Video

Boze bioscoopeigenaar knuppelt 'Mulan' neer

Bekijk eenvideo waarin een bioscoopeigenaar zijn woede uit.

door Bram de Groot om 22:30 in Video
Gisteren lieten de Britse bioscopen al weten woedend te zijn over dat Walt Disney de blockbuster Mulan niet meer in de bioscopen zal uitbrengen. Vanaf begin september is de film namelijk voor zo'n 30 dollar digitaal te kopen op Disney+. En er komen nu meer reacties los.

Een film als Mulan van regisseur Niki Caro (The Zookeeper's Wife) zou een potentiële kaskraker kunnen zijn en zomaar boven het miljard kunnen ophalen aan de bioscoopkassa's. Dit gaat dus niet gebeuren al lijken lokale bioscoopreleases buiten de States nog niet uitgesloten.

Franse bioscoop visualiseert woede
Op Twitter heeft Destination Ciné een video geplaatst waarin een bioscoopeigenaar de frustratie uit door een promotiewand van de sprookjesfilm in elkaar te slaan met een knuppel. Daarna staat de persoon demonstratief stil naast een poster van Tenet die wel zal verschijnen en een aangepaste wereldwijde bioscooprelease volgt.21 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

MikeyMo

Avatar

Tja, alsof Disney dit "expres" heeft gedaan. Die heeft ook cashflow nodig

Hiss

Avatar

Als dit de eigenaar was van mijn plaatselijke bioscoop, zou ik daar in ieder geval nooit mee naar toe gaan, ongeacht welk billboard van welke film dan ook hij zou neerhalen. Gelukkig doet hij het wel veilig met een mondkapje op. Ik hoop dat zijn knuppel gedesinfecteerd is.

centr1no

Avatar

@ Hiss
Want?
Deze man ziet de hoop op een herstel van inkomsten verdwijnen.
Ik hoop dat dit een trend zet en dat meer bioscoopeigenaren een symbolisch statement maken richting Disney.

Bubavet

Avatar

Ik begrijp die ondernemer wel! Zelfde als men het bier verbied of weg haalt op het terras Smiley face

Hiss

Avatar

@centr1no Symboliek vult zijn portemonnee niet. Ik hoop voor hem dat hij met Tenet en andere films nog genoeg binnen krijgt, zodat er in ieder geval sprake is van herstel van zijn inkomsten. Zonder Mulan is die kans minder en zal hij inderdaad minder hoop hebben, maar het is geen voldongen feit dat zijn inkomsten totaal verdwijnen.

In beginsel vind ik iedereen dom die wanneer je je zin niet krijgt, symbolisch iets met een knuppel gaat stuk slaan. Ongeacht het onderwerp. Er zijn constructievere manieren om je onvrede te uiten. Daarnaast zal hij dankzij Disney blockbusters al aardig wat verdiend hebben de laatste jaren. Never bite the hands that feed you.

Dust1981

Avatar

Correctie: als ik andere bronnen goed gelezen heb kan je de film niet kopen voor 30 dollar maar huren. Een belangrijk verschil.
@Hiss: Never bite the hand that feeds you, allemaal goed en wel maar Dinsey heeft ook veel te danken aan de bioscopen. Anderzijds las ik dat de film vooral in Europa net wel in de zalen kwam omdat de release op Dinsey+ voor de US was, niet?

Indy5

Avatar

Effe stoom afblazen , Disney zal er niet wakker van liggen.Ik heb begrepen dat als je Mulan "koopt" deze beschikbaar blijft zolang je abonnee blijft op Disney+.

Master Of Films

Avatar

Dust1981 "Anderzijds las ik dat de film vooral in Europa net wel in de zalen kwam omdat de release op Dinsey+ voor de US was, niet?"
Niet voor heel Europa Smiley face

Disney will be releasing the film theatrically in certain markets where the studio currently has no announced launch plans for Disney+ and where theaters are open (i.e., China).

En laat het zo zijn dat D+ bijna overal in Europa verkrijgbaar is. Dat zijn de volgende landen: Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Nederland, Oostenrijk en Zwitserland. Vanaf 15 september komen België, Luxemburg, Portugal, Finland, IJsland, Noorwegen, Zweden en Denemarken erbij.

