A Most Wanted Man

A Most Wanted Man (2014)

From Master Spy novelist John le Carré Best Selling Author of Tinker Tailor Soldier Spy

Reviews (5)

Tarkus

Avatar

Goede, maar ingewikkelde, film met de betreurde Philip Seymour Hoffman in een prachtige hoofdrol.
Het was trouwens zijn laatste rol in deze film van de Nederlandse cineast Anton Corbijn.
Het verhaal zit wel goed in elkaar, maar je moet er wel je aandacht bij houden, want er gebeurt zoveel dat je al snel dreigt de draad te verliezen.
Als ik één foutje moet opmerken is dat het spijtig is dat men ook voor de Duitse personages een Engelstalige cast heeft gekozen, raar voor een film die zich helemaal in het Duitse Hamburg afspeelt.
Maar de prent is me toch enorm goed bevallen, beter dan ik had verwacht zelfs.

MovieMazzter

Avatar

Erg trage spionage film en je moet flink geduld hebben voor wat actie. Het is dan ook meer een psychologisch spel tussen verschillende authoriteiten die elkaar voor de voeten lopen en er andere belangen of prioriteiten op na houden. We zien Hoffman in zijn laatste rol een oneindig aantal sigaretten opsteken, koffie met een scheut alcohol drinken en veel gezucht. Het kan aan mij liggen maar het doet wat jaren 80 aan voor mij. De rol en motieven van Karpov blijven erg onduidelijk in het verhaal. Mij bekruipt het gevoel dat er meer in had gezeten als de personages (buiten Hoffman) wat verder waren uitgediept. De lengte van de film biedt genoeg tijd daarvoor. 6/10

benjamin

Avatar

Begin 2014 bereikte ons slecht nieuws met het overlijden van gevierd acteur Philip Seymour Hoffman - deze 'A Most Wanted Man' is z'n laatste hoofdrol (later zien we hem nog wel opduiken in Hunger Games-films) en het is alweer een bewijs van z'n kunnen.

Hoffman speelt in deze film Günther Bachmann, het hoofd van een ultrageheim Duits spionageteam dat terreurdreigingen opspoort. Wanneer een verdachte man, die bekend staat als jihadist, opduikt, ziet hij er vooral een kans in om via deze Issa grotere vissen binnen te halen. Maar dat is niet naar de zin van iedereen en er zijn andere spelers die het liefst de man zo snel mogelijk arresteren.

Wie (zoals de schrijvers van andere reacties hier blijkbaar) een flitsende actieprent verwacht, is er wat aan voor de moeite. Net zoals Tinker Tailor Soldier Spy (ook gebaseerd op het werk van genremeester Le Carré), gaat dit over het "echte spionnagewerk" en wat nodig is om het werk te kunnen doen. Regisseur Corbijn brengt het allemaal prima in beeld (met gezien z'n achtergrond niet geheel verrassend ook enkele zeer mooie prentjes) en de cast (met reeds aangehaalde Hoffman in een glansrol) doet een uitstekende taak.

Scheerzeep

Avatar

'A Most Wanted Man' leek me na het zien van de trailer een leuke film. Reden genoeg dus om mee te gaan naar de film toen vrienden me mee vroegen. Helaas maakte deze film bij ons allen de verwachtingen niet waar. Zelf snap ik niet waarom deze film zo positief wordt beoordeeld in recensies. Voor wij is het niet meer dan een super saaie, slechte twee uur durende 'spionagefilm'.

Om te beginnen met het verhaal. Het verhaal is slap en totaal niet spannend. Er is een overdaad aan (niet-bijzondere) filmlocaties uitgekozen waar de karakterloze personages in rond huppelen. De film springt van de hak-op-de-tak zonder op enig moment dan ook maar echt leuk te worden. Je hebt het gevoel te kijken naar een stelletje bejaarden spionnen, die zelf niet weten waar ze mee bezig zijn. Ook de climax van de film is ruw en onverwachts voor de mensen die het oorspronkelijke verhaal niet kennen. De film eindigt echt met een open eind, al zal er nooit een vervolg komen. Het gehele verhaal is in z'n totaliteit gewoon 'vaag' te noemen. Ook de eindeloze herhaling van het drinken en opsteken van sigaretten valt gewoon op en is irritant. Dat is na al een kwartier duidelijk.

Zoals al eerder gezegd zijn de karakters in deze film waardeloos. Nergens krijg je het gevoel mee te moeten leven met deze personages en nergens ontdek je hun passie voor het opsporen van terrorisme. Het is zelfs lachwekkend om te zien dat er zo moeilijk wordt gedaan in de film over wie er nou wel of niet te vertrouwen is, terwijl dat voor mij als kijker al binnen enkele minuten duidelijk was. Het hoofdpersonage blijft een herhaling van zetten. Ook de 'slechterik' van de film wordt pas laat geïntroduceerd en zijn 'slechte daad' is alleen maar het zetten van een handtekening. Wat spannend zeg. Dat is ook het punt wat eigenlijk voor de meeste spanning zou moeten zorgen - nee, dat is niet gelukt.

Ook de filmmuziek is niet leuk en meeslepend. Kortom: de film is suf en voor zo'n genre had ik toch wel iets meer spanning en een klein beetje actie verwacht. Wij wouden eigenlijk al na driekwartier de zaal verlaten. Een saaie detectivefilm, zonder emoties, goede karakters en een goed en spannend verhaal.

2/10

Mark

Avatar

Dacht na de trailer dat ik klaar zat voor een spionagethriller, bleek het achteraf een spionagedrama te zijn. Kan me niet herinneren dat ik eerder zoiets heb zitten kijken. Mja, en dat was het ook nog een medium drama. Locaties waren er zat, denk wel stuk of 60 plekken waar die mooie plaatjes heb geschoten. Verhaal komt alleen nooit echt lekker van de grond, denk omdat je gewoon die personages niet goed genoeg leert kennen. Ja, twee dagen later misschien na non-stop nadenken over die lui. Niet echt mijn ding. Nu check ik imdb en zij dat ding met Clooney staan, had dus kunnen weten wat het was. Een zelfde soort film maar dan met een spionage sausje erover. Shit!