'The Matrix 4': Waarom keren de slechte Agents nou eigenlijk terug?

'The Matrix 4': Waarom keren de slechte Agents nou eigenlijk terug?

Ze waren toch helemaal niet nodig?

The Matrix 4 doet iets interessants. In de film keren de zielloze Agents terug. Een interessante wending, want aan het einde van de oorspronkelijke filmtrilogie waren de schurken die het menselijk verzet moesten betreden, niet meer nodig.

Aan het eind van The Matrix Revolutions gingen de machines ermee akkoord om de Matrix niet langer te behandelen als een gevangenis. De Agents waren daardoor niet meer nodig, want zij deden dienst als een soort gevangenisbewaarders. Toch keert de acteur die Agent Johnson speelde terug. Dat betekent dat er mogelijk iets heel erg mis is gegaan.

Overbodig geworden
Op het moment dat een inwoner als Thomas Anderson te veel vragen begon te stellen, of in samenzweringen rond een 'Matrix' begonnen te geloven, kwamen de Agents langs om daar een einde aan te maken. Ook reageerden ze als de inwoners van Zion probeerden nieuwe rekruten binnen te hengelen.

De Agents waren vrijwel onverslaanbaar, maar dankzij de komst van Neo maakten mensen ineens een kans. Aan het eind van The Matrix Revolutions versloeg hij Agent Smith en wist hij ervoor te zorgen dat de mensheid weer 'vrij' konden zijn. Je zou denken dat de Agents daarmee niet meer nodig waren.

Waarom dan toch?
Op het internet zijn verschillende theorieën over de terugkeer van de Agents. In de franchise leidt de Merovingian bijvoorbeeld een soort leger van verouderde programma's uit vorige versies van de Matrix. In een vredige realiteit zouden ook de Agents zich bij hem gevoegd kunnen hebben.

Of wat als de Agents in de nieuwe wereld als een soort politie dienst doen, en helpen het leven van mensen makkelijker te maken? Maar dat ook Neo terugkeert, wijst erop dat er vermoedelijk meer aan de hand is.

Een nieuwe vijand
De voornaamste theorie is dat er weer een nieuwe opstaat. De kans lijkt klein dat het weer een traditionele strijd tussen mens en machine wordt. Wellicht staat er een heel andere slechterik terug, die ertoe leidt dat mensen en machines moeten samenwerken om een heel nieuwe tegenstander te verslaan.

We weten dankzij Cypher in The Matrix dat er mensen zijn die na hun 'ontwaken' heel slecht reageren op hun nieuwe realiteit. Die willen terug de Matrix in, terug naar hun droom. Wellicht dat er nu mensen zijn die juist strijden voor een terugkeer naar slavernij? Dan zouden de Agents zomaar eens kunnen samenwerken met de menselijke helden om die nieuwe vijand te verslaan.

De kille logica van de machines die de Matrix draaiende houden, maakt het immers onwaarschijnlijk dat ze zomaar af zouden wijken van hun afspraak met Neo. Dat zou ook de reden kunnen zijn waarom The One terugkeert; daar verwees het Oracle immers ook al eens naar.

NieuwsFilm

meest populair