Featured

'The Matrix': Waar ligt Machine City nou eigenlijk?

Een belangrijke vraag is waar die stad ligt.

door Jim Pedd om 06:00 in Featured
Neo, Trinity en Morpheus vechten vooral binnen de Matrix om de mensheid te beschermen. Tot The Matrix Revolutions, een film waarin de strijd op Zion en het overleven van de mensheid escaleert tot een gigantische oorlog.

In The Matrix Revolutions volgt Neo het cryptische advies van de Oracle en reist hij naar Machine City. Daar treft hij de Deus Ex Machina, een machtige entiteit die dient als leider van de machines en een soort godheid. Samen bereiken ze een akkoord en kan Neo de Matrix in om Agent Smith voor eens en voor altijd te verslaan. Zo redt hij zowel de virtuele als de echte wereld. Maar waar ligt Machine City eigenlijk?

Machine City
De mensheid mag het dan wel Machine City noemen, maar eigenlijk heet de stad 01 (Zero-One). Deze ligt in, of vlakbij, de Vruchtbare Sikkel, een regio in het Midden-Oosten waar vaak naar gerefereerd wordt als de oorsprong van onze beschaving. Het gebied dient in de The Matrix-franchise dus ook als de geboorteplek van de machines.

01 was een plek vanuit waar de intelligente machines zich vestigden om als gelijke partner met de mensheid in gesprek te kunnen gaan. Maar de mensheid stond er vooral wantrouwend in en viel de machinestad aan met kernwapens. Dat zorgde voor de Machine War, die de mensheid uiteindelijk zou verliezen waarop de Matrix uiteindelijk realiteit zou worden.

En Zion dan?
Overigens is het misschien ook interessant om te weten waar Zion vandaan komt. Veel mensen in de franchise denken dat Zion gemaakt is door The One. Maar in werkelijkheid is de stad gebouwd door de machines. Sterker nog, de stad is al vijf keer opnieuw vernietigd en volledig opgebouwd.

Dat was ook de keuze die Neo kreeg van de Architect in de franchise. Hij mocht kiezen of hij de strijd echt aan wilde gaan met de machines, of dat hij Zion opnieuw zou willen opbouwen. Hij koos voor dat eerste en wist een deal te sluiten om Agent Smith te verslaan, waarna er vrede zou zijn.

Die vrede komt met The Matrix 4 vermoedelijk tot een einde, want anders zou er maar weinig verhaal zijn om te vertellen. De film draait vanaf 1 april 2022 in de bioscoop.

4 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

RoberPaulsen

Avatar

Blijkt dus gewoon de Electroworld in Schiedam te zijn

Giovanni

Avatar

Wat een onzin, alles is de Matrix en de echte wereld kun je in de films niet zien.

CassidyButch

Avatar

Giovanni

Alles wordt in the animatrix uitgebreid uitgelegd

ThysRomani

Avatar

RoberPaulsen, het is de mediamarkt in Schiedam.

Alles wordt in de animatrix uitgebreid uitgelegd.

NieuwsFilm

meest populair