanen wil niet zeggen dat dat door racisme komt. Dat zeggen we hier in Nederland ook niet als we kijken naar hoe onze gevangenissen gevuld zijn.
Ook het argument dat blanke mensen rijker zijn is geen goed argument. Welvaart wordt niet vanaf een nulpunt verdeeld zoals bij een potje Monopolie. Dat groeit en blijft in families en ja, Amerika is nou eenmaal voornamelijk blank. Hoe denk je dat de verdeling is in Afrika? Is Afrika racistisch?

Racial profiling is een lastige. De kans is waarschijnlijk groter dat je als blanke Amerikaan minder snel staande wordt gehouden, terwijl statistisch gezien politie niet per definitie vaker iets als drugs vindt bij zwarte Amerikanen. Wel kan ik me de overweging voorstellen om eerder iemand aan te houden waarvan je verwacht dat diegene in overtreding is. Moet je blanke omaatjes aan de kant gaan zetten om de balans op te maken? Als je €10 te spenderen hebt dan is er aan dat omaatje in ieder geval een euro verloren die je beter had kunnen inzetten. Nou is een omaatje natuurlijk een uiterste, maar je snapt wat ik bedoel met de overweging die gemaakt wordt. Die wordt gemaakt op kans, niet op wat politiek correct is.

De vergelijking met het corrupte Afghanistan gaat wat mij betreft niet op. Natuurlijk kan je in algemene zin praten over een land of groep, zonder daarmee ongerechtvaardigd schuldig te zijn aan generalisatie, maar de corruptie in dat soort landen is eerder regel dan uitzondering. Als het racisme betreft in Amerika is dat niet het geval.

We hebben het over een land waarin deze minderheidsgroep zeker problemen heeft, maar ook ontzettend floreert en op handen wordt gedragen. Een land waarin veel gekleurden uit arme gezinnen komen, maar als gevolg lagere scores hoeven te halen dan een ander om op dezelfde universiteiten te komen, om ze zo een betere kans te bieden.

Ik geloof niet dat Amerika de verschijnselen heeft van een land waarin minderheden worden onderdrukt. Daarmee zeg ik dus niet dat er geen racisme is of dat iedereen gelijke kansen heeft.

Hiss

Avatar

^ "Ik vind het niet racistisch als je als ouder je dochter liever ziet thuiskomen met iemand met dezelfde huidskleur. Andersom is dat helemaal niet anders en de verklaring ligt niet per se bij een gevoel van superioriteit. "

Fout: dat is wel racisme. Je aanname dat het andersom niet anders is, is typisch de redenering van een racist. Hoezo is het andersom niet anders? Over welke welingelichte bronnen beschik jij?

Maac

Avatar

Hiss "^ "Ik vind het niet racistisch als je als ouder je dochter liever ziet thuiskomen met iemand met dezelfde huidskleur. Andersom is dat helemaal niet anders en de verklaring ligt niet per se bij een gevoel van superioriteit. "

Fout: dat is wel racisme. Je aanname dat het andersom niet anders is, is typisch de redenering van een racist. Hoezo is het andersom niet anders? Over welke welingelichte bronnen beschik jij?"
Nee hoor, ik weet prima wat het woord betekent.

En ik zie niet in waarom ik op welingelichte bronnen getoetst zou moeten worden waar een ander buiten schot blijft. Het lijkt erop dat je bereid bent iets klakkeloos aan te nemen wanneer het je eigen vermoedens bevestigt, maar wanneer iemand ergens anders over denkt heeft diegene ineens bewijslast. Ik hanteer voor mijn eigen argumenten dezelfde criteria als voor de argumenten van mijn opponerende partijen. Misschien iets om in overweging te nemen.

Wat ik me wel kan voorstellen is dat jij je er prettiger bij voelt als ik een racist zou zijn. Zo hoef je jezelf niet inhoudelijk in twijfel te trekken en ben je met een simpel labeltje overal van af. Gebeurt vaker.

Frietgezicht

Avatar

@ Maac, Ik heb het niet over thuiskomen met iemand met een ander geloof etc. Dat mensen puur naar huidskleur kijken is wel degelijk de ander als inferieur beschouwen als je kijkt naar wit en zwart in Amerika.
Dat de andere kant soms ook zo denkt doet er niet toe. Niemand zal beweren dat er geen zwarte mensen zijn die racisten zijn.

Je begrijpt mijn punt over Trump verkeerd. Ik zei niet dat hij een racist is(hoewel ik dat ook niet ontken) maar dat door Trump de hate crimes stegen waar hij een bijeenkomst hield.
Dus onbedoeld kwam het op vele plekken naar boven.