Kamajiisama

Avatar

Wat een knuppel , (Te)net niet geraakt !

centr1no

Avatar

Hiss "In beginsel vind ik iedereen dom die wanneer je je zin niet krijgt, symbolisch iets met een knuppel gaat stuk slaan."
Het is geen kleuter die z'n zin niet krijgt. En ik zie er totaal geen probleem in dat iemand zich uit frustratie even fysiek uit leeft op iets dat toch bij het grof vuil moet.
Hiss "Er zijn constructievere manieren om je onvrede te uiten."
Zal best. En misschien doet de beste man dat ook wel. Maar wel na dat hij z'n grootste frustraties kwijt is en z'n hoofd weer helder.
Hiss "Daarnaast zal hij dankzij Disney blockbusters al aardig wat verdiend hebben de laatste jaren. Never bite the hands that feed you."
Wat denk jij dat een bioscoop verdient aan zo'n Disney blockbuster dan?
Disney weet heel goed hoe afhankelijk bioscopen van blockbusters zijn en daar maken ze ook misbruik van.
Als die hand die jou voed je al jaren net genoeg voer geeft om geen honger te leiden, je nu al een tijdje niet meer kon voeren en je op sterven na dood bent en nu er weer voer is die hand opeens besluit alles voor zichzelf te houden en niets aan jou te geven? Ik denk dat het dan tijd wordt een keer te bijten.
Indy5 "Ik heb begrepen dat als je Mulan "koopt" deze beschikbaar blijft zolang je abonnee blijft op Disney+."
Klopt. En daarmee kost de film dus $37 + $7 voor iedere maand dat je hem misschien nog eens zou willen kijken.

ThysRomani

Avatar

Helemaal eens met de ondernemer, ik begrijp hem heel goed. 100% zelfs.

Ik had er alleen geen filmpje van gemaakt. It's business. Je partners en klanten hoeven dit niet te zien. Wanhoop en frustratie is niet iets wat je naar buiten moet brengen middels een video met een knuppel.

Zorg ervoor dat je een collectief aan bioscopen hebt, en de vertegenwoordiger daarvan eist een gesprek met Disney.

Artificialis

Avatar

Het is echt schandalig hoe de horeca, restaurants, bioscopen, theaters en evenementen massaal het faillissement worden ingeduwd. Worden de regels door klanten genegeerd? Dan krijg je er ook nog een boete bij!

Het was toch de bedoeling dat we groepsimmuniteit gingen opbouwen? Als we het virus blijven mijden gaat dat nog jaren duren. We kunnen altijd weer de lockdown in als de intensive care overbelast dreigt te raken. Hop hop, opheffen die maatregelen. De apocalyptische reality show heeft lang genoeg geduurd.

Jeroen Pasman

Avatar

Er zijn betere manieren om je te uiten wanneer je ergens ontstemd over bent. Slechte marketing !

Van Disney vind ik het ook raar, maar ik denk niet dat ze dit omspres doen

Maac

Avatar

Disney is een commercieel bedrijf en zo wordt het ook gerund. Wie betaalt bepaalt, zo simpel is het.
Als het verdienmodel van bioscopen niet meer schaalbaar is, wordt het misschien tijd om afscheid te nemen. Mocht er in de toekomst genoeg vraag naar zijn komt er heus wel weer aanbod.

centr1no

Avatar

ThysRomani " Zorg ervoor dat je een collectief aan bioscopen hebt, en de vertegenwoordiger daarvan eist een gesprek met Disney."
Dat gesprek is er geweest. Maar daar zat geen buitenlandse vertegenwoordiging bij.
Jeroen Pasman " maar ik denk niet dat ze dit omspres doen."
Huh? Per ongeluk? Wat?
Maac "Wie betaalt bepaalt, zo simpel is het."
Uiteindelijk is het de klant die betaalt, maar die heeft helemaal niets te vertellen.
Het zijn rare tijden en ergens kun je het Disney niet kwalijk nemen dat ze dit experiment nu doen. Deze beslissing is puur in het eigen belang zonder rekening te houden met alle andere partijen.
De tijd zal uitwijzen wat de gevolgen er van zijn en wat ze met toekomstige films gaan doen.
Maar waar het de laatste tijd op leek is dat Disney lijdt aan grootheidswaanzin en misbruik maakt van de unieke positie die ze tot voor kort hadden om het landschap naar hun hand te zetten om nog meer winst te produceren voor dezelfde miljardairs terwijl ze zich van de domme houden achter hun helaas voor velen nog steeds familievriendelijke, deugdzame imago.

Maac

Avatar

^Nou, ik wil zeker niet de indruk wekken dat ik sympathiseer met Disney. Wat ik bedoel is dat de markt al jaren (vóór corona) in beweging is en door o.a. streamingsdiensten steeds meer onder druk staat. Als het runnen van een bioscoop niet meer schaalbaar blijkt (leuk of niet) zullen aanbieders van content ergens anders aankloppen. En dat is helaas niet zonder slachtoffers, zoals de onvermijdelijke ondergang van videotheken dat ook niet was.

centr1no

Avatar

^^^
Ja. Maar het punt is een beetje dat het allemaal wel schaalbaar is want het is prima mogelijk alles te laten draaien als iedereen genoegen neemt met een beetje winst. Utopisch, ik weet. Maar toch.
Dat de markt verandert door technologie en nieuwe vindingen en ideeën is een gegeven. Videotheken werden vervangen door internet en zouden langzaam verdwijnen. Maar de studio's en distributeurs bleven dezelfde (als niet meer) afname eisen van de franchisehouders en hebben daarmee gezorgd dat videotheken veel vlugger verdwenen dan nodig was geweest.
Bioscopen zijn uniek in hun functie. Er is geen echt alternatief voor. Net zoals je thuis geen pretpark in de tuin hebt of een concertzaal of festivalterrein is de tv thuis nooit echt een vervanging voor de bioscoopervaring.
Alle studio's hebben er altijd van geprofiteerd, door dat gebrek aan alternatieven, maar hebben ook altijd het gebrek aan inkomsten van de regiodistributeurs gemist.

