Algemeen

Amerikaanse bioscopen mogelijk tot zomer 2021 dicht

Groot drama voor filmwereld in aantocht?

door Bram de Groot om 17:46 in Algemeen
Of er nieuwe blockbusters in de Nederlandse bioscopen verschijnen in grotendeels afhankelijk van of de bioscopen in de States weer in bedrijf zijn. Voorlopig wijst alles erop dat dit nog wel een tijdje gaat duren, aangezien de angst voor meer coronadoden stijgt doordat er flink wat meer besmettingen worden geconstateerd.

In gesprek met The Hollywood Reporter verwacht analist Doug Creutz dat bioscopen tot in midden 2021 hinder zullen ondervinden van de coronamaatregelen zoals social distancing en tot die tijd dicht kunnen blijven:


"We verwachten nu dat binnenlandse bioscopen tot medio 2021 grotendeels gesloten zullen zijn, deels omdat we niet denken dat studio's geïnteresseerd zullen zijn in het uitbrengen van hun grootste films voor een beperkt publiek."

Geen films in het fiscale jaar 2020
Ook denkt de analist dat er in het fiscale jaar 2020 geen nieuwe films zullen verschijnen. Voor bijvoorbeeld Disney eindigt het fiscale jaar in september. Op dit moment staan er nog enkele grote films gepland in augustus, met Warner Bros.' Tenet en Disney's Mulan en The New Mutants.

Voor nu hopen de bioscopen dat eind juli / begin augustus het moment is dat ze weer open mogen van de lokale autoriteiten. Zeker het opengaan van de bioscopen in Californië en New York spelen een belangrijke rol bij het verschijnen van nieuwe grote films.

In de rest van de wereld ziet het er overigens een stuk beter uit. Zo gaan de bioscopen in China weer snel open en zijn ook heel wat bioscopen in Europa met restricties weer in bedrijf.

19 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

neo123

Avatar

Pff niet te hopen zeg , Jezus

Oboema

Avatar

Hoera! Hoera! God bestaat en mijn gebeden zijn gehoord. Eindelijk, hetzij tijdelijk, verlost van herkauwen op die ellende van Marvel, DC, Disney.

Indy5

Avatar

Mocht dit werkelijk het scenario zijn dan zullen de streamingsdiensten nog meer grote titels gaan vertonen.

PRIME

Avatar

Oboema, domme reactie. Als dit realiteit is, kan je niks meer kijken straks.

kokosnoot

Avatar

@Prime Precies, dat zou echt niet zo tof zijn. Bioscoopketens en filmindustrie worden dan wel heel wankel. =/

Maac

Avatar

PRIME "Oboema, domme reactie. Als dit realiteit is, kan je niks meer kijken straks."
Er zullen misschien bioscopen sneuvelen, maar het is naïef om te denken dat er daarom geen aanbod meer zal zijn. De vraag is namelijk niet gedaald en dat betekent dat er nog steeds een verdienmodel is.

Artificialis

Avatar

Verschrikkelijk, maar het alternatief is dat er een reeks blockbusters in de bioscopen verschijnt die stuk voor stuk een box office bomb zullen worden. Dat zou het einde betekenen van de filmindustrie zoals we die nu kennen. Nee, alles moet tegelijkertijd in volle zalen geopend worden om zoveel mogelijk mensen terug naar de bioscopen te lokken. En zelfs dan zal een gedeelte thuisblijven. Zelfs als het virus morgen verdwijnt zullen veel mensen een aangeleerde smetvrees blijven houden. Die gaan echt niet meer naast onbekenden in de zalen zitten.

PRIME

Avatar

@Maac

Ja, ik bedoelde op kijken in een bioscoop. Aanbod zal qua streaming geen gevaar lopen.

PRIME

Avatar

@art

Ik denk dat je dat héél erg onderschat, als je kijkt naar de grote steden nu.

Maac

Avatar

@PRIME
Vrees niet, ik geloof niet dat het verdienmodel van een bioscoop volledig is verdwenen. Het zal vast tijdelijk zijn, want zodra die 1,5 meter niet meer verplicht is zullen mensen die eerste kijkervaring weer gezamenlijk willen beleven.
Ik ben er daar misschien niet per se één van, maar ik geef ze groot gelijk.

PRIME

Avatar

@Maac

Ik hoop het. En natuurlijk, waar er 1 omvalt, komt er ergens anders 1 voor terug.

wezel

Avatar

Als het daadwerkelijk pas zomer 2021 de eerste grote films in de bios komen, is het maar afwachten of er dan nog bioscopen zijn. Het zullen idd een stuk minder zijn.

Streaming diensten kunnen volgens mij nooit met dezelfde budgetten werken als de studio's. Ik weet dat er genoeg dure films te zien op netflix, maar komen niet echt in de buurt van de budgetten die de bioscoop films krijgen.

Ik weet ook wel dat meer geld niet altijd beter is.

Daarnaast bestaat de kans dat er nieuwe streaming diensten bij komen. Ik ben voor concurrentie, het nadeel is dat je meerdere abonnementen moet nemen. niets moet natuurlijk, maar het zal vast gebeuren dat die film die jij wil kijken op een andere streaming dienst komt.

RobzZ01

Avatar

Hoe langer ze wachten, hoe minder bioscopen er waarschijnlijk zullen zijn. En dan krijg je in het geval dat alles weer volledig open mag óók niet het benodigde geld binnen omdat de films op veel minder schermen kan spelen. Er zal toch echt een middenweg gevonden moeten worden.

Decepticon

Avatar

Is inderdaad niet te hopen. Als dat gebeurd gaan de filmstudio's de films die nu constant uitgesteld zijn/worden, denk ik wel on demand aanbieden tegen een premium prijs. Ook bij hun moet er een keer geld binnen komen, investeerders moeten een keer betaald worden.

Er zal een verdienmodel blijven, maar wat is dat. Kunnen ze wel films blijven maken die het publiek wil zien.
Ik denk dat het niet naïef is om te denken dat er op gegeven moment geen aanbod meer is. Als de covid nog harder terug komt met grotere golven, dan zullen ook producties weer stil komen te liggen. Ook in de filmstudio's zelf. En dan wordt er gewoon niks meer gemaakt.

Maar ik ga van het meest positieve uit en dat er geleerd wordt van fouten en dat er maar z.s.m. een vaccin komt of dat het virus vanzelf uitsterft.
Dat er bij producties dan in ieder geval altijd medisch personeel is om tests uit te voeren, zodat films gemaakt kunnen worden.

Fluffer

Avatar

Een ramp natuurlijk moest dit waar zijn , streamingdiensten zijn onzin , je moet als filmliefhebber straks overal op geabonneerd zijn als je al je favoriete films nog wil zien .
En ook als je graag fysieke media in huis hebt is dit nefast want streamingdiensten houden hun films graag exclusief.

David Mills

Avatar

@ wezel... misschien ligt daar ook wel een deel van het probleem... zijn de budgetten van films niet de pan uitgerezen! Het is natuurlijk absurd dat er films zijn die 300 miljoen kosten exclusief promotiekosten. Dan wordt het ook heel moeilijk om al dat geld weer terug te verdienen. Misschien moet ook hier hervorming plaatsvinden.

Arnold_FF7

Avatar

Dat zak nooit gebeuren want dan is Hollywood allang failliet. Op dit tempo houden de meesten studio's niet eens de kerst

NieuwsFilm

meest populair