Noodkreet wereldwijde bioscopen!

Noodkreet wereldwijde bioscopen!

Steeds meer roep om nieuwe grote films uit Hollywood.

Het lijkt er verdacht veel op dat bioscopen in de grootste staten in de Verenigde Staten nog maanden dicht blijven. Mocht dit gebeuren dan blijven de filmstudio's uit Hollywood waarschijnlijk hun grootste releases verplaatsten. De rest van de wereld ziet de bui hangen en doet een noodoproep.

In een uitgebreid artikel van Variety wordt er gekeken naar de gevolgen van het langer dicht blijven van de Amerikaanse bioscopen en het opschuiven van de blockbusters. Een Britse senior uit de bioscoopwereld: "Als de bioscoopwereld de komende paar maanden geen nieuwe films krijgen, dan is er geen bioscoopwereld meer."

70 - 80% van de opbrengt buiten de States
Maar liefst 70 tot 80 procent van de box office-omzet wordt volgens de Brit buiten de States opgehaald en "dat lijkt te worden vergeten." In het Verenigd Koninkrijk mochten de bioscopen begin juli weer open, maar de ketens Vue en Cineworld bleven dicht.

"We wachten om te zien wat er met de releasedatums gebeurt voordat we een definitieve beslissing nemen. Het verplaatsten van één film is iets anders dan het verplaatsen van meerdere films," aldus Tim Richards, CEO van Vue Intl., met 91 Britse bioscopen.

Richards zei ook tegen Variety dat het uitbrengen van re-releases geen "duurzaam bedrijfsmodel voor de lange termijn is." Volgens bronnen van Variety zouden Warner Bros. en Disney overwegen om eerst internationaal films te laten verschijnen, maximaal twee weken voor de Amerikaanse release. Het probleem is dat er geen enkele indicatie is dat de zalen in de States weer snel opengaan.

Enorme afhankelijkheid
Uit het artikel blijkt vooral dat er bij de Europese bioscopen een enorme afhankelijkheid is van de producties in Hollywood. De roep om een snelle release van films als Tenet en Mulan is dan ook groot.

De vraag is dus: wat doen de studio's? Laten ze ons nog langer wachten voor een hopelijk maximaal rendement, of moeten de studio's de gok wagen en de filmliefhebbers in de States maar even door de zure appel laten heen bijten?

NieuwsFilm

meest populair