Algemeen

Keiharde kritiek op Marvel Studios en 'Black Panther'

Disney / Marvel discrimineren volgens Anthony Mackie.

door Bram de Groot om 17:13 in Algemeen
Dat witte mensen oververtegenwoordigd zijn in de Noord-Amerikaanse filmwereld is op zich nog niet eens zo vreemd. Volgens de statistieken bestond de bevolking in de Verenigde Staten in 2010 uit 72% witte mensen, 16% Hispanics / Latijns-Amerikaanse mensen en zo'n 13% uit zwarte / Afrikaans-Amerikaanse mensen. Door de jaren heen is er al een veel gemêleerdere samenstelling gekomen in Hollywood, maar er is nog veel werk te verzetten.

Dit vindt ook acteur Anthony Mackie, die in de films van Marvel Studios de rol van Sam Wilson a.k.a. The Falcon speelt. Naar verwachting in augustus zien we hem weer in die rol in de serie The Falcon and the Winter Soldier op Disney+. De acteur vindt dat Disney en Marvel nog teveel onderscheid maken in de samenstelling van de mensen die werken aan hun films en series.

In gesprek met Variety sprak Mackie met acteur Daveed Diggs, hoofdrolspeler in de Netflix-serie Snowpiercer, over hoe zij denken over de huidige situatie in Hollywood.


"Als The Falcon and the Winter Soldier uitkomt, ben ik de leider. In Snowpiercer ben jij de leider. We hebben de kracht en het vermogen om kritische vragen te stellen. Het stoorde me echt dat ik zeven Marvel-films heb gemaakt waarin elke producent, elke regisseur, elke stuntpersoon, elke kostuumontwerper, elke PA, elke persoon wit was."

Black Panther is ook racistisch
Ook haalt de acteur uit naar Marvels Black Panther waarin met name zwarte acteurs te zien zijn en klaarblijkelijk met veel zwarte mensen achter de schermen.


"Maar als je dan Black Panther maakt met een zwarte regisseur, een zwarte producent, een zwarte kostuumontwerper en een zwarte stuntchoreograaf... En dan heb ik zoiets van, dat is nog racistischer. Want als je de zwarte mensen alleen kunt inhuren voor de zwarte film, zeg je dan dat ze niet goed genoeg zijn als je een grotendeels witte cast hebt?"

In 2018 werd Ryan Cooglers Black Panther sterk ontvangen door publiek en critici. Met name de Afrikaans-Amerikaanse bevolking uitte zich opgetogen na het zien van de film met veelal Afrikaans-Amerikaanse acteurs.

Duidelijk is dat Mackie zich uitspreekt voor meer diversiteit voor en achter de schermen. Wat zeg jij? Heeft Mackie een punt of is hij nu te kritisch, bijvoorbeeld op hoe hij kijkt naar Black Panther?62 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

GreenHornet

Avatar

Kap met deze onzin...
Je moet de beste mensen achter de schermen hebben het maak niet uit hoe je eruit zit.

Diversity zorgt op lange termijn voor slechtere film producties. Omdat ze minder skilled mensen achter de schermen hebben.

Als de producenten van Black Panther graag zwarte mensen willen hebben achter de schermen. Dan heb ik er begrip voor.

Decepticon

Avatar

Ik mag Mackie graag als acteur, maar hij moet ook ophouden te zeuren. Jezus, wat wil je nu, zwarte mensen aan het werk ofnie.
Als er zo'n laag percentage van donkere gekleurd is, dan is aanbod op de markt ook laag, acteurs en filmcrew.
Hoe weet Mackie of er wel of geen zwarte hebben meegewerkt aan een blanke film? Films als Iron Man, Doctor Strange, Captain America, Captain Marvel hebben sowieso al zwarte acteurs en dus ook zwarte stuntmensen.

De zwarte mensen moeten kwaad zijn op Marvel dat ze met Black Panther kwalitatief één van hun minste films hebben gemaakt.

Mothercopper

Avatar

BP was overigens een zeer matige film.

Master Of Films

Avatar

Denk niet wit, denk niet zwart, denk niet zwart-wit. Vakkundigheid zit niet in je huidskleur, maar je huidskleur (en geslacht) bepaalt tegenwoordig in Hollywood met wie je moet gaan (samen)werken.
Right man/woman for the right job. Niet dat selectieve huidskleur gaan gebruiken om iemand aan te nemen. Positieve discriminatie is gewoon niet goed.

Het stoorde me echt dat ik zeven Marvel-films heb gemaakt waarin elke producent, elke regisseur, elke stuntpersoon, elke kostuumontwerper, elke PA, elke persoon wit was.
Kijk, dat is nou een racistische uitspraak. Deze personen, die een baan hebben waarmee ze hun gezinnen kunnen onderhouden, kunnen hier niks aan doen dat ze als blanken zijn geboren. Deze mensen zijn "gekozen" voor hun vakgebied. Daarbij ook rekening houden dat niet iedereen geschikt en/of beschikbaar is. Er zijn nog meer factoren waar men dient rekening mee te houden. Maar Mackie gedraagt zich als een echte verwaande Hollywoodster.

Enfin, we leven nu in een wereld waarin zelfs mensen met meerdere persoonlijkheden zich niet goed vertegenwoordigd voelen in Split. Dus je kan eigenlijk wel op alles een vergrootglas gaan opleggen.

GreenHornet

Avatar

Door diversity word de witte man het meest gediscrimineerd.

Maac

Avatar

Hij weet in ieder geval racisme in leven te houden.
Goed bezig hoor Mackie!

Judge

Avatar

@filmtotaal: Je weet dat je geërgerde reacties gaat krijgen als je dit item post hè. Vooral na jullie laatste zin. Nou, hier komt een geërgerde reactie:

Ontopic: Die black panther film was gewoon prut. Met hun gepantserde neushoorns en verhaal van likmevestje. Het gegeven van Black panther is hartstikke leuk, maar ze hebben d'r een potje van gemaakt. Dit is de eerste film in jaren waar ik me echt kapot geërgerd heb en zat te wachten tot hij voorbij was.

