op tv

Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark (1981)

Indiana Jones - the new hero from the creators of JAWS and STAR WARS.

Reviews (7)

JamesBond

Avatar

Fantastische film!

Ook deze film heb ik er maar weer eens bij gepakt, toen ik de film voor de eerste keer zag, ongeveer twee jaar geleden vond ik hem erg goed! Maar in de twee jaar ben ik erachter gekomen dat 'Raiders Of The Lost Ark' voor mij niet zomaar een goede film is, nee, 'Raiders Of The Lost Ark' is mijn favoriete film!

De film gaat over de schatten jager Indiana Jones die achter de Ark des Verbonds aangaat. Maar dat gebeurt niet zonder gevaren. Hij wordt achtervolgt door Nazi's en krijgt te maken met zijn rivaal René Belloq. Normaal heb ik niet zo veel met archeologie, maar deze film maakt het spannend en interessant.

De titelrol wordt hier gespeeld door Harrison Ford, die door zijn prestatie in deze film mijn favoriete acteur is geworden. Hij speelt een heerlijk droog karakter die altijd op het verkeerde moment op juiste plek is. Hij weet zich ook erg goed te redden in de situaties waarin hij terecht komt. Zijn tegenspeelster Marion Ravenwood wordt gespeeld door Karen Allen. Ik vind haar een erg sterk personage, ze is erg pittig maar laat ook zien dat ze erg bang kan zijn. De rivaal van Indiana, Belloq, wordt gespeeld door Paul Freeman, een Franse archeoloog die de Ark alleen wil hebben voor zich zelf. Ook hem vind ik een sterk personage.

De film heeft één van, zo niet de bekendste openingsscène in de filmgeschiedenis. Indiana is ergens in Zuid-Amerika om een beeldje op te sporen in een tempel. En niet het in de tempel is spectaculair, maar het ontsnappen uit de tempel! Eerst wordt hij bijna overhoop geschoten door pijltjes, en vervolgens zie je één van de bekendste scènes uit de geschiedenis. Een enorm rotsblok verplettert onze held bijna maar op het nippertje weet hij te ontsnappen! Ook met de actiescènes in de rest van de film zit er wel goed. Waar hij in Caïro droog een Ninja neerschiet, hangt hij later aan de zijkant van een rijdende truck.

Dit alles wordt nog eens gecombineerd met een geweldige climax en een legendarische soundtrack. En daarom is dit mijn favoriete film! De Indiana Jones-reeks zal altijd een speciaal plekje in mijn hart hebben...

10/10

Bilbo

Avatar

Zag deze film toen deel 4 uitkwam. Was toen 10 jaar oud. Ik keek deze film met een vriend, die ze alle drie had liggen. Indy werd voor mij een jeugdheld.

Maar toen wist ik nog geen zak van hoe een film in elkaar kan zitten. Ik keek deze film weer toen hij opnieuw in de bios uitkwam in HD. Dat was één van de beste bioscoopbezoekjes ooit, één van mijn oude iconen in zijn beste film. Dat zou ik graag nog een keer willen meemaken. Deze film is een aparte klassieker. Het verhaal zit goed in elkaar, de zoektocht naar de Ark is buitengewoon goed neergezet door Spielberg. Al voldoet de film niet aan de 'schoonheidsidealen' van film, tenminste niet aan alle, want de muziek is geweldig, net als het acteerwerk.

Deze films zullen altijd een apart plekje in mijn hart hebben, zelfs de vierde, de mindere uit de series, maar een heerlijk amuserende film.

Djoker

Avatar

Fantastische avonturenfilm, tijdloos en ongeëvenaard tot op de dag van vandaag. Dit is Spielberg op zijn best met een sublieme soundtrack van John Williams die Indiana Jones onsterfelijk maakte.

Major Eaton: Now what does this Ark look like?
Indiana: Uh... there's a picture of it right here.
[opens a book on the table]
Indiana: That's it.
[they all look at an illustration of the Hebrews devastating their enemy with the Ark]
Major Eaton: Good God!
Brody: Yes, that's just what the Hebrews thought.


Belloq: You know what the Ark is? It's a transmitter, a radio for speaking to God.
Indiana: You want to talk to God? Let's go see him together, I've got nothing better to do.
[Indiana prepares to draw his revolver]

T+) :W

Swampman

Avatar

Lang geleden voor het laatst gezien en net alleen even de openingsscene gekeken en daar valt het toch op dat zelfs iemand als Spielberg vrij onzorgvuldig te werk gaat. Als Indy tracht te ontsnappen uit de grot zien we een dalende muur die snel de grond nadert om enkele shots later weer een heel stuk hoger te zitten.
Ook zien we Indy bijna ingehaald worden door een grote groep natives om vervolgens op onverklaarbare wijze weer een enorme voorsprong te hebben.
Misschien dat Spielberg het bewust heeft gedaan aangezien de film gebasseerd is op de oude 'serials' en daar waren dit soort fouten volgens mij eerder regel dan uitzondering. Hoe dan ook, het ziet er wat mij betreft allemaal wat amateuristisch uit en dat is toch jammer.

roobin_22

Avatar

Volgens mij voor het eerst dat ik het totaal niet eens ben met IMDb (en met IMDb doel ik natuurlijk op iedereen die hoog gestemd heeft.) Wat is dit pauper zeg, ik vind het moeilijk te begrijpen wat hier nou leuk aan is. Elke keer als meneer Indiana iets tofs doet komt er een nog toffer deuntje die me gigantisch de keel uit gaat hangen, zelfs James Bond is minder nep. Alles is te voorspelbaar voor woorden Zelfs toen Marion opgeblazen werd had ik zoiets van of toch iets goeds in deze film, of we komen haar ergens later weer tegen, en ja hoor daar was ze weer Van mij krijgt ie ook slechts een 5, en alle 5 de punten gaan naar de landschappen en de mooie beelden, die wel enigzins te pruimen zijn. Ik zie er nu al tegen op om de temple of doom en the last crusade te kijken..

leonardus

Avatar

Als kind vond ik deze film geweldig, maar sindsdien heb ik hem niet meer voor een 2e keer gezien, misschien dat ik dat nu ga doen, ik zeg misschien omdat ik laatst ook een film heb gehuurd over een paar jongetjes die hun eigen ruimteschip bouwde, die vond ik vroeger ook geweldig, maar viel nu natuurlijk zwaar tegen, ach iedereen word ouder en je denkwijze word dan anders haha, nou dat heb ik gemerkt zeg!!!

Magendavid

Avatar

Ik heb alle delen op dvd en ben van mening dat dit deel 't beste deel is. Na de film zoveel keren te hebben gezien moet ik zeggen dat deze me nog steeds niet kan vervelen. De sfeer is werkelijk fantastisch, maar goed... da's mijn mening. Ben namelijk een groot fan van dit genre. Maar hoe dan ook, al die andere films die hierna zijn geproduceerd (zelfde soort) komen niet eens in de buurt (qua succes) van wat Raiders of the last ark heeft bereikt.
Temple of doom was inderdaad minder jah..