Regisseur 'Indiana Jones 5' weigerde om The Volume te gebruiken

Regisseur 'Indiana Jones 5' weigerde om The Volume te gebruiken

De regisseur heeft een specifieke creatieve visie

De laatste tijd passeren er steeds meer beelden en nieuwtjes de revue omtrent de titelloze Indiana Jones 5-film. In een recent gepubliceerd artikel van Empire Magazine duikt men in de keuze om zo veel mogelijk praktische visual effects te gebruiken.

De nieuwe film, waarin Harrison Ford voor het laatst in de huid kruipt van de avontuurlijke archeoloog Indiana Jones, heeft voor het eerst niet regisseur Steven Spielberg aan het roer.

CGI
Nadat Spielberg had besloten liever een producent-rol te krijgen bij de nieuwe productie, werd het stokje overgedragen aan regisseur James Mangold (Walk the Line, Ford v Ferrari). Laatstgenoemde had een specifieke wens, oftewel zo veel mogelijk op locatie filmen.

Het is geen geheim dat veel producties VFX (visual effects) gebruiken om logistieke uitdagingen op te lossen. Het zogeheten 'greenscreen' is haast niet weg te denken op de filmset.

Het is in de afgelopen jaren in Hollywood echter steeds gebruikelijker geworden om gigantische LED-installaties als achtergrond te gebruiken, dit geeft een fotorealistische weergave van de achtergrond en scheelt veel werk in post-productie. Deze techniek, ontwikkeld door Lucasfilm, wordt ook wel 'The Volume' genoemd.

Deze techniek werd al toegepast bij de Disney+ serie The Mandalorian en de film The Lion King. Toch wilde James Mangold geen gebruik maken van deze techniek voor de nieuwe avonturenfilm.



Ouderwetse aanpak
Volgens Mangold dient het nieuwe hoofdstuk in de Indiana Jones-franchise gedraaid te worden zoals de vroegere films. In de jaren 80 waren visual effects nog niet op het niveau als dat ze nu zijn, de films van toentertijd moesten dus zo veel mogelijk gebruik maken van praktische visual effects.

Het overtollig gebruik van CGI was overigens één van de grootste kritiekpunten op het geflopte Indiana Jones and The Kingdom of The Crystal Skull. De regisseur kiest dus voor een ouderwetse aanpak om meer in lijn te zijn met de eerdere films.

Jonge Harrison Ford
Toch ontkomt de nieuwe Indiana Jones-film er niet aan om CGI te gebruiken. Eerder werd al bekend gemaakt dat er in de nieuwe film een jonge versie van Harrison Ford te zien is. Hierbij is de dezelfde techniek toegepast als in The Irishman van Martin Scorsese. Volgens de regisseur betreft dit eerder een noodzaak dan een creatieve beslissing.

Indiana Jones 5 is vanaf 28 juli 2023 in de bioscopen te zien.

NieuwsFilm

meest populair