Offtopic: En dat getinte mensen zo opgetogen met die slechte film waren omdat er alleen maar donkere mensen in te zien waren (behalve de badgul...) is ook alleen maar racistisch. Ja, ook getinte mensen kunnen racistisch zijn. En wit... zet mij tegen een mooi wit geschilderd muurtje en ik ben hartstikke bruin. Een blanke noem je blank. Een Aziaat noem je toch ook niet geel? Of een indiaan rood? Hou op met dat zielige gejammer over zwart en wit. We zijn hier niet in Amerika. Pfffff.

En Black Panther blijft een prutfilm. Door wie hij ook gemaakt is.

Peace

Avatar

Het is ook nooit goed voor die mensen.

Master Of Films

Avatar

Blijkbaar kijkt Mackie met verliefde ogen naar de animatiewereld waar zo progressief beginnen te raken.

Bij de Simpsons ze voortaan geen blanke stemacteurs meer gebruiken voor hun niet-blanke personages. Azaria (blanke man) deed vroeger Apu, maar nu moet hij ook de zwarte politieman Lou en de Mexicaans Pedro the Bumblebee Man los gaan laten. Vergeet niet dat de stem van Bart een volwassen (blanke) vrouw is, maar dat laten we even in het midden.

Jenny Slate (stemactrice voor het personage Missy in Big Mouth) vindt het ook niet meer gepast dat ze als blanke een stem inspreekt van een multiraciale meisje.

Scheerzeep

Avatar

Hij heeft wel een punt vind ik.


Darthmar

Avatar

Je huurt de beste mensen niet op basis van ras of kleur en helaas voor mijnheer Mackie werken er veel meer blanken in de filmindustrie. Dat zal heus wel veranderen door films als Black Panther wanneer jonge gekleurde realiseren dat er werk voor hun is in de filmindustrie.

Sunspot

Avatar

Jeetje, wat een gezeik van die Mackie

Pronk47

Avatar

Oke, sorry hoor dat over Black Panther slaat natuurlijk nergens op wat een gezeur.straks komt er nog iemand zegen dat Black Panther niet zo mag heten van wegen het woordje"Black".

Polka-Dot Man

Avatar

Anthony Mackie " Het stoorde me echt dat ik zeven Marvel-films heb gemaakt waarin elke producent, elke regisseur, elke stuntpersoon, elke kostuumontwerper, elke PA, elke persoon wit was."

Zijn Marvel-films
Captain America: The Winter Soldier, Captain America: Civil War, Avengers: Infinity War, Avengers: Endgame zijn gemaakt door dezelfde regisseurs. De films waren een groot succes en daardoor mochten zij verder gaan met films voor Marvel maken. Is dit door hun huidskleur of door vakmanschap (afgezien van het feit wat je ook van de kwaliteit van de films vindt. Ze weten hoe ze het publiek tevreden stellen).

Avengers: Age of Ultron. The Avengers was een succes dus de regisseur mocht nog een deel maken.
Ant-Man (Cameo)

Over de kostuumontwerpen wordt wel eens geklaagd dat ze te veel op elkaar lijken, maar de kijkers lijken tevreden. Why change a winning team?

Doet me aan iets anders denken. In de boekenwereld wordt nu ook opgeroepen om alleen maar boeken van zwarte auteurs te kopen. Kijk dat is nou positieve discriminatie. Als zwarte auteurs inderdaad zouden worden gediscrimineerd, waarom halen ze dan niet de foto's van de auteurs van de boeken?
Ik let meer op de beschrijvingen en covers dan op de naam van een auteur.

STYD

Avatar

Damn, mensen kunnen of willen niet lezen. Snap je wel wat hij wil zeggen? Hij probeert te zeggen dat je op basis van kwaliteit moet kiezen. Ik las hier iets wat ik mijn leven nooit verwacht had, iemand zei ik kan er niets aan doen dat ik wit ben geboren. Really??

Mensen kunnen het onzin noemen of dingen erbij pakken die niets met het huidige probleem te maken heeft maar feit blijft dat er nog veel te winnen valt. Er is gewoon racisme, is een feit. Onderzoeken zat die dat bewijzen.

We kunnen altijd wel weer gaan zanniken over landen waar het erger is maar zo lossen we het probleem nooit op.

Maar ik hoorde laatst dat je als blanke zo racistisch als wat mag zijn als je maar erachteraan zegt dat het satire is of dat je erbij zegt ik ben geen racist. Dan is alles geoorloofd.

Maac

Avatar

STYD "Maar ik hoorde laatst dat je als blanke zo racistisch als wat mag zijn als je maar erachteraan zegt dat het satire is of dat je erbij zegt ik ben geen racist. Dan is alles geoorloofd."
Klopt. Dat heet vrijheid van meningsuiting. En dat geldt niet alleen voor blanken, da's het leuke.

STYD

Avatar

@Maac, toen ik je reply las moest ik gelijk aan een scène uit Tropic Thunder denken, never go full retard.

Civilian Supreme

Avatar

Black Panther was ruk en Mackie praat onzin. Diversiteit kun je stimuleren maar niet forceren. Zoals al miljoen keer is aangegeven, the right man for the right job.

Judge, pas maar op, er heerst op het moment een zware censuur hier op filmtotaal, je wordt zo monddood gemaakt.

Maac

Avatar

STYD "@Maac, toen ik je reply las moest ik gelijk aan een scène uit Tropic Thunder denken, never go full retard."
"When the debate is lost, slander becomes the tool of the losers."

Gundam088

Avatar

Soms toch ook logisch, Aziaten ook weinig vertegenwoordigd in Afrikaanse continenten. Ik neem aan films uit Zuid-Afrika en andere Afrikaanse continenten geen Chinezen tussen zitten, is dat dan ook racistisch dan? Dus om niet overduidelijk niet racistisch te zijn moeten wij het systeem omgooien, Chinees acteur als JB-007 en een Koreaan als Han Solo. Keuze is keuze, zit geen racistische gedachten erachter.

