Marvel bevestigt geen solofilms over Namor te kunnen maken vanwege rechtenkwestie

Universal Pictures bezit officieel de filmrechten over de populaire anti-held en dat zorgt voor een aantal pijnpunten.

Jeffrey Kouters 26 november 2022 14:32 in Algemeen
Fans die hopen dat Namor na zijn introductie in Black Panther: Wakanda Forever een eigen film krijgt, komen van een koude kermis thuis. Volgens Marvel-producent Nate Moore bezit de superheldenstudio niet alle rechten over de populaire anti-held.

Hoewel Marvel vrijwel van alle personages uit de stripboeken de filmrechten bezit, zijn er een aantal duidelijke uitzonderingen. Zo bezit Sony de filmrechten van Spider-Man. De rechten van Namor zijn in handen van Universal Pictures. Dat geldt ook voor die van de Hulk.

Het gevolg is dat Hulk en Namor wel in films over of met andere Marvel-helden mogen verschijnen, maar niet centraal mogen staan in een eigen film. Alleen Universal Pictures mag dus een solofilm over Namor in de bioscopen uitbrengen.

Officieel heeft Marvel Namor "geleend" van Universal, zo bevestigt Moore in een interview met The Wrap.

Uitdagingen
Voor Wakanda Forever waren er ook nog een aantal andere uitdagingen wat betreft Namor. "We moesten vooral voor de marketingcampagne rekening houden met hoe we Namor gebruikten", vertelt de producent.

Zo mag Namor - in Wakanda Forever vertolkt door de Mexicaanse acteur Tenoch Huerta (The Forever Purge) - door de Universal-deal niet alleen op promotiemateriaal verschijnen tenzij het onderdeel uitmaakt van een reeks (bijvoorbeeld een serie posters van individuele personages).

Hoe Namor in de film werd afgebeeld, vormde geen obstakel. Volgens Moore vormden de stripboeken weliswaar een inspiratie, maar werd onder de creatieve supervisie van regisseur Ryan Coogler een nieuwe invulling gegeven aan de waterheld en diens achtergrondverhaal.NieuwsFilm