Met gevangenissen heb ik het niet over Nederland. Andere discussie maar je mag het van mij zeggen.
Je moet je dan eerst gaan verdiepen in die cijfers in plaats van alleen Nederland erbij halen.
Kijk 13th op Netflix eens als je tijd hebt of lees eens of het feit dat zwarte mensen hogere straffen krijgen dan witte mensen voor dezelfde criminele handelingen.
Dit kun je even doorlezen :
https://www.vox.com/identities/2017/11/17/16668770/us-sentencing-commission-race-booker

Report: black men get longer sentences for the same federal crime as white men
An analysis found black men’s sentences are 19.1 percent longer than white men’s, even after controlling for criminal history and other factors.

Maac " maar de corruptie in dat soort landen is eerder regel dan uitzondering. Als het racisme betreft in Amerika is dat niet het geval"


Uhh daar heb je ongelijk in maar vandaar dat we het oneens zijn.
Gaat hier over racisme in het hart. Je dacht toch niet dat toen zwarten niet achterin de bus meer moesten zitten de gelijkheid opeens bij iedereen in de aderen zat en het racisme verdwenen was uit de harten terwijl iedereen ermee opgegroeid was?
Zwarten worden gezien als 2e rang burgers en een beetje verdiepen erin en je ziet wat er speelt.
Maar goed, overal in Amerika(tv, social media, kranten) wordt er gesproken over dat er racisme door Amerika stroomt dus dat jij het niet wilt zien kan ik mee leven Smiley face

adofmirosch

Avatar

frietgezicht " overal in Amerika(tv, social media, kranten) wordt er gesproken over dat er racisme door Amerika stroomt"


De televise, social media en kranten zijn extreem links. Die vinden werkelijk alles racistisch.

Frietgezicht

Avatar

Laat ik trouwens gelijk vermelden dat ik zelf niet bij alles racisme zie en schreeuw. Als er geen donkere acteur bij de oscar nominaties ziet en mensen roepen racisme ben ik het vaak ook oneens.

Dat jij zegt dat je niet ontkent dat er racisme is zegt dat je het erg klein maakt. Want in elk land is racisme. Ik ontken ook niet dat in elk land vrouwen te maken hebben met intimidatie of homo’s af en toe last hebben van agressie van moslims. Ik ontken ook niet dat er nu aardbeien te koop zijn bij de albert heijn.
Je maakt het zo wel erg klein alsof het probleem wel ‘speelt’ maar op een onwijs kleine schaal.

Hyenas

Avatar

@Maac; Sommige punten die je maakt zijn logisch maar andere niet.

“Overigens is de werkgelegenheid voor zwarte Amerikanen onder Trump enorm gestegen en is er dus een grote groep zwarte Amerikanen die erg tevreden is over zijn presidentschap”


Onzin. Volgens onderzoeken van National Bureau of Economic Research (NBER) Cambridge, Department of Economics, Harvard University, en MIT Massachusetts is zwarte werkeloosheid gedaald onder Obama van 16.8% in 2010 naar 7.5% in 2016. Trump is simpelweg met de eer aan het weg lopen van een eerdere president. Ik ben absoluut geen fan van Obama maar hier kun je niet omheen.

8 procent van de zwarte Amerikanen zijn tevreden over zijn presidentschap volgens de RNC (en die zijn niet echt tegen Trump) Hoe is dit “een grote groep zwarte Amerikanen”?

De definitie van racisme is “prejudice, discrimination, or antagonism directed against someone of a different race based on the belief that one's own race is superior”. Dus het feit dat iemand die zijn dochter liever niet met een Marokkaan of neger ziet thuiskomen niet racistisch is slaat nergens op. Het is letterlijk de definitie van racisme. Dit zijn niet mensen die een KKK-hoed opzetten en meteen negers afschieten. Dit zijn collega’s van ons en mensen die misschien zelfs meedoen met de protesten. Het type mensen dat roepen "mijn dochter hoeft echt niet met een zwarte of turk thuis te komen". Racisme bestaat in verschillende niveaus. Om te zeggen dat dat niet racisme is staat gelijk aan onwetendheid. Ik hoop dat je het nooit hoeft mee te maken om bij je schoonouders te komen en dat ze je afschrijven op basis van je huidskleur of afkomst want het is geen pretje. En het argument; “aan de andere kant gebeurt het ook” is ook weer belachelijk want dat is namelijk ook gewoon racisme. Als jij dat hebt meegemaakt dan is het gewoon racisme. Racisme blijft namelijk racisme. There are levels to it.