Decepticon

Avatar

Waarom wordt er niet geklaagd over Aziatische films, waar praktisch alleen maar Aziatische acteurs van het betreffende land in spelen. Of Bollywood.......

@STYD
Nee, dat probeert Mackie helemaal niet te zeggen. Hij zegt keihard dat er op donkere huidskleur meer mensen moeten worden aangenomen, zowel voor als achter de camera. En dat Disney een Black Panther film dan maar alleen laat maken door zwarte mensen, omdat dat een zwarte superheld is. En dat dat weer racistisch is omdat donkere mensen zogenaamd geen kans krijgen bij bv. een blanke superheldenfilm. Wat een onzin.

Disney en Marvel zullen straks met Shang-Chi ook voor racistisch worden uitgemaakt (door Mackie), omdat Disney dan Aziatische mensen alleen maar een kans geven omdat het een Aziatische superheld is.

Als je kijkt naar Black Panther, zou je haast gaan vrezen voor de Shang-Chi film, als Disney alleen vanwege dezelfde reden Aziaten deze film laat maken. En niet naar kwalificaties kijken.

HenkSneevliet

Avatar

Ik begrijp de boze reacties niet echt. Het enige dat hij zegt is:
1. Er zijn veel goede mensen die overgeslagen worden vanwege hun huidskleur.
2. Je moet idd de beste mensen kiezen, maar dan zonder groepen uit te sluiten zoals bij Black panther.

Het tweede gebeurt niet. Vooral omdat mensen zeggen 'beste man/vrouw voor de functie' of 'ja, dan wordt die ene zwarte persoon toch niet serieus genomen'. De grap is, dat dat vaak door mensen gezegd wordt die niet tot de minderheid behoren. ;) Het enige dat je met dat soort taal bereikt is dat nog minder minderheden durven om zich aan te melden in Hollywood.

Ps. Voor de mensen die denken dat Mackie geen punt heeft:
Hoe vaak heb je mensen zien zoenen in een Hollywood film? En hoe vaak heb je een donkere man een blonde vrouw zien zoenen? Precies, die keren zijn op een hand te tellen. Smiley face

Maac

Avatar

Henk "Ps. Voor de mensen die denken dat Mackie geen punt heeft:
Hoe vaak heb je mensen zien zoenen in een Hollywood film? En hoe vaak heb je een donkere man een blonde vrouw zien zoenen? Precies, die keren zijn op een hand te tellen."
Nou en? Is dat relevant? Is dat iemands schuld? Is alles dat niet precies in balans is een probleem dan?

leidenaar

Avatar

Maac, je zit op Marveltotaal he dus zo denken velen. Niet de woorden van Thanos vergeten.
Perfectly balanced, like all things should be.

P.s; ik zie reacties met marveltotaal verwijderd worden maar in deze context is het geen kritiek!

Artificialis

Avatar

Wat je ook doet, als blanke man doe je het nooit goed.

HenkSneevliet

Avatar

@Maac: stel je voor dat in alle films de huidskleur was omgedraaid. Dus dat bijna iedereen er anders uit ziet dan jij. Daar zou je waarschijnlijk een bepaald gevoel bij krijgen...

Het probleem is, dat voor het grootste deel van de wereldbevolking dat 'gevoel' de dagelijkse realiteit is.

Daarom is het relevant. Het is gewoon heel naar als je volgens alle grote films niet bestaat of er niet toe doet. Het houdt een wereldbeeld in stand dat niet klopt en waar mensen zich minderwaardig van gevoelen.

Maac

Avatar

@Henk
Een gevoel dus. Goed te horen, da's een eerlijk antwoord.

Hebben deze mensen hetzelfde 'gevoel' bij Chinese films? Heb jij dat? Heb jij hetzelfde gevoel als het gaat om de verdeling tussen mannen en vrouwen in de zorg of het basisonderwijs?
Dat er situaties zijn waarin iemand met jouw huidskleur minder wordt vertegenwoordigd betekent niet dat er sprake is van een probleem. Als je behoort tot 13% van de bevolking van een land behoor je nou eenmaal tot de minderheid. Ik wed dat je als blanke in Afrika ook niet staat te klagen over het gebrek aan politieke leiders.

Dinohunter

Avatar

Moest ver scrollen voordat ik een zinnige niet-racistische comment tegenkwam van iemand die het begrijpt. Bedankt STYD.

Als iedereen die aan een film werkt (en dat zijn duizenden) wit is (of alleen man) en je gelooft dat die selectie gebaseerd was op kwaliteit dan zegt dat duidelijk iets over jou.

Maac

Avatar

Dinohunter "Als iedereen die aan een film werkt (en dat zijn duizenden) wit is (of alleen man) en je gelooft dat die selectie gebaseerd was op kwaliteit dan zegt dat duidelijk iets over jou."
Zou je ons kunnen uitleggen hoe racistisch de NBA is dan?

TheWatcher

Avatar

Dat is selectiefe racisme Smiley face, (mis) ge-bruik van hun atletische vermogen en lengte...
Maar Maac jij vat het blijkbaar niet echt omdat je nogal moeite hebt met sympathie en empathie, dat geeft niet, maar tis weer zo jammer dat jij dat dan weer ontkent en kortzichtig denkt/antwoordt geeft...het gevalletje de vertegenwoordiging van donkere mensen in amerika vergelijken met andere landen...als het kwartje nog niet valt bij jou, dan zegt dat meer over jou..dus om ff les te geven in simpele taal zodat tokkies als maac het ook begrijpen...afro-amerikaan -->gedwongen emigratie,
De rest--> vrijwillig emigratie...sorry simpeler kan ik het niet maken...en als het kwartje nog niet begint te rollen,heb jij altijd pegida nog.. Smiley face

Arnold_FF7

Avatar

Mackie argument is net zo belachelijk dat het argument van dat we meer vrouwen nodig hebben als regisseur en in andere rollen op film sets.

Kies gewoon de beste persoon voor de rol. Trouwens vondt Black better een 6. De film was niet slecht, maar ook niet geweldig.

