Celebrity

Beroemde cameraman Matthew Libatique (Black Swan) riskeert vier jaar in Poolse gevangenis

Hij viel twee jaar geleden een Poolse zorgverlener aan.

door FilmTotaal om 11:40 in Celebrity
De beroemde cameraman Matthew Libatique (o.a. bekend van Black Swan, A Star Is Born en de recente Birds of Prey) kijkt tegen een celstraf aan van maar liefst vier jaar, omdat hij twee jaar geleden een Poolse zorgverlener te lijf ging.

Libatique woonde in 2018 het EnergaCamerimage-festival in Bydgoszcz, Polen bij. Daar verloor hij het bewustzijn. De hulpdiensten werden erbij gehaald, maar Libatique zou op dat moment een van de ambulanciers aangevallen hebben.

Dronken
Naar verluidt had Libatique iets te veel op. Dat geeft hij zelf ook toe, al zegt hij dat hij zich wel niets meer van het incident kan herinneren en dat hij opzettelijk gedrogeerd werd. Of hem dit zal helpen is niet zeker. In Polen worden regelmatig zorgverleners aangevallen. De Poolse minister van Justitie, Zbignieuw Ziobro, is dan ook zelf betrokken bij de zaak en is voor strengere straffen in deze en gelijkaardige zaken.

Libatique's advocaat vindt de inmenging van de Poolse overheid ongepast. Libatique is zelf bang om in een Poolse gevangenis te belanden. Zo zegt hij : ''Het lijkt erop dat ik schuldig ben tot het tegendeel is bewezen en dat vind ik eng''. Zijn proces gaat van start in februari. Hij mag wel getuigen vanuit de Verenigde Staten via een videolink.

NieuwsFilm

meest populair