The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007)

Beyond the myth lies America's greatest betrayal.

Hoe is het om te weten dat je een icoon bent? Om tijdens je leven nog tot mythisch figuur te worden verheven? Het gebeurde Bonnie en Clyde, Billy the Kid en ook Jesse James, de “Robin Hood van het Wilde Westen”.
play

7,2 details

  • 160 Min
  • Biografie
  • Misdaad
  • Drama
  • Historisch
  • Western
  • Verenigde Staten
  • Canada
  • Verenigd Koninkrijk
160 Min Verenigde Staten

Rond 1870 was de crimineel Jesse James (Brad Pitt) de meest beroemde outlaw van Amerika. Zijn berovingen en moorden ten spijt, werd hij door velen gezien als een Robin Hood, een charismatische rebel die zijn eigen regels erop nahield. Een van zijn grootste bewonderaars was Robert Ford (Casey Affleck), een idealistische en ambitieuze jongeman die er zijn hele leven van droomde om ooit tot de bende van zijn idool te mogen horen. Hij kon niet vermoeden dat hij ooit zou worden betiteld als 'de smerige lafaard' die Jesse James in de rug doodschoot. Maar wie waren Jesse James en Robert Ford nu werkelijk? Hoe raakten ze bevriend en wat leidde tot dat fatale pistoolschot, dat de ene man doodde en de ander voor het leven zou tekenen?

Regie
Andrew Dominik
Cast
Brad Pitt, Jeremy Renner, Sam Rockwell, Casey Affleck, Mary-Louise Parker, Sam Shepard, Garret Dillahunt, Paul Schneider, Brooklynn Proulx, Dustin Bollinger, Joel McNichol, James Defelice, J.C. Roberts, Jonathan Erich Drachenberg, Darrell Orydzuk.
Budget
$ 30.000.000
Opbrengst
$ 14.711.793
Release
20.09.2007
Release NL
08.11.2007

Filmtotaal Recensie

Regie: Andrew Dominik | Cast: Brad Pitt (Jesse James), Casey Affleck (Robery Ford), Sam Shepard (Frank James), Sam Rockwell (Charley Ford), Garret Dillahunt (Ed Miller) | Speelduur: 160 minuten | Jaar: 2007

Hoe is het om te weten dat je een icoon bent? Om tijdens je leven nog tot mythisch figuur te worden verheven? Het gebeurde Bonnie en Clyde, Billy the Kid en ook Jesse James, de “Robin Hood van het Wilde Westen”. Terwijl hij nog volop bezig was banken en treinen te beroven, verschenen tientallen pulpboekjes over zijn - al dan niet waargebeurde - avonturen. Hoe Jesse James aan zijn einde kwam, moge duidelijk zijn. De titel verklapt reeds de clou. Dat impliceert dat de film meer is dan een verslag van zijn leven. En inderdaad wordt geprobeerd om tot de essentie van het hoe en waarom te komen. De dramatische ironie die door de titel wordt veroorzaakt, zorgt in elk geval voor een gespannen sfeer waarbij je als kijker voortdurend op het onafwendbare zit te wachten.

De film begint als Jesse James al lang en breed befaamd en berucht is. Tegen de zin van zijn broer Frank wil hij nog één treinoverval plegen en ze rekruteren daarvoor een nieuwe bende. In dit zooitje ongeregeld zit ook Charley Ford. Diens broertje Robert, al lange tijd fan van Jesse, vraagt of hij ook mee mag doen. Hij is een beetje vreemde jongen, deze Bob Ford: hij voelt zichzelf bestemd voor grootse dingen, maar hij wil alles net iets té graag. Frank reageert afwijzend, maar Jesse voelt zich wel gevleid door de idolatrie van deze jongeman. Hij vraagt Bobs hulp bij een verhuizing en laat hem toe tot zijn kring van intimi. Een kring die steeds kleiner wordt, terwijl de paranoia van Jesse groeit.

videotrailers & clips

alle artikelen (6)

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford Nieuwsberichten

Laatste reacties

Bilbo

"...Prachtfilm, da's alles! Een 8..."

hansbeer

"...Aardig vertel-verhaal waarin niet zoveel gebeurd, wel goed opgebouwd, ik bleef geboeid in ieder geva......"

MovieMazzter

"...Prima biografie (want dat is het, veel meer dan een Western) over de laatste weken van Jesse James e......"

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford

acties