Amerikaanse sterren 'skippen' massaal Independence Day

Amerikaanse sterren 'skippen' massaal Independence Day

Heisa op Instagram en andere social media kanalen nu bekendheden als Dakota Johnson, Jada Pinkett-Smith, Lizzo, Kim Kardashian en Pink de verscherpte regels rond abortus in de Verenigde Staten veroordelen

Heisa op Instagram en andere social media kanalen nu bekendheden als Dakota Johnson, Jada Pinkett-Smith, Lizzo, Kim Kardashian en Pink de verscherpte regels rond abortus in de Verenigde Staten veroordelen.

Actrice Dakota Johnson zegt kort na de aanscherping van de regels op haar Instagram: "Welke nieuwe hel is dit?"

Zangeres Pink meldt op haar Instagram: "Het hooggerechtshof heeft ons het basisrecht om te beslissen over ons eigen lichaam en toekomst afgenomen."

Onafhankelijkheidsdag
Wat is er gebeurd? De dag van de onafhankelijkheid in de Verenigde Staten wordt altijd omgeven met vrolijkheid en festiviteiten. Vrijheid wordt massaal gevierd op de 4th of July. Iedereen is vrij op Independence Day en zoekt elkaar op om elkaar het beste te wensen.

Maar nu het hooggerechtshof vlak voor de feestelijkheden besloot rechten rond zwangerschappen terug te dringen, komen veel mensen in opstand. Niet alleen zijn verschillende medische handelingen - die vrouwen kunnen redden - nou strafbaar, maar wordt grondwettelijk gezien de kwaliteit van gezondheidszorg verminderd en de inspraak op het eigen lijf weggenomen.

Gevolgen uitspraak
De uitspraak van het hooggerechtshof heeft dus impact op de rechten van de vrouw. Veel bekende mensen gebruiken nu hun platform in kranten en social media om anderen daarop te wijzen. Anderen demonstreren mee in de straten.

Zo geeft Jada Pinkett-Smith uit onder meer The Matrix een feitelijk lijstje weer op haar Instagram:



Dakota Johnson is, mede door de bewustwording rond haar films Fifty Shades of Grey, betrokken bij vrouwelijke zaken om jonge meisjes en vrouwen bewust te maken van hun rechten. Zo was zij laatst te zien bij CNN en postte zij op Instagram:



Jessica Chastain is net als haar personage in Dark Phoenix heel duidelijk. Zij postte een foto van haar met twee middelvingers omhoog.

"Vrolijke onafhankelijkheidsdag van mij met mijn reproductierechten," meldt zij met onafhankelijkheid tussen aanhalingstekens.



Mee op Twitter
Zangeres Pink heeft net als Dakota Johnson veel volgers op Insta. Beiden geven meteen tips en hulplijnen voor de toekomst. Ook beroemdheden als Lizzo, Kim Kardashian en Kris Jenner vertellen duidelijk hun standpunt. Verder spreken op Twitter ook Zooey Deschanel en Katy Perry zich uit.

Meer informatie over de demonstraties en posts op social media vind jij in het artikel van BuzzFeed News hier

NieuwsFilm

meest populair