Spanje wil grootste streamingdiensten flinke belastingen opleggen

Spanje wil grootste streamingdiensten flinke belastingen opleggen

Maar dat geld zal dan wel weer goed gebruikt worden!

I.v.m. de coronacrisis doen streamingdiensten het erg goed, terwijl veel bioscopen bang zijn dat ze nu juist definitief de deuren kunnen sluiten. Het komt ook vaker voor dat grote films zelfs meteen op streamingdiesnten verschijnen. Denk bijvoorbeeld maar aan Mulan en ook deed het gerucht de ronde dat Apple TV+ en Netflix zouden hebben gesproken met studio MGM om No Time To Die te kopen. Spanje gaat nu maatregelen treffen.

In Spanje ligt er namelijk een wetsvoorstel op tafel om de grootste streamingdiensten, zoals bijvoorbeeld Netflix, Amazon Prime, HBO en Disney+ belastingen te doen betalen. Specifiek zou elke streamingdienst (of betaalzender) die elk jaar meer dan vijftig miljoen dollar verdient vijf procent van zijn jaaromzet moeten afgeven.

Doel
Veertig procent daarvan zal dan worden geïnvesteerd in Spaanse cinema. De overige zestig procent gaat naar de Europese filmsector. Dit wetsvoorstel maakt deel uit van de Digital Spain 2025 strategie, met als doel het land aantrekkelijker te maken om films en series op te nemen.

Vinden jullie dit een goed plan en hopen jullie dat andere landen het voorbeeld van Spanje zullen volgen, of gaat het allemaal wat te ver?

NieuwsFilm

meest populair