Originaliteit van Disney naar een dieptepunt?

Alleen animatiefilms zijn niet ergens op gebaseerd.

De creativiteit is er bij Walt Disney wel een beetje uit. Er verschijnen namelijk nog amper originele producties van de één van de grootste entertainmentpartijen in de wereld. Zeker in de bioscoop draait zo'n beetje alles om verfilmingen en franchises.

Aankomende jaren moet Disney het wat de originaliteit betreft hebben van de animatiefilms van Pixar en de eigen animatiestudio Walt Disney Animation Studios, maar ook zij leverden de laatste jaren ook veel vervolgfilms op. Wat betreft live-action is het al jaren een weinig creatieve bedoening.

Live action: Marvel, Star Wars en sprookjesfilms
De afgelopen jaren zijn er bij Disney drie cash cows met de films van de aangekochte merken Marvel en Star Wars en de live action verfilmingen van de "Disney Animated Classics". Deze films weten nagenoeg allemaal honderden miljoen om te zetten.

Originelere projecten zijn vaak ook gebaseerd op iets dat al bestaat, zoals boeken en attracties. Deze blijken doorgaans niet goed te scoren en vaak zelfs te floppen. Denk maar aan A Wrinkle in Time, The Lone Ranger, The Nutcracker and the Four Realms, John Carter en ook het recente Artemis Fowl.

Toekomst enkel grote producties
Van Pixar verschijnt eind dit jaar het originele Soul en van Disney zelf verschijnen in 2021 Raya and the Last Dragon en Encanto. Dit zijn nog originele producties.

Kijken we naar de live actionfilms, dan verschijnen er eigenlijk alleen nog Marvel en Star Wars-films en sprookjesfilms. De enige film die nog enigszins origineel kan aanvoelen is Jungle Cruise met Dwayne Johnson, maar ook deze is gebaseerd op een attractie.

Ook de producties voor Disney+ hebben veelal bestaand bronmateriaal. Een lichtpuntje is de komst van projecten van 20th Century Fox. Mogelijk biedt dit meer creatieve impulsen tot originele verhalen, maar ook daar veel franchises met onder meer The King's Men en Avatar.

NieuwsFilm

meest populair