“Moet je blanke omaatjes aan de kant gaan zetten om de balans op te maken? Als je €10 te spenderen hebt dan is er aan dat omaatje in ieder geval een euro verloren die je beter had kunnen inzetten. Nou is een omaatje natuurlijk een uiterste, maar je snapt wat ik bedoel met de overweging die gemaakt wordt. Die wordt gemaakt op kans, niet op wat politiek correct is.”

Ik snap wat je bedoelt maar je slaat de plank mis. Het gaat om de vergelijking met hoe vaak negers worden aangehouden vergeleken met blanke mensen van dezelfde leeftijd dus het blanke omatjes argument is niet relevant. Dat ligt hoger in zowel de VS als Nederland. Ze maken de aanname dat een donker persoon meer kans heeft om in de criminaliteit te zitten dan een blank persoon gebaseerd op locatie en uiterlijk en niet op crimineel gedrag.

Ook quote je een artikel van Victor Joecks, een man die gelooft dat homo’s minder zijn, Jezus in de toekomst terugkomt naar Amerika en alleen onderzoek ervaring heeft opgedaan bij de Nevada Research Institute wat na het 2010 fiasco niet meer serieus genomen kan worden.

Zoals Frietgezicht zegt gaat het er niet om dat we overal racisme in zien. De linkse media gaat vaak te ver en mensen stellen zich vaak aan. Dit is niet zo’n situatie. Er zijn dingen waar ik rechts in ben en er zijn dingen waar ik links in ben maar hier kan ik gewoon niet omheen. Amerika heeft een probleem waarbij minderheden meer risico lopen op politiegeweld. Denk eraan, nog geen 20 jaar geleden was er aantoonbaar systematisch racisme in de VS, en bijna 50 jaar geleden was er nog segregatie. Een cultuurverandering heeft op het gebied van ras en gelijkheid minstens tussen de 25 en 50 jaar nodig volgens Hofstede (DE meester op het gebied van onderzoek naar culturen). Om die reden begrijp ik het argument om te gaan protesteren voor racisme, ongeacht of we de motieven van de agent weten. Het gebeurt namelijk gewoon te vaak. Moeten ze dingen in brand steken? Nee, absoluut niet. Moeten ze protesteren? Ja. Absoluut.

@Frietgezicht; Ik vond 13th op Netflix inderdaad goed alleen had ik een beetje problemen met de link naar negers in gevangenissen als nieuwe slavernij alsof er blanke mensen aan de top zitten die hun handen bij elkaar wrijven en dat heel bewust doen. Het zou kunnen uiteraard maar daar verloren ze mij een beetje omdat ze begonnen te speculeren en afstapten van de feiten. De docu blijft wel een aanrader inderdaad!

Als ik dit soort dingen zie ben ik gewoon enorm blij om als allochtoon in Nederland te wonen. We hebben het hier gewoon heel goed. Hoop dat jullie nog kunnen genieten van het zonnetje en don't get infected Smiley face

Maac

Avatar

Frietgezicht "Je begrijpt mijn punt over Trump verkeerd. Ik zei niet dat hij een racist is(hoewel ik dat ook niet ontken) maar dat door Trump de hate crimes stegen waar hij een bijeenkomst hield.
Dus onbedoeld kwam het op vele plekken naar boven."
Dat had ik inderdaad verkeerd begrepen, maar wat je zegt ontken ik niet. Dat is een teken dat er inderdaad racisten zijn in Amerika, die zich bovendien vertegenwoordigd voelen door hun president. Heel naar.

Frietgezicht "Je Met gevangenissen heb ik het niet over Nederland. Andere discussie maar je mag het van mij zeggen.
Je moet je dan eerst gaan verdiepen in die cijfers in plaats van alleen Nederland erbij halen.
Kijk 13th op Netflix eens als je tijd hebt of lees eens of het feit dat zwarte mensen hogere straffen krijgen dan witte mensen voor dezelfde criminele handelingen.
Dit kun je even doorlezen :
https://www.vox.com/identities/2017/11/17/16668770/us-sentencing-commission-race-booker"
Ik haal Nederland erbij omdat Nederland met dezelfde disbalans te maken lijkt te hebben als Amerika, als het gaat om de disproportionele vertegenwoordiging van minderheden in het gevang. Mijn punt is dat ongelijkheid in vertegenwoordiging gecompliceerde redenen kunnen hebben en ik vind dat men te snel naar racisme grijpt. Het feit dat zwarte mannen massaal opgroeien zonder vader blijkt een enorme impact te hebben, maar dat wordt door veel mensen niet meegewogen als oorzaak. Ik ontken de cijfers niet, maar de conclusie die wordt getrokken op basis van deze cijfers is veel te ongenuanceerd.

