Algemeen

Geen enkel spoor van Chloé Zhao's historische Oscarzege in China

Zo goed als niks in de pers, op televisie of op internet.

door Wouter Drummen om 13:38 in Algemeen
Regisseuse Chloé Zhao schreef gisteren geschiedenis, toen ze als eerste Chinese vrouw de Oscar voor Beste Regisseur won. Toch wordt er totaal niet gesproken over haar overwinning in China.

Zhao werd pas de tweede vrouw in 93 jaar Oscargeschiedenis die het felbegeerde gouden beeldje wist te winnen voor de regie. Voor haar wist Kathryn Bigelow dit al met The Hurt Locker te doen. Een hele eer, maar in haar eigen land krijgt Zhao geen enkele erkenning.

Waarom
Zhao, eveneens bekend van The Rider, kwam in maart onder vuur te liggen omdat ze China ooit een 'land vol leugens' noemde. Sindsdien lijkt de kans ook zeer klein dat Nomadland, (die eveneens de Oscar voor Beste Film en Beste Actrice won,) ooit een Chinese bioscooprelease zal krijgen. Deze stond gepland voor 23 april maar is sinds haar uitspraken overal verdwenen.

Na de Oscaruitreiking leverden zoekopdrachten naar Zhao op Baidu en Sogou (de voornaamste Chinese zoekmachines) alleen maar stukken over Zhao's andere awards op en slechts een handvol links naar verwijderde berichten over haar Oscarzege.

Verboden
In een van de weinige overgebleven artikels, uit de Chinese krant de Global Times, wordt Zhao's Oscar triomf dan wel een goede zaak genoemd, erg positief zijn ze niet over de regisseuse zelf. Volgens de krant moet zij zich dan ook 'volwassener' gedragen.

Verder is er zo goed als een enkel artikel te vinden waarin Zhao voorkomt. Journalisten zijn dan ook zelfs verboden door de Chinese propagandaministerie haar naam te noemen.

Op het internet is er eveneens zo goed als niks te vinden over de historische winst van de regisseuse. Op Chinese sociale media zijn berichten over Zhao verwijderd en op het Twitter-achtige platform Weibo krijgen gebruikers die naar 'Chloe Zhao wins Best Director' zoeken een foutmelding. De cultuurapp Douban laat dan weer geen zoekopdrachten naar Nomadland toe.

Andere projecten
De derde speelfilm van Zhao, van wie we later dit jaar de Marvel-film The Eternals zien, zal naar alle waarschijnlijkheid ook niet in China te zien zijn. Dit is een klap voor de studio, aangezien de superheldenfilms daar juist extreem goed scoren en vaak honderden miljoenen dollars weten op te halen.

4 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

GreenHornet

Avatar

Ik dacht vrouwen slim waren. Arme Disney

Decepticon

Avatar

Mooi joh, zo'n communistische dictatuur. Je mag blij zijn dat je daar niet woont.
Dus geen Eternals voor China, loopt Disney veel inkomsten.

Rich Art

Avatar

Toch bijzonder dat je als land voor leugenaar wordt uitgemaakt en vervolgens gaat liegen over de waarheid...

Gigan72

Avatar

Eternals zal wel in meer landen niet te zien zijn of aangepast moeten worden ivm een gay personage.

NieuwsFilm

meest populair