HenkSneevliet

Avatar

@Maac: wat vind jij eigenlijk? Is het slecht om tegen uitsluiting op het werk te zijn?

Ik vind dat het handig is om verschillende soorten mensen in elk team te hebben. Niet als doel op zich, niet met kleur als belangrijkste factor, maar omdat de ervaring en wetenschap laten zien dat je dan meer kunt bereiken of incasseren in moeilijke tijden.

Ik vind de zorg anders dan films. Ja, een niet-scheve verdeling man/vrouw lijkt me in veel gevallen handig,ook in de zorg of het onderwijs.

Films worden door zoveel mensen gezien dat het schadelijk is om mensen met een donkere huidskleur te weren. Voorbeeld: de poster van black panther mocht in Europa geen gezicht van Chadwick Bosman laten zien. Alleen het logo. Ze zeiden dan zijn gezicht voor slechte verkoop zou zorgen. Tegelijkertijd, mochten witte mensen nauwelijks aan de productie meewerken.

Het is eigenlijk heel simpel: volgens mij is er geen 'balans', maar is de verhouding heeeeel erg scheef op het moment. Dat nare gevoel zorgt er uiteindelijk voor dat mensen minder keuzes denken te hebben, wat leidt tot minder kansen en soms armoede.

Wat maakt de huidige balans goed, volgens jou?

Paulusie

Avatar

De reacties hier geven genoeg weer zou ik zeggen, Mackie heeft zeker een punt. Ik ben net met hem eens.

leidenaar

Avatar

Filmtotaal verplaatst artikelen continu naar boven maar als er een interessante pittige discussie aan de gang is niet. Gooi deze nou eens bovenaan in plaats van zo opvallend het snel te laten verdwijnen naar een 2e pagina.

Maac

Avatar

@TheWatcher
De toegevoegde waarde van je waslijst aan persoonlijke verwijten en beledigingen naar mij ontgaat me compleet, maar blijkbaar voel jij de behoefte iemand met minachting te benaderen wanneer diegene ergens anders over denkt.
Jammer, wat mij betreft een gemiste kans op een interessant dialoog.

Maac

Avatar

HenkSneevliet "@Maac: wat vind jij eigenlijk? Is het slecht om tegen uitsluiting op het werk te zijn?"
Dat ligt eraan wat je reden is om iemand uit te sluiten (op basis van een niet toereikend c.v. lijkt me niet verwerpelijk), maar als dit vanwege ras, geslacht, of andere uiterlijke eigenschappen is lijkt me dit een hele slechte zaak.

HenkSneevliet "Ik vind dat het handig is om verschillende soorten mensen in elk team te hebben. Niet als doel op zich, niet met kleur als belangrijkste factor, maar omdat de ervaring en wetenschap laten zien dat je dan meer kunt bereiken of incasseren in moeilijke tijden."
Als het niet als doel op zich is, zie ik weinig bezwaar.

HenkSneevliet "Films worden door zoveel mensen gezien dat het schadelijk is om mensen met een donkere huidskleur te weren. Voorbeeld: de poster van black panther mocht in Europa geen gezicht van Chadwick Bosman laten zien. Alleen het logo. Ze zeiden dan zijn gezicht voor slechte verkoop zou zorgen. Tegelijkertijd, mochten witte mensen nauwelijks aan de productie meewerken."
Tja, wederom zijn we het eens volgens mij. Mensen weren omdat ze een donkere huidskleur hebben is natuurlijk uit den boze.

HenkSneevliet "Het is eigenlijk heel simpel: volgens mij is er geen 'balans', maar is de verhouding heeeeel erg scheef op het moment. Dat nare gevoel zorgt er uiteindelijk voor dat mensen minder keuzes denken te hebben, wat leidt tot minder kansen en soms armoede."
Hierover zijn we het niet helemaal eens. Ik zie niet dezelfde scheve verhouding als jij. Wanneer is de verhouding goed? Als het 50-50 is? Serieuze vragen, ik ben oprecht benieuwd.

HenkSneevliet "Wat maakt de huidige balans goed, volgens jou?"
De balans is goed zolang er sprake is van gelijke kansen. Ik geloof dat iedereen gelijke kansen heeft in Amerika, althans, ik geloof dat er in ieder geval geen groep systemisch wordt geweerd op basis van huidskleur.

HenkSneevliet

Avatar

@Maac: allereerst, dank voor je antwoorden. Ik vind echt dat je je reacties goed onderbouwt. We zijn het inderdaad over bijv selectiecriteria en het is fijn om af en toe een inhoudelijk het gesprek te voeren ipv over en weer te schelden. Smiley face

Je hebt me wel aan het denken gezet over die balans. Met mijn vraag (over dat donkere mannen slechts 3 of 5 keer blonde vrouwen mochteb zoenen in Hollywoodfilms) probeerde ik te illustreren dat mensen wel uitgesloten worden. Ondertussen heb je in de echte wereld genoeg duo penotti koppels, maar in Hollywood bestaat dat nauwelijks.

Dat komt, omdat studios weten dat veel kijkers daarop afknappen. Will Smith kreeg volgens mij doodsbedreigingen omdat hij Margot Robbie had gezoend in Focus. Ook vinden Aziaten donkere mensen over het algemeen raar, behalve als ze basketballen. Films die vooral in Azië hun geld verdienen, houden daarom de deur dicht voor mensen die de kaartverkoop zouden kunnen beïnvloeden. Dat is voor die mensen naar, omdat ze hun huidskleur niet echt kunnen veranderen. Een of twee mensen met een kleurtje kan best, maar zo moeten niet te vaak in de spotlights staan. Om maar te zwijgen over de reden dat Tilda Swinton is gecast als the Ancient One in Dr Strange.

Zijn dit volgens jou incidenten, of zie je ergens toch iets van structurele uitsluiting?
Ik hoop namelijk dat ik het overdrijf, maar ik heb me net suf gegoogled en ik kan weinig (pogingen tot) blockbusters vinden met meer dan 1 of 2 donkere mensen (of Aziaten voor mijn part) in een bijrol. Misschien dat jij dingen weet of ziet die voor mij weer onbekend zijn. Het enige andere in de VS dat ik kan bedenken is dat donkere mensen vaker worden aangesproken/opgesloten/neergeschoten door politieagenten, maar voor de Hollywood discussie lijkt dat me niet relevant omdat dat echt 2 andere werelden zijn.