Frietgezicht "Uhh daar heb je ongelijk in maar vandaar dat we het oneens zijn.
Gaat hier over racisme in het hart. Je dacht toch niet dat toen zwarten niet achterin de bus meer moesten zitten de gelijkheid opeens bij iedereen in de aderen zat en het racisme verdwenen was uit de harten terwijl iedereen ermee opgegroeid was?
Zwarten worden gezien als 2e rang burgers en een beetje verdiepen erin en je ziet wat er speelt.
Maar goed, overal in Amerika(tv, social media, kranten) wordt er gesproken over dat er racisme door Amerika stroomt dus dat jij het niet wilt zien kan ik mee leven"
Ik zie op tv, social media en kranten ook de successen van talloze zwarte acteurs/actrices, muzikale artiesten, publieke sprekers, noem maar op. Ik geloof niet dat zij gezien worden als tweederangs burgers.
Ik wil het absoluut niet kleiner maken dan het is, maar ik vind dat de meeste mensen onterecht reageren op excessen. Dat vind ik niet anders bij de discussie over het wapenbeleid in Amerika.

Frietgezicht

Avatar

@ Hyenas, yep, die docu is must see en goede punten kaart je aan.

@ Maac, nu geen tijd om uitgebreid te reageren(maar denk dat we het toch niet eens gaan worden) maar een acteur met status zegt mij niks. Een man kan fan zijn van Samuel L Jackson maar zijn dochter liever niet zijn thuiskomen met een zwart persoon.
Niet vergeten dat zelfs de grootste racisten(van de Aryan Brotherhood bijv) wel gewoon prima seks kunnen hebben met een zwarte vrouw.
Witte mensen die neerkijken op zwarte mensen kunnen prima genieten van een nummer van Tupac.

Maac

Avatar

hyenas "Onzin. Volgens onderzoeken van National Bureau of Economic Research (NBER) Cambridge, Massachusetts, Department of Economics, Harvard University Cambridge, Massachusetts is zwarte werkeloosheid gedaald onder Obama van 16.8% in 2010 naar 7.5% in 2016. Trump is simpelweg met de eer aan het weg lopen van een eerdere president. Ik ben absoluut geen fan van Obama maar hier kun je niet omheen."
Daar duik ik even in. Dat een president nasleep ervaart van de vorige is natuurlijk onvermijdelijk, dus die credits zou ik wellicht onterecht vergeven kunnen hebben.

hyenas "De definitie van racisme is “prejudice, discrimination, or antagonism directed against someone of a different race based on the belief that one's own race is superior”. Dus het feit dat iemand die zijn dochter liever niet met een Marokkaan of neger ziet thuiskomen niet racistisch is slaat nergens op. Het is letterlijk de definitie van racisme. Dit zijn niet mensen die een KKK-hoed opzetten en meteen negers afschieten. Dit zijn collega’s van ons en mensen die misschien zelfs meedoen met de protesten. Het type mensen dat roepen "mijn dochter hoeft echt niet met een zwarte of turk thuis te komen". Racisme bestaat in verschillende niveaus. Om te zeggen dat dat niet racisme is staat gelijk aan onwetendheid. Ik hoop dat je het nooit hoeft mee te maken om bij je schoonouders te komen en dat ze je afschrijven op basis van je huidskleur of afkomst want het is geen pretje. En het argument; “aan de andere kant gebeurt het ook” is ook weer belachelijk want dat is namelijk ook gewoon racisme. Als jij dat hebt meegemaakt dan is het gewoon racisme. Racisme blijft namelijk racisme. There are levels to it."
Ik denk dat we hier culturele overwegingen helemaal overslaan. Ik kan me voorstellen dat je de kans dat iemand uit een vergelijkbaar nest, met dezelfde normen en waarden, eerder zal toekennen aan iemand die dezelfde huidskleur heeft. Dat is misschien een oneerlijke of onredelijke inschatting, maar heeft niets te maken met superioriteit. Dat je een voorkeur hebt voor iemand die cultureel dicht bij je staat is niet te veroordelen en bovendien niet racistisch.

hyenas "“Moet je blanke omaatjes aan de kant gaan zetten om de balans op te maken? Als je €10 te spenderen hebt dan is er aan dat omaatje in ieder geval een euro verloren die je beter had kunnen inzetten. Nou is een omaatje natuurlijk een uiterste, maar je snapt wat ik bedoel met de overweging die gemaakt wordt. Die wordt gemaakt op kans, niet op wat politiek correct is.”

