Zo is de beste actiescène uit 'The Batman' gemaakt: 25 meter door de lucht!

Zo is de beste actiescène uit 'The Batman' gemaakt: 25 meter door de lucht!

Het komt echter niet zonder schade

Eerder dit jaar maakte regisseur Matt Reeves grote indruk met The Batman. Naast de prachtige cinematografie en het ijzersterke acteerwerk van onder andere Paul Dano en Colin Farrell werden de actiescènes ook geprezen. In een interview vertelt de VFX-Supervisor over hoe ze de Batmobile hebben laten 'vliegen'.

In The Batman kruipt Robert Pattinson in de huid van de gemaskerde superheld en neemt hij het op tegen de enigmatische schurk The Riddler (Paul Dano) en maffiabaas Penguin (Colin Farell). Laatst genoemde zit in een veelgeprezen achtervolging-scène waarbij de 'Batmobile' nogal gekke stunts uithaalt.

Vliegende Auto
VFX-Supervisor Dan Lemmon geeft aan dat voor het grootste gedeelte van de scène zo min mogelijk gebruik is gemaakt van CGI en dat ze de 'Batmobile' maar liefst 25(!) meter door de lucht hebben laten vliegen.

Het gebruik van praktische VFX (ook wel in-camera effects genoemd) is zeker niet een nieuw begrip in Hollywood, dit was meer dan normaal voordat CGI überhaupt zich in het filmlandschap vestigde.

Toch is de keuze om een auto zo hoog te laten vliegen een opmerkelijke keuze die niet zonder risico's kwam.

"Het waren auto's met vierwielaandrijving en Formule 1-achtige remmen, die per wiel gebruikt konden worden", aldus Lemmon

"We hebben de auto zo licht mogelijk gemaakt, dit zorgde ervoor dat de auto bijna 4 meter hoog kon springen en maar liefst 25 meter lang in de lucht kon blijven, voordat hij weer terug op grond landde", vervolgt de VFX-Supervisor.



Cinematografie
Het is gebruikelijk dat camera's en bijbehorende lenzen sneuvelen bij soortgelijke opnames, toch had cinematograaf Greig Fraser een manier gevonden om de filmstudio soortgelijke schade en bijbehorende kosten te besparen.

Om niet de nieuwste cameratechnologie op de auto's te plaatsen die vervolgens zouden crashen, zijn er oude camera's gebruikt gepaard met oude fotografie-lenzen uit de Sovjet-Unie. Een dergelijke set-up permitteerde de makers om de filmcamera's direct op de auto's te plaatsen, dit resulteerde in authentiekere shots.

The Batman valt momenteel hier te streamen op HBO Max.



NieuwsFilm

meest populair