Hoe 'The Matrix 4' Neo precies terug kan brengen

Hoe 'The Matrix 4' Neo precies terug kan brengen

Dit is nog een groot mysterie in The Matrix.

Neo keert straks terug in The Matrix 4. Dat terwijl hij met zijn eigen leven betaalde om de steeds machtigere Agent Smith te verslaan. Daarmee beëindigde hij ook meteen de oorlog tussen Zion en de Machines.

De Matrix werd na de dood van Neo gereset, maar hij keerde niet terug tot leven. Wel voorspelde The Oracle dat Neo nog terug zou komen. En ze kreeg gelijk, want Keanu Reeves keert terug om de rol nog eens te spelen. Het is nog altijd niet zeker hoe en waarom Neo terugkeert. En tegen wie hij het ditmaal op moet nemen.

Hoe keert hij terug?
De belangrijkste vraag is natuurlijk hoe Neo terug kan keren. Screen Rant heeft daar een interessante theorie over, die te maken heeft met de manier waarop de Matrix werkt. Die toont namelijk een residual self image van mensen, het beeld van iemand dat we hebben in de digitale wereld. Dat betekent dat Trinity bijvoorbeeld een badass in leer geklede vrouw kan zijn in de Matrix en in Zion een gewone vrouw.

In The Matrix Revolutions wordt Agent Smith vernietigd nadat Neo zich door hem laat absorberen. De machines laten vervolgens stroom door het lijf van Neo lopen, waarop ook Smith dood gaat. En alle klonen van Smith in de Matrix. Die wordt daarop gereset en zo keert ook The Oracle terug, die net als Neo geabsorbeerd was door Agent Smith.

Residual self image
Mogelijk bestaat het residual self image van Neo nog in de Matrix. Vreemd zou dat niet zijn: de machines zouden prima dat beeld van Neo kunnen opslaan en later weer gebruiken. Dat zou ook verklaren waarom we op setfoto's een oudere Neo in alledaagse kleding zien. Hij lijkt binnen de Matrix te bestaan en zich niet bewust van zijn belang voor de wereld.

Dat lijkt ook een logischere verklaring dan Neo die daadwerkelijk tot leven terugkeert. Dat zou wat onrealistischer zijn en misschien niet goed binnen de franchise passen. Het biedt ook ruimte, want zo hoeft er niets nieuws bedacht te worden waardoor Neo ineens teruggekeerd zou zijn.

The Matrix Online
Tegelijk is er de MMORPG The Matrix Online die als canon dient en een vervolg is op de filmtrilogie. Daarin werden stukken van de code van Neo door heel de Matrix gevonden, die weer in elkaar gezet moesten worden.

Daarnaast ontdekte Morpheus dat de machines het lichaam van Neo gehouden hadden en dat levenloze lichaam zou wellicht cruciaal kunnen zijn om Neo weer terug te brengen. Het past misschien ook binnen de allegorie van Neo als een soort Jezus Christus-achtige figuur.

NieuwsFilm

meest populair