Het woord 'remake' heeft soms een vieze bijsmaak voor filmliefhebbers maar niet altijd terecht

Het woord 'remake' heeft soms een vieze bijsmaak voor filmliefhebbers maar niet altijd terecht

Waarom remakes niet populair maar ook niet per definitie slecht zijn.

Er gaat geen filmjaar voorbij zonder dat er een beroep wordt gedaan op bestaand bronmateriaal uit de celluloidarchieven. Sequels, prequels, reboots en natuurlijk de remake. Vooral die laatste kan vaak voor een hoop tegenstand zorgen. "Kan men niets nieuws of origineels meer verzinnen?"... een vraagstelling die vaak naar voren komt bij de aankondiging van de nieuwste remake.

We hebben allemaal onze favoriete klassiekers en wanneer het erop lijkt dat een van deze films de remake-behandeling krijgt, zorgt dat vaak niet voor enthousiasme. De remake is echter niets nieuws. Sterker nog, sommige van onze favoriete klassiekers waren zélf remakes.

Daarbij is het woord remake ook een term die breed benut wordt. Een herverfilming van hetzelfde bronmateriaal (zoals literatuur) of bijvoorbeeld een TV-film valt immers ook in deze categorie. Soms worden deze concepten wegens eerder succes uitgemolken, wat vaker leidt tot de vergruisde remakes, omdat ze niet in de schaduw kunnen staan van het origineel. Deze remakes zijn de reden dat wij als filmliefhebbers niet warm worden van het concept.

Geslaagde remakes
Wat we echter vaker vergeten, zijn de remakes die wél slaagden. Al die keren dat een filmmaker denkt een concept uit bestaand bronmateriaal beter te kunnen verfilmen als de vorige versie. Of simpelweg dit met een andere visie te doen. Zonder dat we er bij stil staan, zijn veel oude en moderne klassiekers namelijk ook remakes. Hieronder volgt een kleine selectie door de jaren heen.

The Wizard of Oz (1939)
Invasion of the Body Snatchers (1978)
Apocalypse Now (1979)
The Thing (1982)
Scarface (1983)
The Fly (1986)
True Lies (1994)
Ocean's Eleven (2001)
Casino Royale (2006)
The Departed (2006)
True Grit (2010)
The Jungle Book (2016)

Natuurlijk is een volledige lijst van alle geslaagde remakes nog veel langer dan bovengenoemde voorbeelden. Als filmliefhebber moeten we allicht nog eens aan al deze films denken, de volgende keer dat men een remake aankondigt. Al kunnen we al die slechte remakes natuurlijk ook niet zomaar vergeten...

NieuwsFilm

meest populair