Fantheorie: Is Neo de grote slechterik van 'The Matrix 4'?

Fantheorie: Is Neo de grote slechterik van 'The Matrix 4'?

Dat zou pas interessant zijn.

Neo is terug in The Matrix 4. In welke hoedanigheid het personage van acteur Keanu Reeves terugkeert is niet bekend. Wat nou als hij nu een schurk is, in plaats van de uitverkorene die voorbestemd is om de mensheid te redden?

In deze nieuwe film van regisseur Lana Wachowski keert Keanu Reeves terug als Neo. Naast hem is ook weer Carrie-Anne Moss te zien als zijn geliefde Trinity. Maar beiden overleefden de finale van The Matrix Revolutions niet. Dus hoe keert het tweetal dan terug?

Nieuwe regels
Aan het einde van The Matrix Revolutions sluit Neo een deal met de machines. Hij verslaat Agent Smith en in ruil daarvoor mogen mensen zich laten loskoppelen uit de Matrix. Hoe dat werkt is niet zeker.

Ook is onduidelijk over een nieuwe versie van Neo zal zijn, die in de oorspronkelijke trilogie nodig was om balans te bewaren en te zorgen dat de Matrix stabiel zou blijven. Nu mensen vrij zijn om uit de Matrix te stappen, is de One dan nog wel nodig?

Neo's lichaam
Na afronding van de eerste The Matrix-trilogie werd het verhaal voortgezet in de game The Matrix Online. Die werd gepresenteerd als onderdeel van het canon van de franchise. Er werd in de game gehint naar een potentieel duistere toekomst voor Neo.

Morpheus vecht in de game om het lichaam van Neo terug te krijgen. Uiteindelijk blijkt die strijd fataal, wat laat zien dat het terughalen van het lichaam van Neo om meer draaide dan alleen het ontzielde lichaam van een vriend terug te halen. Waarom wilden de machines hem houden?

Hierop voortbouwen
The Matrix 4 zou kunnen voortbouwen op deze ideeën. Neo's fysieke lichaam werd door de machines weggedragen in de allerlaatste film. Wat met zijn lichaam gebeurde is niet bekend.

Er zouden twee redenen kunnen zijn. Allereerst transcenderen de krachten van Neo de Matrix en bloeden ze aan het einde van de films door in de echte wereld. Het lijk is daarmee waardevol. Bovendien zouden de machines door de onvermijdelijke exodus uit de Matrix, niet zomaar een nieuwe One kunnen kiezen om de code van Neo te dragen. Wellicht dat ze gedwongen zijn om Neo te recyclen?

Boze Architect
In de laatste minuten van The Matrix Revolutions wordt snel duidelijk dat The Architect het maar niets vindt dat hij mensen vrij moet laten. Zijn scheppers hebben wellicht hetzelfde gevoel. Maar machines liegen niet, dat zou heel menselijk zijn.

Aangezien Neo technisch gezien een schepping van de machines is, zouden zij hem kunnen misbruiken om de mensheid van binnen aan te vallen. Duidelijk is volgens de Architect dat zijn soort de vrede niet zal verbreken. Maar iemand anders daartoe dwingen is natuurlijk niet direct hetzelfde als een verdrag verbreken. Hoeveel van de programmatuur van de One moet je veranderen om Neo tegen zijn eigen mensen te keren?

Makkelijk te doen?
In de oorspronkelijke trilogie zijn de 'blue pills' in de meerderheid: mensen die in de Matrix leven en onwetend hierover zijn. De 'red pills' zijn bevrijd, zoals Morpheus en Trinity en ook Neo. Neo was vooral nodig om de 'red pills' te helpen, maar wat nou als de bevrijde mensen in de meerderheid raken en zijn functie daardoor verandert?

Neo zou op die manier uiteindelijk kunnen functioneren als een manier om de 'blue pills' te helpen die terug de Matrix in willen. Het zou een interessante en behoorlijk opvallende plotwijziging zijn.

NieuwsFilm

meest populair