Wanted

Wanted (2008)

Brutal, Sexy, Built to thrill

Wanted: leuk, maar moreel verwerpelijk.
play

6,6 details

  • 110 Min
  • Actie
  • Misdaad
  • Fantasy
  • Thriller
  • Verenigde Staten
  • Duitsland
110 Min Verenigde Staten

De 25 jaar oude Wes is de sloomste, meest ongeïnteresseerde kantoorklerk aller tijden. Zijn baas geeft hem elk uur wel een keer op zijn lazer, zijn vriendin is niet erg bezeten van hem, en zijn leven sleept zich maar voort. Iedereen denkt dat er van deze sukkel niks terecht gaat komen. Maar alles verandert als hij Fox tegenkomt. De dodelijk sexy Fox rekruteert Wes voor de Fraternity, een genootschap van ongelooflijke vechters en razendslimme moordenaars die in het geheim de orde handhaven. Zonder dat Wes dat wist, was zijn verdwenen vader ook lid van het genootschap, en die blijkt kortgeleden te zijn vermoord. Wes wil wraak nemen. Dat doet hij onder leiding van Fox, en dankzij haar ontdekt hij zijn bliksemsnelle reflexen en zijn fenomenale behendigheid. En Wes ontdekt de oude, onbreekbare code van het Fraternity-team: voer de bevelen van de dood uit zoals die door het lot worden gegeven.

Regie
Timur Bekmambetov
Cast
Lorna Scott, Morgan Freeman, David O'Hara, Angelina Jolie, Terence Stamp, Marc Warren, Dato Bakhtadze, Thomas Kretschmann, James McAvoy, Sophiya Haque, Brian Caspe, Konstantin Khabensky, Common, Kristen Hager, Chris Pratt.
Budget
$ 75.000.000
Opbrengst
$ 258.270.008
Release
26.06.2008
Release DVD
13.01.2009

Filmtotaal Recensie

Regie: Timur Bekmambetov | Cast: James McAvoy (Wesley), Angelina Jolie (Fox), Morgan Freeman (Sloan) | Speelduur: 110 minuten | Jaar: 2008

Mag je een film beoordelen op morele gronden? Deze vraag komt meestal bovendrijven bij films die onmiskenbaar als kunstwerken te boek staan, maar desalniettemin een verwerpelijke boodschap verspreiden, zoals het werk van Leni Riefenstahl of Birth of a Nation van D.W. Griffith. Maar wat als de film zich in de verste verte niet als kunst kwalificeert en dit ook niet nastreeft? Mag je een film die als puur entertainment is bedoeld aanspreken op de boodschap die erin uitgedragen wordt?

Het zijn waarschijnlijk te diepe vragen om te stellen bij een film die zo ultiem oppervlakkig is als Wanted. Toch doemen ze ongevraagd op en blijven ze ondanks de vele vermakelijke en soms verrassende actiescènes maar doorzeuren. Misschien komt het doordat Wanted slechts een van de voorbeelden is in een verontrustende trend: eerder dit jaar al zei de hoofdpersoon van Jumper met minachting dat ook hij ooit een stumper was, “net als jullie”. In Wanted is hoofdpersoon Wes, die in het begin een loser van karikaturale proporties is, nog explicieter: “I was ordinary and pathetic. Just like you”.

videotrailers & clips

alle artikelen (17)

Wanted Nieuwsberichten