Featured

Originaliteit van Disney naar een dieptepunt?

Alleen animatiefilms zijn niet ergens op gebaseerd.

door Bram de Groot om 22:30 in Featured
De creativiteit is er bij Walt Disney wel een beetje uit. Er verschijnen namelijk nog amper originele producties van de één van de grootste entertainmentpartijen in de wereld. Zeker in de bioscoop draait zo'n beetje alles om verfilmingen en franchises.

Aankomende jaren moet Disney het wat de originaliteit betreft hebben van de animatiefilms van Pixar en de eigen animatiestudio Walt Disney Animation Studios, maar ook zij leverden de laatste jaren ook veel vervolgfilms op. Wat betreft live-action is het al jaren een weinig creatieve bedoening.

Live action: Marvel, Star Wars en sprookjesfilms
De afgelopen jaren zijn er bij Disney drie cash cows met de films van de aangekochte merken Marvel en Star Wars en de live action verfilmingen van de "Disney Animated Classics". Deze films weten nagenoeg allemaal honderden miljoen om te zetten.

Originelere projecten zijn vaak ook gebaseerd op iets dat al bestaat, zoals boeken en attracties. Deze blijken doorgaans niet goed te scoren en vaak zelfs te floppen. Denk maar aan A Wrinkle in Time, The Lone Ranger, The Nutcracker and the Four Realms, John Carter en ook het recente Artemis Fowl.

Toekomst enkel grote producties
Van Pixar verschijnt eind dit jaar het originele Soul en van Disney zelf verschijnen in 2021 Raya and the Last Dragon en Encanto. Dit zijn nog originele producties.

Kijken we naar de live actionfilms, dan verschijnen er eigenlijk alleen nog Marvel en Star Wars-films en sprookjesfilms. De enige film die nog enigszins origineel kan aanvoelen is Jungle Cruise met Dwayne Johnson, maar ook deze is gebaseerd op een attractie.

Ook de producties voor Disney+ hebben veelal bestaand bronmateriaal. Een lichtpuntje is de komst van projecten van 20th Century Fox. Mogelijk biedt dit meer creatieve impulsen tot originele verhalen, maar ook daar veel franchises met onder meer The King's Men en Avatar.

17 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Arnold_FF7

Avatar

Op zich niks mis mee, maar dit is al jaren zo. Daarnaast is het niet alleen Disney, maar heel Hollywood die het niet meer as durf iets originals te maken

kokosnoot

Avatar

Goh waarom koopt Disney zoveel..

Creativiteit is niet zo makkelijk uit een liter fles te schenken.

Master Of Films

Avatar

De creativiteit is er bij Walt Disney wel een beetje uit.
Joh, je meent het! Smiley face Dat Disney van hun eigen Disney Animated Classics een live action remake versie gaan maken is 1 ding. Maar zelfs daarmee werden ze zo lui met "creativieit". Toppunt waren vooral Beauty and the Beast & The Lion King, waarvan zo'n 90% letterlijk is gekopieerd. The Lion King heeft zelfs 1 op 1 dialogen van het orgineel!

Overlord

Avatar

Blijkbaar heeft de gemiddelde filmkijker ook geen trek in originele producties gezien de omzetten die gehaald worden.
Veilige keuze voor Disney, tot de pot leeg is.
Ze zullen toch met originele goede ideeën moeten komen om nieuwe franchises op te starten.

adofmirosch

Avatar

Leg dat eens uit @reporterdavid91 want Walt Disney was behoorlijk tegen vervolg films. Sure, hij heeft genoeg verfilmingen gemaakt van bestaande verhalen. Maar allemaal wel met een eigen twist en zelfbedachte personages.

Ang3l

Avatar

Wat is daar gek aan?
Ook bijna alle Disney tekenfilms zijn gebaseerd op bestaande sprookjes. Of denk je dat ze Assepoester zelf hebben verzonnen dan?

Fluffer

Avatar

Mensen klage kortdurend over een gebrek aan originaliteit in de filmwereld maar gaan wel massaal naar dezelfde afgezaagde saaie sequels en remakes kijken .
Op die manier zal er nooit iets veranderen natuurlijk.

Indy5

Avatar

Bij Disney draait alles alleen maar om de aandeelhouders / dividend.Maar dit geld ook voor Universal, Warner,Paramount en co.De studios kijken eerst naar return of investment en dan is de keuze snel gemaakt helaas.

chefry1983

Avatar

De laatste Disney film waar ik geld aan heb uitgegeven was Avengers endgame. Die moest ik gewoon in de bios kijken.
De creativiteit is inderdaad ver te zoeken maar ach, waarom stoppen? De koe is nog lang niet leeg

Toky

Avatar

Disney maakt live action versies van hun films om mn de rechten te behouden...en gezien ze cash-cows blijken gaan ze daar mooi mee door.....ik zie het niet alleen bij disney....zijn allemaal zelfde soort films tegenwoordig

Rutherford

Avatar

Kingsman is toch ook gebaseerd op een comic?

Ethan Edwards

Avatar

Dit geldt bijna voor alle mainstream films en mainstream studio's. Helaas trappen de meeste mensen in de wereld erin omdat ze A. te lui zijn om wereldcinema te ontdekken of B. te achterlijk zijn om wat moeilijker arthouse film te (willen) begrijpen en tijd in willen investeren.

Dus ik heb er totaal geen moeite mee dat mainstream publiek behandeld wordt als vee bij een boer door ze elke dag hetzelfde voer voor te schotelen ipv als mensen dat een divers eetpatroon en van tijd tot ook kan genieten van een drie sterren maaltijd. Verwacht zo'n drie sterren maaltijd nooit van een grote studio. Dat is enkel voer voor de massa, hoe ze het ook met glittertjes mooi verpakken.

Rutherford

Avatar

Dus je bent achterlijk als je arthouse niet kan waarderen? Wat een bullshit man.

Parisan

Avatar

Ik heb wel een zwakke plek voor Disney flops. De special effects zijn doorgaans interessant en vaak kun je er toch wat zinvols uit halen, zoals bij A Wrinkle in Time en Tomorrowland. Persoonlijk vond ik de 3d Lion King nogal teleurstellend. Ze hadden het meer op de musical kunnen baseren om te onderscheiden van de 2d versie. Gemiste kans en eeuwig zonde!

centr1no

Avatar

Er is in principe helemaal niets mis met het 'uitmelken' van een populair concept of franchise, zolang het tenminste goed gebeurd en ook waardevolle films oplevert.
Disney projecten die niet hun standaard formule volgen weten niet het grote publiek te bekoren.
Pixar begint dezelfde neigingen te krijgen. Coco en Onward mistten het authentieke van eerdere, typische Pixar projecten en voelden veel te gecalculeerd sentimenteel.
Het is misschien maar goed dat ze nog niet veel met de verkregen rechten van Fox hebben gedaan.

NieuwsFilm

meest populair