Waarom er nog steeds geen trailer is voor 'Spider-Man: No Way Home'

Waarom er nog steeds geen trailer is voor 'Spider-Man: No Way Home'

Houdt de coronapandemie Sony en Marvel tegen?

Sony en Marvel hebben nog altijd geen trailer getoond van Spider-Man: No Way Home en volgens de bekende primeurtjesjager Daniel Richtman hoeven we die deze week ook niet te verwachten. Waarom duurt het zolang voordat fans de eerste beelden van deze superheldenfilm te zien krijgen?

Bekijk de afbeelding
Met nog zo'n vijf maanden tot de première, blijft het opvallend stil rondom Spider-Man: No Way Home, een co-productie van Sony Pictures en Marvel Studios. Ook deze maand lijkt de trailer waar fans zo naar smachten niet uit te komen.

Dat heeft vermoedelijk vooral te maken met de onzekerheden rondom de coronapandemie. Zo is het niet uitgesloten dat nieuwe maatregelen nodig zijn in de wintermaanden en dus of de bioscopen in december überhaupt (volledig) open zijn. Verklaart dit waarom Sony en Marvel nog even wachten met het vrijgeven van de eerste trailer?

Eventfilm
Spider-Man: No Way Home moet een echte eventfilm worden; een populaire blockbuster die veel enorm omzet moet generen. Sony zal vast hopen op een omzet die de box office-opbrengsten van Homecoming (880 miljoen) en Far From Home (1.1 miljard) overstijgt.

Een blik op de huidige box office-cijfers is wat dat betreft niet heel geruststellend. Marvels Black Widow heeft het moeilijk aan de box office (al verdient de studio ook het nodige met deze film via de verkoop van VIP-toegang op streamingdienst Disney+).

In het geval van No Way Home moet Sony ook een deel van de box office-opbrengsten afstaan aan Marvel, die de creatieve productie verzorgt.

Hype
Een eventfilm vraagt om een releasestrategie waarin zoveel mogelijk hype wordt opgebouwd binnen een niet al te lange periode. Het opbouwen van zo'n momentum is in extremere vorm terug te zien in het promotiemodel van de grote streamingdiensten.

Zo is het bij Netflix gebruikelijk dat een trailer pas enkele weken - of zelfs dagen - voor de daadwerkelijke release verschijnt. Deze strategie lijkt voor een traditionele bioscoopfilm misschien niet de meest logische, maar in tijden waarin studio's van alles uitproberen om publiek te lokken en veranderingen in de industrie in een stroomversnelling zijn geraakt, zou deze aanpak ook weer niet helemaal ondenkbaar zijn.

Mogelijk uitgesteld?
Het is mogelijk dat Sony en Marvel op dit moment nog geen concrete releasedatum durven te communiceren in de eerste trailer, want als de release door nieuwe maatregelen moet worden uitgesteld, heeft dat ook gevolgen voor de buzz rondom de prent. Dat speelt wellicht ook mee bij de huidige prestaties van Black Widow.

De vermoedelijke terugkeer van bekende gezichten uit de eerdere twee filmreeksen, waaronder Peter Parker-vertolkers Tobey Maguire en Andrew Garfield, maakt dat op internet ieder geval al volop wordt gepraat over de film. Er is duidelijk veel interesse, die zich moet vertalen in (een hoop) geld.

Spider-Man: No Way Home zal ongetwijfeld vele bioscoopstoelen vullen. De grote vraag is alleen wanneer en hoe.

NieuwsFilm

meest populair