Ik snap wat je bedoelt maar je slaat de plank mis. Het gaat om de vergelijking met hoe vaak negers worden aangehouden vergeleken met blanke mensen van dezelfde leeftijd dus het blanke omatjes argument is niet relevant. Dat ligt hoger in zowel de VS als Nederland. Ze maken de aanname dat een donker persoon meer kans heeft om in de criminaliteit te zitten dan een blank persoon gebaseerd op locatie en uiterlijk en niet op crimineel gedrag."
Vergeet omaatjes. Het punt wat ik wilde maken is dat profiling gebeurt op een inschatting. Een foutieve inschatting, misschien, maar een inschatting die niet wordt gemaakt omdat de Amerikaanse politie een hekel heeft aan negers.

hyenas "Ook quote je een artikel van Victor Joecks, een man die gelooft dat homo’s minder zijn, Jezus in de toekomst terugkomt naar Amerika en alleen onderzoek ervaring heeft opgedaan bij de Nevada Research Institute wat na het 2010 fiasco niet meer serieus genomen kan worden."
Het is een opiniestuk waar ik invalshoeken lees die een kant belichten waar de rest omheen loopt. En het kan me niet schelen wat voor een verknipte vent hij is; ook iemand die over 99 onderwerpen haaks op mij staat kan op 1 onderwerp met mij op dezelfde lijn zitten. Een slecht persoon kan soms ook gelijk hebben, ik kijk naar de inhoud van een argument en niet naar de persoon die deze uit.

hyenas "Zoals Frietgezicht zegt gaat het er niet om dat we overal racisme in zien. De linkse media gaat vaak te ver en mensen stellen zich vaak aan. Dit is niet zo’n situatie. Er zijn dingen waar ik rechts in ben en er zijn dingen waar ik links in ben maar hier kan ik gewoon niet omheen. Amerika heeft een probleem waarbij minderheden meer risico lopen op politiegeweld. Denk eraan, nog geen 20 jaar geleden was er aantoonbaar systematisch racisme in de VS, en bijna 50 jaar geleden was er nog segregatie. Een cultuurverandering heeft op het gebied van ras en gelijkheid minstens tussen de 25 en 50 jaar nodig volgens Hofstede (DE meester op het gebied van onderzoek naar culturen). Om die reden begrijp ik het argument om te gaan protesteren voor racisme, ongeacht of we de motieven van de agent weten. Het gebeurt namelijk gewoon te vaak. Moeten ze dingen in brand steken? Nee, absoluut niet. Moeten ze protesteren? Ja. Absoluut."
Het grootste gevaar voor young blacks in Amerika is geweld door andere young blacks. Het is prima om te demonstreren tegen racisme, maar waar zijn de Black Lives Matter-borden wanneer er weer iemand het lootje legt in de ghetto? Ik vind het een afleiding van de grootste problemen in zo’n land, net als het commentaar op automatische wapens.

hyenas "Als ik dit soort dingen zie ben ik gewoon enorm blij om als allochtoon in Nederland te wonen. We hebben het hier gewoon heel goed. Hoop dat jullie nog kunnen genieten van het zonnetje en don't get infected"
Goed te lezen en insgelijks Smiley face

Hiss

Avatar

@Maac op je omgekeerde bewijslast ga ik niet in, dat is te makkelijk en te kinderachtig. Waarom je een racist bent kan ik je haarfijn uitleggen;
Je kind liever zien thuiskomen met iemand met dezelfde huidskleur zegt slechts 1 ding: namelijk de kleur van hun vel.
Als je nu zou zeggen dat je je kind liever niet ziet thuis komen met een praktiserend moslim, mormoon, communist om maar iets te noemen, dan heb je nog een bepaalde grond. De levensovertuiging/instelling is anders van de partner en dat willen de meeste mensen niet. De zin die jij plaatst heeft enkel en alleen met de kleur van de persoon te maken. Weet je hoe het heet om iemand om die reden op een bepaalde manier weg te zetten: rascisme.

Geranimous

Avatar

@maac
Ik kan me vaak best vinden in wat je zegt en ik vind dat je hier vaak een interessant tegengeluid geeft. Maar wanneer je zegt dat je het niet racistisch vindt wanneer ouders zeggen dat ze hun dochter niet thuis willen zien komen met een Turk of een neger zit je feitelijk fout. Je kunt vinden wat je vindt maar het is per definitie racistisch. Daar kun je echt niet om heen.

