Algemeen

Britse bioscopen woedend na besluit Disney over 'Mulan': "Een dikke vette f*ck you"!

Het moest één van de reddende titels voor de noodlijdende sector worden...

door Arjen Rooseboom om 22:30 in Algemeen
Gisteren meldden wij dat Disney de radicale beslissing heeft genomen om hun peperdure blockbuster Mulan direct uit te brengen op hun kanaal Disney+ en het rondje langs de meeste bioscopen over te slaan. Nu zijn de eerste tegengeluiden te horen en die komen... niet geheel verrassend... van Europese bioscopen.

Nadat Warner Bros. de release van 'hun' Tenet van de kalender haalde, werd Mulan de potentiële hoop voor wanhopige bioscoopeigenaren om weer volop aan de slag te gaan na de straffe corona-afsluiting.

Vooral exploitanten in het Verenigd Koninkrijk, waar inmiddels 40% van de theaters is geopend, reageren geschokt: "Het is één lange middelvinger, f*ck you voor ons", zei een telefonisch medewerker geëmotioneerd.

Craig Jones, directeur van Theatrale Verkoop, vindt dat de beslissing niet rechtvaardig is genomen. Phil Clapp, hoofd van de UK Cinema Association, uitte zijn frustratie door te zeggen dat dit een grote stap achteruit is en het laatste woord hier zeker nog niet over is gesproken.

Verkeerd signaal
Men is van mening dat honderdduizenden Britten de kans ontnomen wordt om zo'n indrukwekkende film op het grote scherm te zien. De keuze voor een streamingdienst zal door velen als enorm teleurstellend en verkeerd ingeschat worden. Hoewel er in de VS nog problemen zijn met de heropening van theaters, ligt de situatie in Engeland anders.

Bob Chapek, CEO van Disney, gaf eerder aan dat de verhuizing een eenmalige actie is, maar de onderlinge relaties zullen nog wel even gespannen en turbulent blijven. Clapp: "Ze willen alles voor zichzelf en nemen alle inkomsten. Ze lijken niet geïnteresseerd in samenwerking. We hebben elkaar nodig. Het zou een partnerschap moeten zijn".

21 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

HarryHole

Avatar

Dit lijkt mij een perfecte gelegenheid om al die grote Amerikaanse studio's failliet te laten gaan. De Britten maken zelf veel originelere films dan die gerecyclede, preutse troep uit dat derdewereldland. Maar ja, de Britse (en Europese) film is niet cool genoeg, niet duur genoeg, niet mind-numbing genoeg. Laten we nu eens breken met die blockbusters van studiobazen die op winst uit zijn en de films bekijken van makers die een passie voor hun project hebben. Nu kan het.

Ang3l

Avatar

Ik vind t ook een dikke vette fuck you naar hun klanten. 30,- voor een stream, my ass.

Robbepost

Avatar

Dit is ook echt een egoïstische actie van Disney al kan ik me niet voorstellen dat het rendabeler is.
Zoveel mensen zullen toch geen 30 dollar voor (het weinig originele) Mulan betalen?

Master Of Films

Avatar

Geen fan van John Campea, maar hij zat met Robert Meyer Burnett (wel een toffe peer) te praten over Mulan -> D+. Ze beweren dat Disney wel om de tafel heeft gezeten met de National Association of Theatre Owners. Maar in die toko bevinden zich alleen United States bioscoop ketens, ongeacht of ze ook in het buitenland opereren.

Als voorbeeld. Odeon Cinemas UK behoort dus ook bij de Amerikaanse AMC bioscoopketens. Het is uiteraard wel buiten om de UK Cinema Association gegaan. Kortom. Voor Disney was het America first, the rest can f**k off except China off course.

RoberPaulsen

Avatar

Disney heeft miljardenverlies geleden door de Corona, ik denk dat ze dit zo proberen terug te verdienen?
Die bioscoopzalen mogen ook maar voor de helft of minder gevuld worden

Terranova

Avatar

30 dollar is gewoon een prima prijs voor een bioscoopfilm om te huren. Want je betaald maar 1x, als je alleen al met z'n 2en naar de film gaat ben je al 30+ dollar(in amerika zijn de prijzen nog hoger dan bij ons) voor de film kwijt. Dus ja voor iemand die de film alleen op z'n tv kijkt is het duurder, maar voor iemand met kinderen is het juist een stuk goedkoper dan in de bios. Je zou zelfs de film met 100 man kunnen kijken(niet zo handig met corona nu) maar dan is het juist heeeeeeeel goedkoop.

Janushhw

Avatar

Dit wordt een toekomst beeld. En laat dure studios gewoon samenwerken met disney en netflix bijv.

Ja wat wil je. Overal draaien de bioscopen op 20% en of mulan uitkwam ofniet zou die keihard floppen. Chinese bios zijn ook nog dicht dacht ik. En daar had deze film moeten cashen.

Bios blijft echt wel bestaan maar miss in n ander verdien model.

