Law Abiding Citizen (2009)

They killed his family. Now justice is his vengeance. (UK Quad)

Opmerkelijk sadistische thriller wil iets zeggen over de morele dilemma’s van het rechtssysteem, maar schiet daarin ernstig tekort.
play

6,0 details

  • 109 Min
  • Misdaad
  • Drama
  • Thriller
  • Verenigde Staten
109 Min Verenigde Staten

Een aanklager, Nick Rice (Foxx), komt terecht in een wraakcomplot van iemand die getraumatiseerd is door het rechtssysteem. Hij moet het opnemen tegen een crimineel meesterbrein, Clyde Shelton (Butler), die vanuit de gevangenis een hele stad onder controle heeft.

Regie
F. Gary Gray
Cast
Gerard Butler, Jamie Foxx, Viola Davis, Regina Hall, Leslie Bibb, Colm Meaney, Bruce McGill, Michael Kelly, Josh Stewart, Richard Portnow, Annie Corley, Gregory Itzin, Michael Irby, Christian Stolte, Emerald-Angel Young.
Budget
$ 53.000.000
Opbrengst
$ 126.690.726
Release
15.10.2009
Release NL
10.12.2009
Release DVD
07.09.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: F. Gary Gray | Cast: Gerard Butler (Clyde Shelton), Jamie Foxx (Nick Rice), Bruce McGill (Jonas Cantrell), Leslie Bibb (Sarah Lowell), Gregory Itzin (Warden Iger), Viola Davis (Mayor) e.a. | Speelduur: 109 minuten | Jaar: 2009

Ooit was Law Abiding Citizen een project waar filmliefhebbers reikhalzend naar uitkeken. Regisseur Frank Darabont (The Shawshank Redemption) was toen nog aan de film verbonden, die werd omschreven als een spannende thriller over de corrupte elementen van de rechtsstaat. Toen Darabont het project al snel verliet vanwege de welbekende creatieve meningsverschillen, werd duidelijk dat de thrillerelementen belangrijker zouden worden dan de morele dilemma’s van het verhaal. Dat is dan ook precies wat er is gebeurd in deze opmerkelijk sadistische film, met een onrealistisch plot en karikaturale personages.

Het begint meteen al weinig subtiel. Clyde Shelton heeft een vrouw en een dochtertje en lijkt alles in het leven op orde te hebben. Dan wordt echter ingebroken in zijn huis, waarbij hij moet toekijken hoe zijn vrouw en dochtertje worden vermoord. Het duurt niet lang voor de moordenaar is opgepakt en advocaat Nick Rice de kans heeft deze Clarence Darby op te sluiten. Hij kiest echter voor een deal met de verdachte omdat deze in ruil voor strafvermindering bereid is te getuigen tegen een belangrijkere crimineel. Shelton, ernstig getraumatiseerd door deze gang van zaken, zint op wraak en voltrekt een bijzonder uitgekiend vergeldingsplan, waarbij iedereen die iets met zijn zaak te maken heeft gehad op gruwelijke wijze om het leven wordt gebracht.

videotrailers & clips

alle artikelen (5)

Law Abiding Citizen Nieuwsberichten

Laatste reacties

MovieMazzter

"...Goede actie thriller met wraakthema en uitstekend acteerwerk van Foxx en Butler. Slaat op het eind w......"

hansbeer

"...Zeker geen 8 waard wat mij betreft, het miste "iets" en het ging erg over the top op gegeven moment;......"

Geertwillemvanbeek

"...[quote=Anacova]Ik vond het een fantastische film! Goed, origineel verhaal.[/quote] Ben ik helemaa......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Law Abiding Citizen

acties