Waarom 'Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides' bijna verboden werd in China

Waarom 'Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides' bijna verboden werd in China

De Chinese censuur heeft zo zijn eigen plannen als het op films aankomt.

Het scheelde niet veel, of Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides werd verboden in China. Maar waarom gebeurde dat bijna?

Net als de derde film in de franchise, werd ook deze vierde bijna verboden in China. Dat had bij At World's End vooral te maken met de wijze waarop China neergezet werd als een crimineel land. Voor On Stranger Tides gold een andere reden.

Bijna verboden
On Stranger Tides had in zijn geheel geen rol voor China, en ook niet voor een Chinese piraat zoals dat in At World's End wel het geval was. Toch besloot de Chinese censuur de film bijna te verbieden.

De censuur vond vooral dat de vele referenties in On Stranger Tides naar geesten, het occulte en het hiernamaals niet goed paste. Dat is niet per se iets wat ze altijd doen met films rond spoken, maar gebeurt soms omdat delen van de Chinese bevolking er behoorlijk conservatieve ideeën op na houden.

Voor On Stranger Tides gold dat men uiteindelijk besloot de film toch uit te laten brengen. Maar het publiek heeft daar zelden interesse in dit soort thema's en dat bleek ook nu weer. De film presteerde namelijk niet zoals gehoopt in China, waarmee de release ook niet direct bijdroeg aan groot succes.

NieuwsFilm

meest populair