TheOtherOne343

Avatar

Je moet gewoon de juiste mensen aannemen. Maakt mij niet uit welke huidskleur ze hebben.

Civilian Supreme

Avatar

Ik moet zeggen dat ook ik het meer met Maac eens ben maar de waarheid ligt toch weer ergens in het midden. Lekker cliche, ik weet het. Het mag niet ontkend worden dat er echt een groep mensen is die misschien wel dagelijks geconfronteerd word met racisme maar er is ook een hele grote groep die overal racisme in ziet.
Langzaamaan is er echt wel verbetering, denk ook niet dat je het helemaal uitsluit want de echte racisten missen gewoon flink wat hersencellen.
Ik zou ook liever een gesprek aangaan met iemand die er echt last van heeft ipv met mensen die zich werkelijk overal mee benadeeld voelen.

Angelo1979

Avatar

Waarom zien ze het toch
allemaal zo zwart in.

HenkSneevliet

Avatar

@civilian supreme: over het laatste deel van je post, wat is het verschil? Tussen iemand die racisme heeft meegemaakt en iemand die het overal in ziet? Ik ben oprecht benieuwd. Smiley face Ik word regelmatig gediscrimineerd (racisme komt iets minder voor, maar dat krijg ik ook vaak genoeg over me heen), dus ik vraag me af wanneer het 'overdrijven over racisme' begint. Vanaf wanneer wordt het voor jou 'dat mensen het overal in zien'?

Maac

Avatar

HenkSneevliet "@Maac: allereerst, dank voor je antwoorden. Ik vind echt dat je je reacties goed onderbouwt. We zijn het inderdaad over bijv selectiecriteria en het is fijn om af en toe een inhoudelijk het gesprek te voeren ipv over en weer te schelden. "
Insgelijks!

HenkSneevliet "Je hebt me wel aan het denken gezet over die balans. Met mijn vraag (over dat donkere mannen slechts 3 of 5 keer blonde vrouwen mochteb zoenen in Hollywoodfilms) probeerde ik te illustreren dat mensen wel uitgesloten worden. Ondertussen heb je in de echte wereld genoeg duo penotti koppels, maar in Hollywood bestaat dat nauwelijks."
Dit klinkt eerder als een commerciële overweging, hoe kortzichtig ook, maar uitsluiting is volgens mij niet de juiste term. Donkere mannen lopen hierdoor geen werk mis, de studio’s zijn gewoon niet bereid onveilige keuzes te maken die hun omzet in gevaar brengt.
Ik wil het niet goed praten, maar ik zie niet direct hoe iemand hier benadeeld door zou worden.

HenkSneevliet "Ook vinden Aziaten donkere mensen over het algemeen raar, behalve als ze basketballen. Films die vooral in Azië hun geld verdienen, houden daarom de deur dicht voor mensen die de kaartverkoop zouden kunnen beïnvloeden. Dat is voor die mensen naar, omdat ze hun huidskleur niet echt kunnen veranderen. Een of twee mensen met een kleurtje kan best, maar zo moeten niet te vaak in de spotlights staan."
Ik moet toch terughoudend zijn als het een dergelijke generalisatie van Aziaten als bevolkingsgroep gaat; ik ben daar niet genoeg van op de hoogte om een juiste inschatting te maken.
Pacific Rim: Uprising had een donkere acteur in de hoofdrol, volgens mij kan het best.

HenkSneevliet "Zijn dit volgens jou incidenten, of zie je ergens toch iets van structurele uitsluiting?
Ik hoop namelijk dat ik het overdrijf, maar ik heb me net suf gegoogled en ik kan weinig (pogingen tot) blockbusters vinden met meer dan 1 of 2 donkere mensen (of Aziaten voor mijn part) in een bijrol. Misschien dat jij dingen weet of ziet die voor mij weer onbekend zijn."
Waarom zoeken op bijrollen? Er zijn talloze donkere acteurs (Will Smith is er één van) die in allerlei hoofdrollen al tientallen jaren begeerd worden over de hele wereld en tot op de dag van vandaag volle zalen trekken. Het is triest dat Will Smith doodsbedreigingen ontving omdat hij een blanke actrice kuste, maar ik vind dat niet opwegen tegen de hoeveelheid fans die hij heeft. Die paar kortzichtige rednecks vertegenwoordigen niet de meerderheid en bepalen absoluut de markt niet. Als dat zo zou zijn zouden donkere acteurs niet meer gecast worden en het tegendeel is gelukkig waar.

HenkSneevliet

Avatar

@Maac: dank voor je reactie, ik begrijp het nu wat meer. Feitelijk gelden de bezwaren die Mackie noemt voor de hele filmindustrie; het is gewoon erg lastig om aan de bak te komen in die sector. En je hebt zeker een punt over die balans: het kan echt wel, maar mensen zouden altijd 'er is te weinig kleur op de set!' kunnen roepen. Dat wil je ook niet, omdat het ongetwijfeld ten koste gaat van de kwaliteit.

Het gaat denk ik om het mensbeeld dat je hebt. Als je denkt dat iedereen in een complot zit om mensen te weren, word je inderdaad een 'zwart kijker' (bad pun intended).

Ik heb zowaar iets geleerd in deze comment sectie. Wat een kort roddel/achterklap artikel wel niet te weeg kan brengen! ????