Als het de kant op gaat waarvan ik denk dat het op gaat zal het publiek straks kunnen kiezen een film thuis of in de bioscoop te kijken. Er zullen minder bioscopen zijn als het verdienmodel (het percentage dat bioscopen af moeten dragen aan de studio's) niet verandert of veel minder films überhaupt in de bioscoop vertoont worden. De niet-blockbusters die bioscopen contractueel moeten vertonen zullen uit de bioscopen verdwijnen.
Tegelijkertijd zullen alle streamingdiensten een 'premium' prijs gaan rekenen voor nieuwe films.

Maac

Avatar

centr1no "Bioscopen zijn uniek in hun functie. Er is geen echt alternatief voor. Net zoals je thuis geen pretpark in de tuin hebt of een concertzaal of festivalterrein is de tv thuis nooit echt een vervanging voor de bioscoopervaring."
Klopt, maar de vraag wordt of de punten waarop bioscopen zich onderscheiden genoeg zijn om het verdienmodel in de toekomst in stand te houden. Als bioscopen de exclusiviteit verliezen om de eerste aanbieder te zijn (dus dat een film gelijktijdig digitaal wordt aangeboden aan een bioscooprelease), zijn alle andere USP's van genoeg meerwaarde om de vraag hoog te houden?

Natuurlijk zijn er andere redenen om een bioscoop te bezoeken dan de vroege releasedatum alleen, maar hoeveel mensen zijn er bijvoorbeeld naar The Irishman gegaan in de bioscoop? Ik weet dat die film maar beperkt in bioscopen is aangeboden, maar ik geloof niet dat er genoeg mensen zijn die de digitale versie hadden laten schieten voor de bioscoopervaring. Bovendien slinken juist die overige onderscheidende factoren in populariteit, aangezien de kloof tussen beeld en geluid thuis en de bios steeds kleiner wordt en het gezelschap in de zalen steeds prominenter aanwezig (en dus minder populair).

De meerwaarde van de USP's van een pretpark en een optreden in een concertzaal zijn in mijn optiek een stuk duidelijker.

Maar ik zie het inderdaad ook gebeuren dat het aantal bioscopen simpelweg slinkt, omdat er in de nabije toekomst vast vraag zal zijn naar het grote scherm.

centr1no

Avatar

Maac "De meerwaarde van de USP's van een pretpark en een optreden in een concertzaal zijn in mijn optiek een stuk duidelijker."
De reden waarom ik enkel naar Imax/Dolby zalen ga. Maar de aanwezigheid van een groot scherm en meer dan 1 luidspreker in huis is niet de norm.
Vele mensen (vnl vrouwen) vinden al die zwarte rechthoeken maar niks. Je zou kunnen stellen dat ze dan geen echte filmliefhebber zijn, maar ook die mensen gaan wel eens uit. Of met de kinderen. Met gezelschap is het voor mij ook echt een avond uit. Restaurantje, filmpje, terrasje.
En op dit moment (als we even net doen alsof er geen coronamaatregelen zijn) is het nog steeds irritant om 3-4 maanden te moeten wachten tot een film een DVD- of streamingrelease krijgt na de bioscoop als je hem erg graag wilt zien, maar dat om e.o.a. reden niet kon.
Die meerwaarde van bioscopen verdwijnt niet zomaar.

Maac

Avatar

centr1no "En op dit moment (als we even net doen alsof er geen coronamaatregelen zijn) is het nog steeds irritant om 3-4 maanden te moeten wachten tot een film een DVD- of streamingrelease krijgt na de bioscoop als je hem erg graag wilt zien, maar dat om e.o.a. reden niet kon.
Die meerwaarde van bioscopen verdwijnt niet zomaar."
Dat was mijn punt toen ik me dit hardop afvroeg:
Als bioscopen de exclusiviteit verliezen om de eerste aanbieder te zijn (dus dat een film gelijktijdig digitaal wordt aangeboden aan een bioscooprelease), zijn alle andere USP's van genoeg meerwaarde om de vraag hoog te houden?

Ik ben er namelijk niet van overtuigd dat een gezellig avondje en Dolby/IMAX genoeg factoren zijn om de oorlog te winnen. Zodra bioscopen het recht verliezen om de eerste te zijn die content beschikbaar stelt, kiezen de meeste mensen voor de digitale versie. Maar da's wat ik denk, niet wat ik weet.

NieuwsFilm

meest populair