'GoodFellas' - de film vs. de realiteit

'GoodFellas' - de film vs. de realiteit

Gangster Henry Hill bracht een complete misdaadfamilie ten val.

Om het 30-jarig jubileum te vieren, leggen we GoodFellas langs de meetlat. Het is één van de beste films allertijden, maar benadert hij de realiteit?

Welke film zou jij eens langs de meetlat willen zien? Laat een berichtje achter en wie weet zie je binnenkort jouw keuze terug.

Henry Hill
Henry Hill was een crimineel die belangrijk was in de Lucchese misdaadfamilie van New York. Daar begon hij als elfjarige zijn carrière als loopjongen. Toen hij op zestienjarige leeftijd werd opgepakt, weigerde hij de vragen van de hardhandige politieagenten te beantwoorden. Dat leverde hem het respect op van misdaadbaas Paul Vario en de invloedrijke Jimmy the Gent.

Daarna ging het hard. In 1967 beging hij een opzienbarende diefstal. Tijdens de beroving pakte hij zonder geweld 420.000 dollar. Sterker nog, hij werd niet gezien en er ging niet eens een alarm af. Het leverde hem nog meer aanzien op, maar in het geheim ging hij in tegen de wensen van zijn misdaadfamilie. Hill begon zich namelijk in te laten met drugs.

In 1978 speelde Hill een tip door aan Jimmy. Tijdens de uiteindelijke diefstal werd bijna 6 miljoen dollar buitgemaakt van Lufthansa. Het was de grootste roof die ooit in Amerika had plaatsgevonden. Maar het betekende ook het keerpunt voor een hoop medeplichtigen. Wantrouwen zorgde voor vele slachtoffers.

In 1980 werd Hill opgepakt voor drugshandel. Hij besloot de familie te verraden om zijn eigen hachje te redden. Maar liefst 50 gangsters werden hierdoor veroordeeld. Hill werd ondergebracht in het getuigenbeschermingsprogramma, al lukte het hem nooit om op het rechte pad te blijven. Hij beschreef zijn criminele carrière in de bestseller Wiseguy. Henry Hill stierf een natuurlijke dood in 2012, ondanks een grote beloning voor zijn dood.

Bekijk hier het verhaal van Henry Hill:



De film
In 1990 besloot niemand minder dan Martin Scorsese het levensverhaal van Hill te verfilmen. Met zijn visie gooide hij hoge ogen. Niet voor niets vinden criminelen GoodFellas één van de meest waarheidsgetrouwe vertalingen van hun leven naar het witte doek.

Dat is met name te danken aan de getalenteerde cast. Hoofdrolspeler Ray Liotta benadert zijn rol ingetogen, wat goed bij het verhaal van de gangster past. Robert De Niro is als Jimmy the Gent uiteraard helemaal zijn element.

Maar het was vooral Joe Pesci die opviel. Hij kreeg een terechte Oscar voor zijn rol als de opvliegende Tommy. Wie kent bijvoorbeeld niet de legendarische scène waarin hij niet als 'grappig' omschreven wil worden.



Overeenkomsten
Het verhaal van Hill en zijn kompanen is grotendeels vertaald naar de film. En met een leven zoals dat van deze groep is overdrijven ook niet nodig. Hier en daar worden zaken wat geromantiseerd en is de tijdlijn wat anders, maar de basis staat als een huis.

Zelfs de zaken die aangedikt lijken voor de film, zijn voor het grootste deel echt gebeurd. Een goed voorbeeld is de moord op Billy Batts. Deze werd inderdaad in gang gezet door beledigingen richting Tommy. Batts werd zo afgetuigd dat het drietal dacht dat hij dood was, tot ze geluiden uit de kofferbak hoorden. Zelfs de tussenstop bij Tommy's moeder vond echt plaats.

Verschillen
Eén van de weinige verschillen met de realiteit is dat de achternamen van diverse personages is aangepast. Hoewel dit waarschijnlijk gedaan is om problemen te voorkomen, weet iedereen wie er aan de basis van deze personages stond.

Daarnaast zijn enkele kleine details aangepast. Zo werd Spider niet in zijn voet, maar in zijn heup geschoten. Andere zaken leken ten tijde van de film waar, maar bleken later anders verlopen te zijn. Zo wordt inmiddels aangenomen dat Tommy door John Gotti werd vermoord. Deze zou in tegenstelling tot de snelle dood in de film juist zijn tijd hebben genomen.

Geschikt voor liefhebbers?
Een gangsterfilm van Martin Scorsese met rollen voor Robert De Niro en Joe Pesci? Er zullen maar weinig filmliefhebbers zijn voor wie deze combinatie niet geschikt is. Zelfs al was deze film volledig uit de duim gezogen, dan was het nog een dikke aanrader. Maar juist omdat deze met beide benen in de realiteit staat, krijgt de prent nét dat vleugje authenticiteit die het nagenoeg perfect maakt.

NieuwsFilm

meest populair