Jarhead (2005)

Every man fights his own way.

Reviews (5)

Tarkus

Avatar

Opnieuw bekeken en heb niets toe te voegen aan mijn eerdere commentaar.
Prachtige film over de eerste Golfoorlog.

Commentaar 2006:
Zeer goede film, over de eerste Golfoorlog.
Veel actie zie je niet in deze film, het is meer een psychologisch verhaal over wat de mariniers moeten doorstaan terwijl ze op actie zitten te wachten.
Verveling alom, en daardoor slaan de stoppen al eens door...
Zeer goede vertolkingen van Jake Gyllenhaal, Jamie Foxx en de andere 'mariniers'.
Wanneer de oorlog ten einde is, die voor deze mannen 4 dagen heeft geduurd, terwijl ze maanden zijn weg geweest, roepen ze uit dat ze het 'rotland' verlaten om er nooit meer weer te keren... de geschiedenis is inmiddels wel anders uitgedraaid.
Prachtig ook is de soundtrack op deze film.
Kortom, prima film die over de verveling van de soldaten gaat, maar zeker niet vervelend is om te bekijken.

Shryce

Avatar

@ Banned
Please... de film heeft de emotionele diepgang van een velletje wc-papier.
Het is een buddy film die sympathie vraagt voor een groep simpele 'jarheads' die gewoon niet aan bod komen in de oorlogsvoering, omdat Amerika eerst alles bombardeert en dan pas boots on the ground zet (en dat laatste doen ze liefst steeds minder). Geen enkele kritische vraag/thema wordt aangeraakt.
Alleen omdat ik een andere mening heb dan jij wil niet zeggen dat ik 'm niet begrepen heb. Ik vind 'm gewoon te simpel voor woorden en te zwaar leunen op sterke films in het genre (bijv. full metal jacket, good morning vietnam) waar het heftig filmelementen & muziek uit kopieert.
D'r zitten wel mooie filmische scenes in, maar daar houden de merites op.

Shryce

Avatar

Zwaar irritante buddy oorlogsfilm, of eigenlijk meer oorlogspropaganda film.
De film gaat er eigenlijk over hoe zeer je medelijden moet hebben met een groepje snipers die aan alle kanten door technische innovaties en overkill tactics zijn ingehaald en daardoor niet meer mee kunnen doden. Da's 't hele verhaal in a nutshell. Oh ja, d'r worden wel heftig scenes gekopieerd uit allerlei wel epische oorlogsfilms.
Het is een echte Call of Duty fire and forget movie zonder enige hersenactiviteit.

Het spijt me maar ik kon echt geen medelijden opbrengen omdat de hoofdpersoon niet genoeg kon doden.

lordhumangus

Avatar

Ik vond het een goede film, maar met weinig actie daarintegen wordt wel een beeld geschetst tussen een dunne lijn van realiteit en waanzin. De film is gemaakt aan de hand van een boek en misschien daarom spettert er geen actie a la rambo.

Weet iemand of de film "platoon" ook aan de hand van een echte personage is gebaseerd of een fictieve personage ?, omdat deze film wel veel actie bevatte.

RedDevil085

Avatar

Ik heb deze film een paar weken geleden gezien en vond hem "mwah". In eerste instantie had ik er een best goed gevoel over... Dat trainingskamp & daarna de daadwerkelijke oorlog gaf me een beetje het "Full Metal Jacket"-gevoel en dat is natuurlijk een bijzonder prettig gevoel... Het was ook geen echte propaganda film, wat je met dit onderwerp eigenlijk wel zou verwachten.

Jarhead is de bijnaam voor US marines vanwege hun kaalgeschoren koppies en daar gaat deze film ook over. Niet echt over de oorlog, de politiek en al helemaal niet over actie want tot in de laatste minuut word er volgens mij (muv training) geen kogel verschoten.

Ja, de locaties waren wel mooi en ik moet zeggen dat ik behoorlijk onder de indruk was van de acteerprestaties, maar gek genoeg vond ik het behalve de tagline geen film die me erg lang bij zal blijven.

Als je een film wilt zien over de training van mariniers en hoe ze zich kapot verveelden in de woestijn dan is dit de film voor jou. Als je op zoek bent naar actie, zou ik hard verder zoeken!