Maac

Avatar

Jij ook bedankt, erg verfrissend om te converseren met iemand die met een open mind het gesprek aangaat (en niet bang is iets te leren).
Chapeau en tot de volgende! Smiley face

TheWatcher

Avatar

@Maac,kijk dit bedoel ik nou, zo ontwijkend en kieskeurig, draaikonterig gehalte verwacht ik van een politicus, eerst een 'hele waslijst'?? Nou sorry noem jou 1x een tokkie en gelijk op je tenen getrapt alsof ik een encyclopedie heb los gelaten op jou maar ok...iemand kortzichtig noemen zie ik niet als een belediging maar jij blijkbaar wel (zal wel aan je sensitivity/safe-space liggen die je is aangeleerd maar ok zal wel aan mij liggen). ik schreef er nog bij dat dat mij niet veel uitmaakt maar selectiefe verontwaardiging en domme opmerkingen niet...de film maatschappij c.q. hollywood is vaker gebruikt om bepaalde sentimenten en ideologien over te brengen...dus als men echt zo goed willend waren was het wel veranderd of zo divers van nature dat het niet opvalt maar dat is nu eenmaal niet zo, want om echte dingen te veranderen moet je niet aankomen met een zak geld of van die nep "woke" (kijk mij eens progressief doen). Hetzelfde geldt voor de meeste donkere acteur/actrice....nu opeens je mond open doen? Waar waren jullie al die tijd...(en ten alle tijden zullen er zogenaamde "gatekeepers" zijn en om in hollandse termen te blijven NSB'er rondlopen in hollywood ((bedoelende op bepaalde donkere acteurs)) .maar het keerzijde is ook dat BP heeft laten zien is, dat ook donkere/gekleurde mensen best een film kunnen maken (dat ie slecht is, staat ff los hiervan) dus als BP kan moet je wel eerlijk zijn en afvragen waarom er dan zo weinig gekleurde mensen in de film wereld werken...en kom niet met je basisschool logica van ze maken maar 13% van de bevolking uit, want dan kan ik ook statistieken bij halen van systematische racisme, waarom heeeeeel veeeeel gekleurde mensen veeeeeel minder kansen hebben gekregen, zelf niet de mogelijkheid hadden om een goede basis op te bouwen voor je nakomeling, maar jah dat past natuurlijk niet in je straatje. Dan zal je zeggen dat het er niets mee te maken heb maar ik kan dan beweren van wel...weet je wel 'gevoel'...ow jah als jij al zoooo gekwetst ben van het woord tokkie dat je zelfs een discussie uit de weg wilt gaan dan MOET je begrijpen dat zwarte piet voor sommigen kwetsend kan zijn...

Maac

Avatar

@TheWatcher
Ik denk dat het voor iedereen wel duidelijk is dat jij je simpelweg beter hebt ontwikkeld dan ik, zowel intellectueel als sociaal. Je bent onmiskenbaar bedeeld met een hogere intelligentie en meer inlevingsvermogen en ik hoop dat je het mij niet kwalijk neemt dat ik nou eenmaal geboren ben met wat minder tools dan jij, waardoor ik een situatie minder redelijk aanvlieg en analyseer.

In de toekomst zal ik me proberen beter in te lezen over een onderwerp, voordat ik me in een discussie meng met een ongenuanceerd en slecht onderbouwd standpunt.

Sunspot

Avatar

Mensen vergeten dat er MINDERHEDEN zijn, dus minder mensen met bepaalde interesses, opleiding.

En dat teveel mesnen gelijk aan racisme/discriminatie denken, want bijv. niet aangenomen. De racismekaart ook pfff.

Het gaat tevens ook slechter met bepaalde minderheden, kijk om je heen, slecht op school, vooral de mannen, oververtegenwoordigd in cijfers, criminaliteit.

Dat wordt nauwelijks vermeld, jammer, want is in de meeste gevallen reden voor werknemers om zo iemand niet snel aan te nemen, wat ook niet heel raar is, maar balen voor de rest natuurlijk.

En dat minderheden vaak samenkluiten, zelf net zo racistisch kunnen zijn naar anderen, moet je eens weten hoe Hindoestanen over negers denken bijv, hoe Marokkanen denken over negers, niet normaal meer.

Segregatie, eigen scholen, wijken die naar de tyfus gaan, opsporing verzocht, moet je eens kijken.

Kijk naar de Indo's bijv. gewoon super in NL, veel vermengd ook. En nauwelijks gezeik over vroeger, zelfs in Indonesie niet, de jongeren.

En kijk dan naar andere groepen pfff.

Gewoon zelf beter doen als minderheid, genoeg kansen, mogelijkheden, maar vaak gewoon te laks, is wel goed zo, krijg altijd wel geld als er geen werk is, kan toch wel overleven in het rijke gulle Westen.

Gewoon de beste nemen voor de job! Geen quota! Geen positieve discriminatie! Top!


Blablazer

Avatar

Het is maar goed dat ik deze film nooit gekeken heb zal ik ook nooit gaan doen. Het nieuwe stopwoordje racisme begint me te irriteren ze komen met steeds meer onzin. Je zou je toch maar eens met echte problemen bezighouden echt racisme inplaats van overal een alternatieve redenering voor zoeken.

kokosnoot

Avatar

*Dat witte mensen oververtegenwoordigd zijn in de Noord-Amerikaanse filmwereld is op zich nog niet eens zo vreemd. Volgens de statistieken bestond de bevolking in de Verenigde Staten in 2010 uit 72% witte mensen, 16% Hispanics / Latijns-Amerikaanse mensen en zo'n 13% uit zwarte / Afrikaans-Amerikaanse mensen. *

Als je dat afrond waren in Noord Amerika dus 7 op de tien mensen wit en afgerond 1 op de tien zwart in 2010.

Is het dan raar dat een filmmaatschappij die een film maakt zich richt op vooral die 7 witte mensen in 2010 in NA. Niet echt want je kan je film maar 1 keer uitbrengen en dat moet geld opbrengen. (Nou ja vooral die 1e keer moet geld opbrengen).

Verder als toen 1 op de tien zwart was dan is het dus heel vreemd als je alle bevolkingsgroepen een gelijk deel zou geven, immers dan boots je geen maatschappij na zoals die op dat moment is maar een utopie. In China doen ze dat niet, In India waar de bevolkingspopulatie het grootste is doet men dat niet in Bollywood. In Afrika doet men dat niet. In Eu doet men dat niet.