Thuis is altijd anders. Maar toch door zon pandemie laat t zien hoe t ook kan ipv het niet kunnen.


30 euro voor n bios film die je daarna alle tijden kijken kan.

Bioskaartje 13 euro eten en drinken zit je ook al gauw op een tientje (reken nu per 1 persoon)

Nou die 7 euro gaan we keihard km klagen. Jonge jonge

Master Of Films

Avatar

Janushhw "Bioskaartje 13 euro eten en drinken zit je ook al gauw op een tientje (reken nu per 1 persoon)"
En evt parkeerkosten of OV kosten. Eigenlijk komt het er op neer dat de 30 dollar voor een gezin (zeg twee volwassen met 1 kind) wel voordeliger kan zijn.

kidcassidy

Avatar

Ieder zijn eigen situatie. Wij met z'n tweeën spenderen zeker geen 30 dollar voor 1 film. 8 euro per kaartje en een glas drinken en 1 zak M&Ms , dus misschien 22 euro. Echte hebben wij normaal een abonnement en is die 30 dollar helemaal veel als je alleen die film gaat kijken.

Arnold_FF7

Avatar

Ze moeten zich niet druk maken. Denken ze nou echt dat velen vor 1 film 30 euro gaan neerleggen om te zien?

Last Disney dit maar doen, en wanneer het niet werkt hebben ze een betere positie om te onderhandelen

milo007

Avatar

De originele Mulan bracht niet bijster veel op ca 300milj,dus kansen van deze om terugverdienend te zijn in tijden van corona acht ik heel laag.
Maar toch ben ik gn fan dat Disney deze voor 30 op hun streaming zet want als je echt goedkoop wil zijn kijk je de originele Mulan.

Nu ja Disney is zo'n veel te woke bedrijfje. Dat soort studio dat rol 1 voor een zwarte man is en rol 2 voor een Aziatische vrouw. Ze creëren miss wel diversiteit hierdoor maar tevens ook is het erg discriminerend want een Aziatische man kan niet voor rol 1 auditie doen en daarbij vraag ik me af wat een rol nou precies zwart of blank maakt. In al hun gelijkheid zijn ze dus uiterst ongelijk.

Robbepost

Avatar

Janushhw,

Is bij jou thuis een film kijken dezelfde ervaring als in een bioscoop?

Fluffer

Avatar

Ik zou de film toch niet bekeken hebben in de bioscoop en op Disney plus ook niet , dit laat mij dus onverschillig .
Maar als andere studio’s dit ook beginnen doen aan die prijzen dan word filmkijken een dure ervaring .
Ook als je met 2 personen of meer kijktvind ik dit duur , een tv toestel is geen bioscoop .
En je kan je niet op iedere streamingdienst abboneren .

Terranova

Avatar

@kidcassidy, 8 euro voor een kaartje? Dan is het een klein bioscoopje denk ik. Bij Pathe ben je ondertussen voor zo'n film al 15 euro kwijt.

Decepticon

Avatar

@Terranova
Kinepolis heeft een 5 sterrenticket voor €44 en en 10 sterrenticket €85, dat was eerst zelfs €75. Zo'n kortingskaart is een jaar geweldig. Dus bij de grote Kinepolis franchise kun je voor €8,50 naar de film!! Is uiteraard zonder toelages.

Pathé en Vue hebben hun unlimited abonnements kaarten, wat nog voordeliger is.
Vue Hoogeveen maakt het ook bont, daar kun je echt (zonder te boeken, want dat kost daar ook al geld) voor €6 naar de film! En dat is geen kleine bioscoop.
Ook zonder toelages uiteraard, maar het kan!

centr1no

Avatar

janushhw "Bios blijft echt wel bestaan maar miss in n ander verdien model."
Er is voor bioscopen geen ander (rendabel) verdienmodel.


Annaboer

Avatar

Dit is zo'n film waar ik lang op heb gewacht, de originele vind ik prachtig. Marre zo veel geld neerleggen, voor je het weet zie je hem opeens tussen staan. En dan is het alweer een paar jaar geleden dat het uit kwam. Het blijft echt niet hangen met nog zoveel andere films. Life goes on.

Annaboer

Avatar

Dit is zo'n film waar ik lang op heb gewacht, de originele vind ik prachtig. Marre zo veel geld neerleggen, voor je het weet zie je hem opeens tussen staan. En dan is het alweer een paar jaar geleden dat het uit kwam. Het blijft echt niet hangen met nog zoveel andere films. Life goes on.

Harrie69

Avatar

Ik heb eigenlijk liever de Blu-ray. Dat ze die maar meteen uitbrengen.

Goku32

Avatar

Snap ook totaal niet waarom de film niet gewoon draaid. Disney wilt toch verdienen

Ray1976

Avatar

30€ is niet alleen voor 1 film maar krijg je de rest ook dr bij ..... lees nieuwe streamingdienst abbo. En bioscopen zijn veel te duur .

NieuwsFilm

meest populair