'Reservoir Dogs' had een grote invloed op negende Saw-film 'Spiral'

De nodige aanpassingen vanwege een suggestie van Chris Rock.

Vanaf volgende maand zal de negende Saw-film, genaamd Spiral, in Nederland te zien zijn. In een recent interview liet regisseur Darren Lynn Bousman weten dat de openingsscene van zijn film geïnspireerd werd door een cultfilm van Quentin Tarantino, namelijk Reservoir Dogs. Volgens Bousman kwam Chris Rock, die de hoofdrol voor zijn rekening neemt, met dit idee.

Bousman had voor ogen dat in het begin van de film politie-inspecteur Ezekiel 'Zeke' Banks (Rock) geïntroduceerd wordt aan de kijker wanneer hij een drugsdealer arresteert. Rock was echter geen grote fan van de opening en enkele dagen voor de opnames vroeg hij aan de regisseur voor een andere openingsfase.

Ander idee
Chris Rock had zelf een ander idee: hij kwam met het voorstel op de proppen om de oorspronkelijke opening van Spiral te vervangen door een hommage aan die van Reservoir Dogs, waarin de hoofdpersonages over de betekenis van Madonna's Like a Virgin discussiëren.

Dit zat de schrijvers van het script aan het denken. Uiteindelijk werd het op een 'akkoordje' gegooid en gingen ze voor een opening waarin ze het hebben over Forrest Gump. Zo gaat Bousman verder: ''Chris is een grote fan van Reservoir Dogs. Daags nadat we over het begin van Spiral hadden gesproken, had hij een nieuwe versie geschreven!''

Resultaat
Wat we nu zien aan het begin van de film is een gesprek tussen Banks en enkele dieven. Banks beweert dat Jenny de slechterik van Forrest Gump is, aangezien Forrest de hele film door Jenny aan het lijntje gehouden wordt. Forrest is verliefd op haar maar het is pas op het einde van haar leven dat ze besluit om met hem naar bed te gaan.

Zo gaat Bousman verder: ''Het geweldige aan Chris is dat hij heel eigenzinnig is en terloopse opmerkingen maakt over filmpersonages waarvan je denkt: 'F*ck, hij heeft gelijk. Jenny is een slechterik!'''

Invloed
Rock heeft dan ook een belangrijke rol gespeeld in het 'verfijnen' van het script. Dankzij hem werd ook een echte detective ingehuurd als (een soort van) adviseur.

''Een moordrechercheur kwam langs op de set om advies te geven'' gaat Bousman verder. ''Hij zei meteen: "Jullie spreken echt veel te fatsoenlijk Engels! Zo spreekt niemand op het politiebureau!" Dus nadat onze scenes onder handen waren genomen door Rock, zorgde de detective eveneens nog eens voor een beter script''.

NieuwsFilm

meest populair