Algemeen

Gerucht: Ook Emma Stone overweegt na Scarlett Johansson Disney aan te klagen voor contractbreuk 'Cruella'

Het rommelt duidelijk achter de schermen.

door FilmTotaal om 11:04 in Algemeen
Emma Stone zou, in navolging van Scarlett Johansson, overwegen om Disney voor de rechter te dagen voor het mislopen van inkomsten door de streamingrelease van Cruella. Dat schrijft Matt Belloni, voorheen werkzaam voor The Hollywood Reporter, in zijn nieuwsbrief.

Donderdag werd bekend dat Scarlett Johansson een rechtszaak begint tegen Disney omdat de studio haar contract voor de Marvel-film Black Widow niet zou hebben gerespecteerd.

De actrice had namelijk een zogenaamde backend deal gesloten, waarmee ze bovenop haar salaris een bepaald percentage van de bioscooprecette moet krijgen, maar doordat superheldenfilm ook gelijktijdig op Disney+ verscheen, valt deze nu stukken lager uit.

Disney liet in een reactie weten deze stap van Johansson te betreuren en leek zich van geen kwaad bewust. Het huis van de muis wijst in zijn reactie onder meer op de lastige omstandigheden gezien corona.

Maar toch is Johansson mogelijk niet de enige filmster die de studio beticht van contractbreuk. Ook Emma Stone, de grote ster van Cruella, zou een gang naar de rechter overwegen omdat zij inkomsten is misgelopen door de hybride releasestrategie die Disney voor een aantal titels hanteert.

"Emma Stone schijnt de mogelijkheden daarvoor momenteel aan het afwegen zijn", schrijft Belloni, die verder opmerkt dat "Disney erg moeilijk doet over het regelen van dit soort zaken".

Johansson meldt ook in de door haar ingediende rechtbankpapieren dat ze meermaals contact heeft proberen te zoeken met Disney om een nieuw contract uit te onderhandelen, maar dat daar niet op in werd gegaan.

Hoewel het dus nog even afwachten is of dit gerucht klopt, lijkt het wel te rommelen achter de schermen in Hollywood. De opmars van streaming biedt nieuwe juridische uitdagingen met zich mee, en het is dus nog maar de vraag in hoeverre de grote studio's bereid zijn om daar netjes mee om te gaan.

11 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

GreenHornet

Avatar

Dit Kan wel eens het einde betekenen van Hoge Budget films.

Gigan72

Avatar

Het uitbrengen van films gaat anders worden.
Dus gaan filmsterren minder geld verdienen aan een film.
Dit moeten ze gaan accepteren of ander werk zoeken.
Verder vind ik dat ze niet zo moeten zeuren ze zijn al stinkend rijk.

RobzZ01

Avatar

@Gigan72

Afspraak is afspraak. Of het nou om veel of weinig geld gaat. Als jij een afspraak maakt voor €70 miljoen en ze geven je €30 miljoen, zeg jij dan ook: ach, Disney hou dat geld maar! Ik ben toch al rijk!

T principe is t zelfde of het nou om veel of weinig geld gaat.

RogueWon

Avatar

Ik denk dat het wel fair is als ScarJo ook een deel van de Disney+ inkomsten krijgt, of het nou bioscoop of streamen is, zij heeft aan de film gewerkt. De film Black Widow is echter een stuk stront.

centr1no

Avatar

@ RobzZ01
Maar de afspraak is niet zo zwart/wit.
De afspraak is een basisbedrag met daarbovenop een percentage van de winst.
Er is dan automatisch een verwachting van de opbrengst onder normale omstandigheden.
De omstandigheden zijn echter nu niet normaal door de pandemie die nog steeds heerst en dat is iets waar niemand controle over heeft.
Waar echter wel over gediscussieerd kan worden is of het simultaan uitbrengen op D+ er voor heeft gezorgd dat de winst lager uit valt dan anders het geval was geweest.

RobzZ01

Avatar

@centr1no

Nee dat is me duidelijk. Ik deed het meer om een situatie te schetsen dat celebs niet meer over geld zouden mogen onderhandelen/ klagen omdat ze nou eenmaal rijk zijn. Ongeacht het bedrag dat je verdiend dien je gewoon netjes volgens de regels behandeld te worden en je compensatie te krijgen.

Grace Randolph heeft het prima uitgelegd welke factoren er precies allemaal spelen:

https://youtu.be/kjFqekHA-5Y

centr1no

Avatar

@ RobzZ01
Heb even 2 minuten naar die video gekeken en dat was genoeg om te zien dat die Grace Randolph in ieder geval goed heeft uitgezocht waar ze precies over praat in plaats van net als de rest van de schapen dezelfde paar opmerkingen te blaten.
Mooi ook dat ze het voorbeeld van WB aan haalt.

Ik ben het uiteraard eens met je stelling.
Zoals ik ook al ooit eerder heb aangegeven is er een totaal verkeerd beeld van het vermogen van filmsterren e.d. en het plaatsen van die berichten over hoeveel geld sommige van die lui wel niet hebben/waard zijn helpt daar totaal niet in.

rep_robert

Avatar

@centr1no

En we moeten hierbij ook niet vergeten dat Disney de streamingrelease vanwege Corona doet. De bioscopen omzeilen betekent 100% van de Disney+ omzet naar Disney zelf gaat. Zo'n 60 miljoen in de eerste week op Disney+ staat eigenlijk gelijk aan 90 a120 miljoen in de bioscopen. Echter weigert Disney ook de 50% regeling van de opbrengst naar de bioscopen. Dus de bioscopen krijgen ook minder van de opbrengst.
En nu hangen zij de good guys uit door te doen alsof ze zo'n Disney+ release voor de mensen doen. Terecht dat ze aangeklaagd worden.

Artificialis

Avatar

Wat een hilarische situatie. Geef je deze bimbo's de kans om in hun eigen films te gloreren, krijg je er rechtszaken voor terug! Misschien moeten de casts van Ocean's 8, Ghostbusters, Charlie's Angels en Birds of Prey ook maar een rechtszaak gaan aanspannen? Typisch vrouwen, het ligt aan iedereen, behalve aan henzelf.

RobzZ01

Avatar

@Artificialis

Waar heb je het in godsnaam over? Wat een non-argument.

centr1no

Avatar

@ rep_robert
Ik heb van Disneu nergens een statement gezien dat ze het doen om Corona, maar ze gebruiken Corona wel in hun tegenargument. Terwijl ze zelf duizenden mensen hebben ontslagen door Corona. Ze gebruiken het hoe het het best uit komt.
Het beroerde voor Disney is ook dat het simultaan releasen van Black Widow op D+ een 'voorspelbare' stijging van de aandelenkoers inhield en dat is belangenverstrengeling.

NieuwsFilm

meest populair