Het cultuur verhaal is iets wat ik vaker hoor om het goed te praten. Over wat voor cultuur praten we dan? Ik heb een Duitse vriendin. Ik ben in Nederland geboren en heb er 27 jaar gewoond. Mijn ouders zijn in Suriname geboren. De stiefvader van mijn vriendin kwam ook met die cultuur opmerking. Over welke cultuur hebben we het dan? Ik ben geboren en getogen in Nederland. Welke culturen passen niet samen? Nederlandse en Duitse cultuur? Wanneer je iemand op basis van etniciteit afkeurt is dat altijd fout en racistisch. Want je rekent iemand af op zijn huidskleur/komaf en daarmee ken je automatisch eigenschappen toe aan iemand die die persoon misschien helemaal niet heeft.

Ik kan je vertellen dat de kans groter is dat ik cultureel gezien veel beter bij mijn vriendin pas dan iemand die in Oost Duitsland geboren is en AfD stemt. Maar ook zo iemand verdient eerst een kans voordat hij of zij afgerekend wordt.

Maac

Avatar

@Frietgezicht
Ik begrijp wat je bedoelt en ik geloof direct dat er mensen zijn die kunnen genieten van TuPac en tegelijkertijd racistisch gedachtengoed erop nahouden. We zullen het waarschijnlijk snel eens worden over de intelligentie van deze groep.

Maac

Avatar

Hiss "@Maac op je omgekeerde bewijslast ga ik niet in, dat is te makkelijk en te kinderachtig."
Te kinderachtig om van het ene standpunt wel bewijs te verlangen en van het andere niet? Succes met die filosofie.

Hiss "Waarom je een racist bent kan ik je haarfijn uitleggen;
Je kind liever zien thuiskomen met iemand met dezelfde huidskleur zegt slechts 1 ding: namelijk de kleur van hun vel."
Ik heb niet gezegd dat dit voor mij geldt, dat is namelijk niet zo. Het komt je beter uit, dat is alles.
Wat ik heb gedaan is een overweging beschreven van een inschatting, goed of fout, die gebaseerd is op een voorkeur van cultuur, niet ras.

Ik zie iedereen als gelijke. Als je mij dan nog steeds een racist wilt noemen, is dat prima. Wat mij betreft stel je dan jouw persoonlijke oordeel boven het belang van iemands intenties en ben je blind voor wat moreel gezien echt verwerpelijk gedachtengoed is.

Maac

Avatar

Geranimous "Ik kan me vaak best vinden in wat je zegt en ik vind dat je hier vaak een interessant tegengeluid geeft. Maar wanneer je zegt dat je het niet racistisch vindt wanneer ouders zeggen dat ze hun dochter niet thuis willen zien komen met een Turk of een neger zit je feitelijk fout. Je kunt vinden wat je vindt maar het is per definitie racistisch. Daar kun je echt niet om heen."
Ik zal het anders proberen uit te leggen. Ik geloof oprecht dat er mensen zijn (zwart of wit of geel of groen) die een voorkeur hebben voor een schoonzoon/schoondochter met dezelfde huidskleur, zonder dat zij racisten zijn. Misschien uit angst voor iets dat onbekend is? Het zijn wellicht simpele zielen, maar hun intenties zijn niet per definitie slecht.
Noem het gerust racisme als je wilt, blijkbaar voelt iedereen zich daar prettiger bij, maar houd je ogen op de bal.

Geranimous "Het cultuur verhaal is iets wat ik vaker hoor om het goed te praten. Over wat voor cultuur praten we dan? Ik heb een Duitse vriendin. Ik ben in Nederland geboren en heb er 27 jaar gewoond. Mijn ouders zijn in Suriname geboren. De stiefvader van mijn vriendin kwam ook met die cultuur opmerking. Over welke cultuur hebben we het dan? Ik ben geboren en getogen in Nederland. Welke culturen passen niet samen? Nederlandse en Duitse cultuur? Wanneer je iemand op basis van etniciteit afkeurt is dat altijd fout en racistisch. Want je rekent iemand af op zijn huidskleur/komaf en daarmee ken je automatisch eigenschappen toe aan iemand die die persoon misschien helemaal niet heeft."
Ik beschreef het als een inschatting die goed of fout kan zijn en dus niet gerechtvaardigd, omdat deze gebaseerd is op te weinig informatie. Ik wil het dus niet goedpraten, maar zoals boven aangegeven geloof ik niet dat dit allemaal mensen zijn die doorgaans een slechte inborst hebben.

Geranimous "Ik kan je vertellen dat de kans groter is dat ik cultureel gezien veel beter bij mijn vriendin pas dan iemand die in Oost Duitsland geboren is en AfD stemt. Maar ook zo iemand verdient eerst een kans voordat hij of zij afgerekend wordt."
Dat geloof ik meteen en ik ben het met je eens, iedereen verdient die kans. Ik moet mijn eigen reacties misschien teruglezen, maar volgens mij heb ik niet gezegd dat ik dit gedrag goedkeur.

