The Iron Lady (2011)

Never compromise

In een sublieme hoofdrol als Margaret Thatcher overstijgt Meryl Streep deze rommelige biopic over de eerste vrouwelijke Britse premier.
play

6,1 details

  • 105 Min
  • Drama
  • Biografie
  • Historisch
  • Verenigd Koninkrijk
  • Frankrijk
105 Min Verenigd Koninkrijk

De film gaat over de bekende Britse oud-politica Margaret Thatcher, die in de jaren 70 en 80 de obstakels van een door mannen gedomineerde politieke wereld overwint en wordt gehoord door het volk. Ze groeit uiteindelijk uit tot de eerste (en tot op heden enige) vrouwelijke premier van het Verenigd Koninkrijk. De film gaat voornamelijk over macht en de prijs die daarvoor betaald moet worden. "The Iron Lady" was een vaak gehoorde bijnaam van Thatcher.

Regie
Phyllida Lloyd
Cast
Meryl Streep, Jim Broadbent, Olivia Colman, Iain Glen, Robert Portal, Phoebe Waller-Bridge, Michael Culkin, Susan Brown, Alexandra Roach, Harry Lloyd, Sylvestra Le Touzel, Alice da Cunha, Victoria Bewick, Stephanie Jacob, Emma Dewhurst.
Budget
$ 13.000.000
Opbrengst
$ 114.956.699
Release
30.12.2011
Release NL
12.01.2012
Release DVD
15.05.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Phyllida Lloyd | Cast: Meryl Streep (Margaret Thatcher), Jim Broadbent (Denis Thatcher), Anthony Head (Geoffrey Howe), Alexandra Roach (jonge Margaret Thatcher), Harry Lloyd (jonge Denis Thatcher), e.a. | Speelduur: 105 minuten | Jaar: 2011

In het oppervlakkige Hollywood hebben vrouwen van middelbare leeftijd het best zwaar. Voor menig actrice breekt het moment aan dat ze te oud zijn om moeders te spelen en te jong om de oma uit te hangen. Meryl Streep lijkt er echter weinig last van te hebben. Ze wist zich onophoudelijk door drieënhalf decennium heen te acteren. De staat van dienst van mevrouw Streep is bewonderenswaardig. Geen acteur of actrice wist zoveel Oscarnominaties te scoren. De rol van Margaret Thatcher zou Meryl Streep wel eens aan nominatie nummer zeventien kunnen helpen. Haar aanwezigheid is dan ook de enige reden om een kaartje voor The Iron Lady te kopen.

Mamma Mia!-regisseur Phyllida Lloyd mag zichzelf in haar handjes knijpen dat ze La Streep heeft weten te strikken voor de hoofdrol in haar biopic over de bikkelharde Britse premier. De invulling van de hoofdrol is perfect, maar wat aanpak betreft is The Iron Lady een rommeltje. We maken kennis met een stokoude Margaret Thatcher die bij de avondwinkel een boodschapje doet. Dementerend, maar nog steeds met een volle agenda. De oud-politica babbelt en kissebist er driftig op los met haar overleden man Denis. Ze aanschouwt de wereld zoals deze er voorstaat in de eenentwintigste eeuw. De onrust van de huidige tijd doet haar terugdenken aan haar politieke carrière, waarin ze in een mannenwereld moest vechten voor respect, leiderschap en gezag.

videotrailers & clips

alle artikelen (7)

The Iron Lady Nieuwsberichten

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

The Iron Lady

acties