Even ter attentie; Als je echt gelijke bevolkingsgroepen wilt hebben in bv films dan doe je, stel je, dat wij wereld burgers zijn! Maar we zijn geen wereld burgers. De wereld is nog echt opgedeeld in lokale gebieden en continenten waar bepaalde bevolkingsgroepen veel meer voor komen dan andere. Zie het begin van het artikel! Dus wat veel beter is, is een gemêleerde samenstelling. en die is in het westen Eu en Usa niet gelijk voor alle bevolkingsgroepen. Dus diversiteit, ja logisch, ook meer dan vroeger. Man vrouw verhouding ook gelijk. Maar als in Noord Amerika 1 op de tien in 2010 zwart is kan je niet verwachten dat ze 1:1 gaan krijgen met helden rollen of filmrollen, dat zou ook niet eerlijk zijn naar andere bevolkingsgroepen, bv latino's, aziaten, indianen, die ook allemaal daar wonen. Dus meer diversiteit, ja maar niet utopisch. We zijn nog Geen wereldburgers met 1 gekozen president waar we allemaal ondervallen, die en Usa en Eu verandert binnen films naar gelijke verhoudingen diversiteit bevolkingsgroepen, Bollywood niet langer accepteert! Chinese film industrie dwingt alle bevolkingsgroepen gelijk toe te laten binnen hun films, en de Afrikaanse filmindustie opzet met alweer die utopische verdeling van gelijke bevolkingsgroepen. Nee, nu zijn er nog lokale verschillen op elk continent in de samenstelling van haar bevolkingsgroepen. Dus is uniekheid qua samenstelling in films&verhalen iets heel normaals lokaal, mits er maar wel diversiteit in zit die overeen komt met de lokale bevolkingsgroepen percentages en verhoudingen daar tussen.

Maac

Avatar

Erg goede punten Kokosnoot!

HenkSneevliet

Avatar

@TheWatcher: ik begrijp wat je zegt en zie waar je vandaan komt. Wat ik me afvraag is of persoonlijke aanvallen op de geloofwaardigheid/intelligentie van mensen de beste manier is om een gesprek te voeren.

Zelfs als iemand volgens jou de wereld helemaal verkeerd ziet, dan nog heeft iemand alle recht om de wereld zo te zien. Draai het eens om: hoe zou jij het vinden als ik jou zou vertellen dat je niks snapt en dat je mening fout is?

Probeer in plaats daarvan de ander te begrijpen. Door vragen te stellen en je eigen mening af en toe te toetsen. Dan leer je misschien iets. Het enige dat je bereikt met persoonlijke aanvallen is dat minder mensen überhaupt nog iets willen zeggen.

Volgens mij lopen twee gesprekken een beetje door elkaar heen. Aan de ene kant de vraag hoe erg racisme zou spelen, en aan de andere kant de vraag of meer diversiteit noodzakelijk is (en wanneer is het dan klaar).

Maac, Kokosnoot en anderen hebben best goede punten ingebracht en de tijd genomen om die te onderbouwen. Ze zitten de boel niet bij elkaar te liegen of vanalles te ontkennen, maar geven Uitleg bij wat ze bedoelen.

Als jij dat ook vaker gaat doen, zul je minder ergernis ervaren en waarschijnlijk verder komen in discussies. En voor de duidelijkheid: je mag dit ook naast je neerleggen en er niks mee doen. Smiley face Dat is het mooie van vrijheid van meningsuiting: we hoeven niet allemaal altijd hetzelfde te vinden.

Maac

Avatar

Hear, hear!

Thomas Anderson

Avatar

https://www.vpro.nl/speel~VPWON_1281152~wit-is-ook-een-kleur-2doc~.html Docu tip. Voor alle mensen, niet alleen wit of zwart Smiley face

Artificialis

Avatar

Ah, het was weer zondag zie ik.

HenkSneevliet "Voorbeeld: de poster van black panther mocht in Europa geen gezicht van Chadwick Bosman laten zien. Alleen het logo. Ze zeiden dan zijn gezicht voor slechte verkoop zou zorgen."

Deze situatie deed zich voor in China. Zover ik weet is daar in Europa geen sprake van geweest. Zoiets zie ik hooguit nog gebeuren in het Oostblok.

Leonradeon

Avatar

Witte mensen BRAM DE GROOT ???
Als een kip zonder kop maar achter de ultra linkse media aanlopen en alles overnemen ???
Normaal worden donkere mensen en blanke genoemd maar de links media noemt nu zwart / wit . Terwijl "donkere" natuurlijk veel omvattender is zo zijn Nigerianen veel donkerder dan Surinamers ..maar nu gewoon allemaal "zwart" noemen ? En "wit" wat zie je wit betekende dat als iemand er ziek uitzag ..of een wit persoon is dood .. Maar dus zwart / wit noemen tegenwoordig door de linkse media ..maakt de kloof alleen maar groter .

Sunspot

Avatar

@Kokosnoot

Juist! WAarom hoor je hier niks over, wat je zegt idd.

Daarom, vind het zo een gelul allemaal.

