'The Matrix': Waar ligt Zion nou eigenlijk?

'The Matrix': Waar ligt Zion nou eigenlijk?

Wat is de locatie van het laatste bastion van de mensheid?

De The Matrix-films spelen zich voor een deel af in een simulatie en voor een deel in de echte wereld. In die echte wereld hebben mensen de stad Zion gebouwd. (Althans, dat denken ze.) Maar waar ligt Zion eigenlijk?

Zion is de locatie waar de meeste actie in de echte wereld zich afspeelt. De stad is het thuis van Neo en de andere mensen die vechten tegen de machines. De locatie is echter wat onduidelijk, al geeft Screen Rant ons antwoorden.

Waar ligt Zion?
De stad Zion is het thuis van bijna 250.000 mensen, nogal veel, en voor een groot deel zijn zij bevrijd uit de Matrix. Tegelijk zijn er ook mensen die daar geboren zijn en ook niet de Matrix in kunnen. De stad ligt ondergronds, en is verbonden aan een netwerk van tunnels en grotten.

Uit The Animatrix kan je afleiden dat Machine City in het Midden-Oosten ligt. Neo reist in The Matrix Revolutions vrij snel van Zion naar Machine City aan boord van de Logos. Dat wijst erop dat de stad in elk geval niet ver van Mesopotamië ligt.

Bovendien is de naam van Zion mogelijk een hint. De term Zion wordt vaak geassocieerd met Jeruzalem, waar zich de berg Zion ook bevindt. Wellicht ligt de stad dus daar onder?

Meerdere Zions
Ook interessant is de vraag of er maar één Zion is. In The Matrix Reloaded bevestigt The Architect dat Zion bestaat om stabiliteit naar de Matrix te brengen. Een bepaalde mate van vrijheid helpt om de illusie in stand te houden, maar elke keer als de menselijke bevolking een bepaald niveau bereikt heeft, is het aan The One om de simulatie te resetten en wordt Zion verwoest. Daarna begint de cyclus opnieuw.

Onduidelijk is of Zion op dezelfde plaats opnieuw gebouwd wordt. Hoe dan ook stelt de Architect dat elke keer als de Matrix gereset wordt, er 23 mensen uitgekozen worden om Zion opnieuw op te bouwen.

Groter Zion?
Dan is er nog wat interessante speculatie. Aan het einde van The Matrix Revolutions sluiten Neo en de Deus ex Machina een verbond. Het is vrede en de mensen die uit de Matrix weg willen mogen dat. Zion mag groeien. Mogelijk zal die stad veel groter zijn in het aanstaande The Matrix 4.

NieuwsFilm

meest populair