Wat betreft wanneer er een conflict ontstaat tussen culturen en welke culturen dan niet samengaan is niet iets dat ik bepaal. Ik heb gezegd dat ik me kan voorstellen dat er een voorkeur is voor culturen die dicht bij elkaar staan en wat je daar dan onder verstaat bepaal je natuurlijk zelf. Als je die inschatting denkt gerechtvaardigd te kunnen maken op basis van huidskleur ben je misschien dom, maar niet per se een racist.

Ik vind het verwerpelijk wanneer anderen het belangrijker vinden om iemand te benoemen tot racist, ongeacht of diegene racistische motieven heeft. Wanneer mijn kinderen iets onbewust doen gelden er ook andere consequenties dan wanneer zij willens en wetens de regels overtreden.
Ik geloof dat mij in dit gesprek als een racist bestempelen (zoals Hiss doet) juist een afleiding is van racisme en een averechts effect heeft.

Maac

Avatar

Overigens, als positieve noot:
Er wordt op een erg open en respectvolle manier met elkaar geconverseerd. Dit onderwerp ligt vrij gevoelig en heeft voor veel mensen hier ook op persoonlijk vlak impact, dus chapeau. Erg leuk.

Frietgezicht

Avatar

Maac " Misschien uit angst voor iets dat onbekend is? Het zijn wellicht simpele zielen, maar hun intenties zijn niet per definitie slecht."


Je maakt meer van dit soort opmerkingen.
Als ik zeg dat Amerika een racistisch land is bedoel ik dat het ingeworteld zit in de samenleving en cultuur op verschillende vlakken.
Net als de siroop heerst in je limonade, natuurlijk zit er water in.

Bedoel niet dat de racistische gedachtegoed dan bij de KKK leden zit.
Grootste deel die zo denken doen niks slechts tegen zwarte mensen. Ze zouden nog geen geweld plegen op zwarte mensen als ze ermee wegkwamen.

Het is soms domheid, soms de jeugd en wat is meegebracht maar ook wat er heerst de Amerikaanse cultuur.
Sommige zit niks kwaads in, kunnen gerucht met een donkere collega een biertje drinken en het is niet zo dat ze thuis een bbq geven voor collega’s en die 2 zwarte collega’s niet uitnodigen.
Ze kunnen zwarte mensen als inferieur zien maar nooit iets doen waaruit het blijkt hun gehele leven.
Net als toen zwarte mensen nog achterin de bus moesten zitten er een enorme groep was die echt geen hekel aan ze had, zelfs een vorm van respect, maar ze toch als inferieur beschouwde.

Dus als ik zeg dat Amerika doordrenkt zit van racisten doel ik niet op kkk leden met fakkels of dat alle agenten zo’n actie ondernemen.

Je noemt wat punten zoals young blacks op young blacks geweld maar dat veranderd nergens iets aan. Ze vechten om de corners(een realistische serie als The Wire laat dat ook zien) omdat ze allemaal daar geboren worden en moeten overleven, de blanke gozer Jack heeft er niks te zoeken.

Frietgezicht

Avatar

En op een respectvolle manier ja. Jij hebt een andere mening maar dat maakt je geen racist lol.
Denk gewoon dat jij veel nog kunt lezen, bekijken etc en onderschat hoe erg het speelt daar.
Dan heb ik het nog niet eens over mijn persoonlijke indrukken(heb jaren een relatie met een Amerikaanse gehad en ben er erg vaak en lang geweest) want dat is meer een indruk dan wat je te weten komt als je je er erg in verdiept.

Hiss

Avatar

@Maac "Te kinderachtig om van het ene standpunt wel bewijs te verlangen en van het andere niet? Succes met die filosofie."

Is geen filosofie. Jij komt met een stelling die je niet onderbouwd. Ik zeg vervolgens dat dit niet klopt en dan ben ik de degene die het tegendeel moet bewijzen? Leg mij eerst eens uit hoe je aan die redenering komt? Wereldwijd zijn er genoeg stellen met verschillende huidskleuren waarvan de ouders dit helemaal prima vinden. Of zit dat idee alleen in mijn hoofd en bestaan deze gezinnen niet?

"Ik heb niet gezegd dat dit voor mij geldt, dat is namelijk niet zo. Het komt je beter uit, dat is alles."

Maar in je eerdere bericht schrijf je dit (en let vooral op de eerste 2 woorden):

"Ik vind het niet racistisch als je als ouder je dochter liever ziet thuiskomen met iemand met dezelfde huidskleur."