Zeker diversiteit, maar wel realistisch graag Smiley face

Tidbit3003

Avatar

Het racisme debat is sowieso een goede zaak. Dit merk je simpel vanwege het feit dat als iemand zich uitspreekt over racisme dit gelijk resulteert in defensief gedrag in de vorm van ik ben wit, maar geen racist, ik kan er toch ook niks aan doen. Gelijkertijd winden een boel mensen die zwart zijn zich hierover op. Alsof die blanke mens het probleem weg wil moffelen. Terwijl het probleem lastig is. Je heb gewoon racisme en dat is voor een boel blanke mensen schoppen tegen het zere been. Als een zwarte mens zich ferm uitlaat zal je de witte niet horen zeggen, hé hij maakt goed gebruik van zijn vrijheid van meningsuiting, maar wordt eerder afgedaan als zeikerd. Het omgekeerde is ook waar en dat is de slachtofferrol van een boel zwarte mensen. Bijkomend is dat de huidige vooral witte maatschappij hier ook niet erg sensitief mee omgaat. Het inderdaad debunken ervan is gewoon hinderlijk. Zo van het is in Nederland lang niet zo erg als in andere landen. Of zelfs een omgekeerde realiteit voorstellen die niet bestaat. In China zou een blanke zich ook een minderheid voelen. Hier gaat het niet om!, zou ik willen zeggen tegen de partijen die elkaar het hardst beschuldigen. Ik denk dat er weldegelijk een cultuurverschil is tussen witte en zwarte mensen en voor frictie zorgt wat resulteert in racisme. Dat is een dialoog die op gang moet komen. Die is erg lastig. Omdat daar ratio en emotie naar elkaar toe moet groeien. Sommige stereotyperingen bestaan gewoon. Nederlanders zijn gewoon af en toe cynisch en droog en onder het mom van nuchterheid bestaan problemen soms gewoon niet. Dus als blank zich die spiegel durft voor te houden is de eerste stap gezet. Tegerlijkertijd moet zwart niet elk moment aangrijpen als er een racistisch incident is de gehele maatschappij in één keer te willen veranderen. Hier kom ik later nog op terug wat hier de nafelige effecten van zijn. De meeste blanke Nederlanders zijn toch een ietwat, onderkoelde, lompe, hardwerkende meerderheid die bij schreeuwende mensen toch gauw iets hebben: waar heb jij last van? Mensen die gediscrimineerd worden of zijn, moeten ook beseffen dat mensen die hier geen last van hebben zich hierin niet automatisch kunnen of zelfs willen verplaatsen. Anderszijds moet half Nederland niet bijvoorbeeld een Sylvana Simons verketteren die toch bepaalde dingen bespreekbaar wilde maken over toch kwetsende taferelen voor zwarte mensen. Het Nederlandse pragmatisme mag ook wel gewoon is even aanhoren wat iemand te vertellen heeft zonder hem of haar gelijk te vertellen hoe de vork in de steel zit. Vaak willen wij blanke graag een paar stapjes overslaan en een emotioneel probleem rationeel oplossen. Dit is naar mijn mening een cultuur ding wat dus in het hedendaagse politiek correcte landschap verwart kan worden als een racistische uitspraak tegen witte mensen. Van die gevoeligheid moeten we af anders komen we nooit tot de kern. Dus gewoon luisteren, het gewoon te durven onderkennen is van zoveel waarde voor degene die gediscrimineerd wordt of voelt. Racisme is niet zwart wit. Het heeft gradaties. Komt voor uit pijn. Een blanke vader die bijvoorbeeld meerdere keren gemolesteerd is door een zwarte groepje mensen kan makkelijk racistisch worden. Brengt zijn kinderen wantrouwend groot. Het is niet juist, maar mensen maken vanuit die onderbuik gevoelens de verkeerde keuzes. Als we uiting kunnen geven aan die gevoelens, cultuurverschillen bespreekbaar kunnen maken, kunnen wij volgens mij het racisme debat veel beter sturen dan we nu doen. Namelijk enkel maar politiek heel voorzichtig met elkaar omgaan. Zwart Piet afschaffen, geen Negerzoen meer, Jodenkoek weg. Het gaat mij er niet om dat dit soort dingen eeuwig in stand blijven, maar als je allerlei thema's geforceerd en snel wil afhandelen om mensen enkel maar hey gevoel te geven dat we het probleem serieus nemen. Geloof me dit is enkel maar symbool politiek. Hetgeen enkel maar een zogeheette mozaïek creëert. Chinezen gaan met chinezen om, zwart met zwart, wit met wit. En we hebben een heleboel zwaarbeladen wetgeving om ons aan alle bij elkaar te houden in een maatschappij die politiek correct monddood wordt gemaakt. Dus zeg het maar willen we dit met met hoofdletters GEZAMENLIJK oplossen. Of blijven we zoals Maduro al mooi zei: in kamp zwart, wit i.p.v. kamp mens.

kokosnoot

Avatar

@Tidbit3003 Het hele racisme topic is een proces. Daar heb je alle partijen bij nodig. Ik denk dat dosering erg belangrijks is anders krijg je een te sterke tegen reactie. Een samenleving verandert en integreert in haar eigen tempo. Dat laatste is waarschijnlijk voor iedereen een frustratie. Dus je hebt een invloed maar geen controle over het tempo waarin zaken geïntegreerd worden binnen een maatschappij/samenleving.

Effie

Avatar

Judge "[..]Dit is de eerste film in jaren waar ik me echt kapot geërgerd heb en zat te wachten tot hij voorbij was.[..]"

Ik denk dat je in de war bent met Fallen Kingdom. Of misschien The Goldfinch.

Tidbit3003

Avatar

@kokosnoot. Dosering is inderdaad belangrijk. Maar zoals je zei we zijn geen wereldburgers. Andere cultuur is enkel leuk vanuit een commercieel oogpunt. Ff leuk zomaar Ethiopië doen bv. Dosering klinkt leuk maar de wereld wordt gedomineerd door machtige witte mannen. Zo zit de vork nu in de steel. En dan bedoel ik ook gewoon de witte belegen man van 50+. Waarom zijn de grootste botsingen met het middenoosten en china? Minder invloed voor witte mannen in die regio. Dat proces, van bezinning, dosering heeft weinig met de idealen van de ene gewone mens tegen de andere gewone mens te maken. Het heeft meer te maken volgens mij met de machtsinvloed en hoe de rijkdom van de veelal rijke witte westerse naties in stand kan worden gehouden. Vroeger waren 'wij' daar gewoon met primair wapengekletter nu gaat dat veelal met slimme trucs en handelsverdragen. Enige wat je dient te doen is brood en spelen te houden zoals gedaan werdt in het oude Rome om het volk koest te houden. De inkeer kan helaas enkel van boven komen. From bottom up en vice versa wat af en toe voor bedrijven goed werkt. Heeft helaas op globaal niveau nog nooit echt vruchten afgeworpen. Dat zal inderdaad een megalang proces worden waar de geluksfactor ook niet uitgevlakt moey worden.

NieuwsFilm

meest populair