Overigens maakt het mij niks uit wat je bent, wel/geen racist. Mij komt het ene niet beter uit dan het andere. Sterker nog; ik durf van mezelf te zeggen dat ik ook op een bepaalde manier racistisch ben. Ik denk namelijk dat in ieder mensen wel een beetje racisme zit, helaas. Maar met hetgeen je hier allemaal zegt en daarna toevoegt niet racistisch te zijn ,sla je de plank behoorlijk mis. Wat jij blijkbaar een normaal iets vind, is wel degelijk racistisch. Of je drukt jezelf heel ongelukkig uit.... En je hoeft me niet te bedanken voor het bijbrengen van een beetje zelfkennis, hoor.

Maac

Avatar

@Frietgezicht
Ik snap wat je bedoelt.
We zijn het er echt over eens dat er racisme is in Amerika en ik (er)ken de geschiedenis wel degelijk.

Ik denk alleen dat als we praten over de problematiek van onderwerpen als racisme en Black Lives Matter we de relevantie van geweld binnen de zwarte gemeenschap niet mogen onderschatten. We hebben het dan nu over of het wel of niet racistisch is als je een voorkeur hebt voor de kleur van je eventuele schoonzoon-of dochter (en dat was interessant), maar als je een probleem wilt oplossen moet het probleem wel duidelijk zijn. Racisme is in mijn optiek dan vaak een afleiding.

@Hiss
De manier waarop je mijn woorden samenvat is erg oneerlijk. Nergens leg ik de bewijslast bij jou en ik zou nooit mijn standpunt willen valideren omdat een ander het tegendeel niet heeft bewezen.
Als je mijn intellectuele eerlijkheid wilt reduceren tot een simpele “you can’t prove it didn’t happen” hoef van mij geen voortzetting van het gesprek te verwachten.
We laten het hierbij.

Hiss

Avatar

En zo werd Hiss gelabeld door Maac…
Of was het nou andersom?

ridjieddo

Avatar

Ok Hiss, je hebt het laatste woord. Gefeliciteerd! Je prijs kan je afhalen bij Xenolicker.
Ik denk dat de verschillende opvattingen helemaal niet zover uit elkaar liggen. Maac maakt een goed punt door dit soort dingen in perspectief te brengen en andere factoren aan te kaarten (cultureel, socioeconomisch etc) waaruit racisme kan voortvloeien. Anderen zijn gewoon van mening dat racisme een grotere rol speelt (lees: hoofdoorzaak) vwb politiegeweld en meer aandacht zou moeten krijgen. Bovendien wordt dit soort relativering (opzettelijk) gebruikt om de problematiek rondom racisme te bagatelliseren, wat ik dan weer gevaarlijk vind. Maar dit is niet van toepassing op Maac als ik het zo lees.
Deze vraagstelling vind ik wel een beetje grappig

Maac "Maar goed, misschien kan je me dit uitleggen: als Amerika een racistisch land is, waarom is het dan in rep en roer om de dood van een zwarte man? "

Omdat er protesten zijn is Amerika niet racistisch? Waarom zijn er dan protesten :p

Maac

Avatar

@ridjieddo
Goede samenvatting.

Wat betreft mijn grappige vraagstelling: de protesten zijn er omdat racisme een bestaand fenomeen is, dat wilde ik zeker niet ontkennen. Het punt van mijn vraagstelling was, dat als Amerika zo racistisch is, er helemaal geen protesteerders zouden zijn. Smiley face

Sunspot

Avatar

Maar wat Amerika betref, politiegeweld, dat moeten ze in Amerika regelen, wat Obama ook zegt, val nie thet Witte Huis aan, maar regionaal ook vooral, zoveel verschil erin.

Maar eerlijk gezegd kan het mij niet uitmaken, genoeg in Europa te doen, Amerika is toch zo great! Laat het ze voor een keer fixen dan zoveel mogelijk Smiley face

centr1no

Avatar

Gadverdamme, ik heb een leuke discussie gemist.
Maac heeft voor het overgrote deel helemaal gelijk.
Er zijn natuurlijk gewoon racisten en racistische uitingen. Maar tegenwoordig wordt er 'racisme' geroepen op het moment dat een betrokken partij ook maar enigszins een een tintje heeft. Media springen hier graag op in omdat sensatie geld oplevert en dat vertekent het beeld.
Zeggen dat racisme diepgeworteld zit in de Amerikaanse cultuur is onzin. Racisme en vele andere -ismen zijn diepgeworteld in alle culturen, volken, rassen.


Maac

Avatar

^Zeg, zorg maar gewoon dat je de volgende keer eerder aansluit. Had wel wat reinforcements kunnen gebruiken Smiley face

NieuwsFilm

meest populair